GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
24 Kasım 2023 Cuma

Sadece öğretmenimin elini öperim

Sadece öğretmenimin elini öperim

İlkokul, lise, üniversitede ders aldığım öğretmenler geçer her 24 Kasım’da gözlerimin önünden… Beni, bizi düşüncelerini hiç çekinmeden açıkça ifade etmeye, içten inandıklarımızı savunmaya, buna karşılık da başkalarının samimi düşüncelerine saygı beslemeye alıştıran bütün öğretmenlerimi bugün saygı ile anıyorum.

Biz okula tertemiz yüreklerimizle başladık, önce ailemizde, sonra da okulumuza yurdumuzu sevmeyi öğrendik. Ailemizi ve hiçbirini ayırt etmeksizin tüm yurttaşlarımızı sevmeyi öğrendik. Yurttaş sevgisiyle beraber doğruya, iyiye ve güzel şeylere karşı sevgi ve ilgi duyduk.

İleri yaşlarımızın olmazsa olmaz ilkesi “iyi temiz adil” davranmayı da öğretmenlerimden öğrendim. Ve şu yaşımda öğrenmeye devam ediyorum.

Bugün 24 Kasım ve sorumuz net: Büyük Atatürk’ün gösterdiği eğitim sistemimizin ulaşması gereken düzeye ne kadar yakınız? Ne kadar uzağız…

Cumhuriyetin Temel Felsefesi İyi İnsan Yetiştirecek Öğretmenleri Yetiştirmekti

24 Kasım 2023’te bir daha yazalım: Eğitim ve öğretimin, Atatürk ilke ve devrimleri ile anayasal esaslar doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim ölçütlerini temel alan yapısı korunmalıdır. Eğitim ve öğretimin Öğretim Birliği ilkesine bağlı kalınarak, devletin gözetim ve denetimi altında yapılmasına önem verilmelidir. 

Eğitim ve öğretimin temel işlevi, toplumu çağdaş uygarlık düzeyine yükseltmek olmalıdır. Bu amaca, Cumhuriyet’in temel değerlerini özümsemiş, ülkesine karşı sorumluluklarının bilincinde, çağdaş bilim ve teknolojiyle donanımlı, bilgi toplumuna uyum ve katkı sağlayabilecek yurttaşlar yetiştirmekle ulaşılabilir… 100. Yılını kutladığımız cumhuriyetimizin en önemli kazanımlarından biri temel eğitim ve öğretim, kız ve erkek tüm çocuklar için anayasal bir hak oluşudur.

Gelecek kuşakların, belleklerini kalıp ve dogmalara dayalı bilgilerle doldurmak yerine, aklın ve bilimin yol göstericiliğinde, ilgi, beceri ve yaratıcılıkları dikkate alınarak yetiştirilmelerine önem ve öncelik verilmesi ile bu ülke daha ilerlere gider.

Vee sevgili öğrenci kardeşlerimiz: Bugünün öğrencilerini, sorumluluk ve işbirliğinin önemine inanan, Türkçeyi etkin ve doğru kullanan, kendini anlatabilen, kararlarını uygulayabilen, bağımsızlık ve özgürlüğü kişiliğinin değişmez ilkesi benimsemiş, ülkesine, toplumuna, kendisine güvenen bireyler olarak görebilmek içtenlikli dileğimizdir.

Çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik girişimler, ülke geleceğine yapılan yatırımdır. Devletin bu yöndeki girişimlerinin yanı sıra, hayırsever vatandaşlarımızın sivil toplum kuruluşlarımızın eğitim konusundaki duyarlılığı, desteği ve iş birliği kuşkusuz büyük önem taşımaktadır.


Büyük Atatürk eğitimin önemini derinden içselleştirmiş ve savaş sonrası bütün uğraşısını buraya odaklamıştı. Eğitimi “Eğitimdir ki, bir ulusu ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır, ya da bir ulusu esaret ve sefalete terk eder” diye tanımlamıştı... 

Biz de bugün diyoruz ki: Korunmaya gereksinim duyanların yanı sıra, yetenekli ancak parasal olanakları bulunmayan çocuklara ve gençlere sahip çıkanlara ne mutlu! Bu gençleri dünyaya kazandıranlara, uygun bir eğitim ve sosyal yardım programı ile toplum içinde yerlerini almalarını sağlamaya çalışanlara ne mutlu!  

***

İlkokul son sınıfta, okulun da son günleri. 19 Mayıs Bayramında bana beş yıl emek veren Cemile öğretmenimle… Saygı ile anıyorum.

PS: Öğretmenler Günü dolayısı ile bugün çok sayıda etkinlik var. İyi Yaşam Rotary Kulübümüzün Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezindeki etkinliği de çok başarılı geçmeye aday. Bekleriz…