GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
16 Şubat 2021 Salı

İngiltere’de korona mutasyonu dünyayı tehdit ediyor

Birleşik Krallığın Kent isimli şehrinde ortaya çıkan Korona virüs mutasyonunun dünyadaki en dominant cins olacağı ülkenin genetik araştırma programı başkanı tarafından bildirildi. Prof. Sharon Peacock BBC habere bu mutasyonun tüm ülkeyi kasıp kavurduğunu ve büyük olasılıkla dünyayı kasıp kavuracağını açıkladı. Bu mutasyonun şu anda 50 ülkede görüldüğünü ekledi. Ayrıca Sağlık Bakanımız bu mutasyonun 33 ilimizde görüldüğünü duyurdu.

BBC'nin haberine göre, bu mutasyon ilk olarak Eylül 2020’de Birleşik Krallığın güney doğusundaki Kent ilinde görüldü ve hızla yayılmasından dolayı Ocak ayında Birleşik Krallık tam kapanmaya gitti. Prof. Peacock “Bizi etkileyen en önemli şey bulaşıcılığı” dedi. “Kontrol altına almadan veya başka bir mutasyonla bulaşıcılığı biten noktaya gelemeden kaygılanmamız bitmez ama bence 10 yıl daha kaygıyı sürdüreceğiz” diye ekledi.

“Üretilen aşılar virüsün önceki versiyonları içindi ama tam etkili olmasalar bile bu mutasyona karşı da etkili olacaklardır. Birleşik Krallıkta kullanılan aşılar bu mutasyona etkili” dedi. Ülkemizde kullanılan aşı acaba bu mutasyona etki ediyor mu? Araştırıldı mı?

“Covid-19 Genomik Birleşik Krallık Konsortiyum” tüm sağlık kuruluşları ve laboratuvarların bir ağı ve şu anda yaklaşık günde 30 000 pozitif test analiz etmekte. Geçmiş haftalarda gelen pozitif testlerden %5-10 unun daha ileri genetik analize yollandığı ama konsortiyumun amacının tüm korona pozitif testlere genetik analiz uygulanması olduğunu açıklandı.

Prof. Peacock Cambridge üniversitesinde Halk Sağlığı ve Mikrobiyoloji hocası, daha önce hükümetin Milli Enfeksiyon Servisi direktörüydü. BBC habere verdiği demeçte mutasyonların doğal olduğunu ama çok az bir mutasyonun “özellik”lere sahip olduğunu açıkladı. Bu az sayıdaki mutasyonların bulaşıcılığı fazla, bağışıklıklara ve aşıya dayanıklı, daha ağır hastalık yapacak potansiyele sahip olduklarını ekledi. “Biz bunları yakalamaya çalışıyoruz, bu az olan bir şey ama bizim gözümüz açık olmalı” dedi.   

Ayrıca tehlikeli görünen bir Güney Afrika ve Brezilya mutasyonu da en az 20 ülkeye bulaşmış görünüyor. Bu mutasyonların ülkeye girişini önlemek için Birleşik Krallık ülke dışından gelenlere çok sert izolasyon önlemleri de getirdi. Covid19’un yaygın olduğu ülkelerden gelenler 10 gün otel izolasyonunda bulunacaklar ve otel ücretini kendileri karşılayacak. Ülke, virüsle başa çıkmak için aşılama programında en önde giderken, sokağa çıkma yasağı ve izolasyon ile büyük tedbirler içinde.

Yeni mutasyonların hastalığı daha ağırlaştırdığı hakkında bir bilgi yok ancak çok daha bulaşıcı olduğu kanıtlanmış durumda. Birçok ülke iki maskeyi üst üste takmanın ve kenarları iyi kapatmanın koruyuculuğu ciddi şekilde artırdığını açıkladı. Yeni mutasyonlarda da riskin yaşlılara ve kronik hastalığı olanlara olduğu belirtiliyor.

Kesin olmamakla birlikte Birleşik Krallıktaki mutasyonun ölüm oranını %30 artırdığı düşünülüyor. 570 oranında daha bulaşıcı olduğu ise kanıtlanmış durumda. Güney Afrika mutasyonunun ise E484K isimli bir anahtar mutasyonu olduğu ve bağışıklık sistemini kandırabildiği düşünülüyor. Brezilya mutasyonunda da E484K değişimi gözlenmiş durumda.

Bir virüs ne kadar yaygın bulaşırsa mutasyona uğrama olasılığı da o kadar artmakta. Covid19‘un bugüne kadar etkisi olmayan binlerce mutasyonu olmuş durumda. Başarılı mutasyon gösteren virüs ise dominant olan oluyor. Dünyada birçok mutasyonlar dolaşıyor ama bilim insanları spike proteini değişiklik gösterenlere kaygılanıyor. Bu protein virüsün bulaşıcılığı artıran, hücrelere daha hızlı tutunan yönüne işaret ediyor.

Mutasyon geçiren virüslerin her birinin genetik kodu farklı işaretleniyor. Örneğin Birleşik Krallığın Kent versiyonu B1.1.7'nin kodu N501Y. Güney Afrika B.1.351 in ve Brezilya P.1 in kodları ise E484K. Daha farklı mutasyonların da ortaya çıkacağı bekleniyor. Bu nedenle bilim insanları çok dikkatle durumu izlemekte olduklarını belirtiyorlar. Yapılan aşıların çoğunun koruyuculuğu bir mutasyona uğrayan virüslere karşı bir miktar azalsa da hala daha koruyucu olduğu açıklanıyor. Yeni mutasyonlara göre aşılar da her yıl uyarlanacak.