GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Erkan SEVÝNÇ
YAZARLAR
3 Haziran 2020 Çarşamba

Çam

Çam, Pinaceae familyasından Pinus cinsinden iğne yapraklı bir ağaç türü… Türkiye'de beş adet çam türü bulunuyor... Sarıçam, Karaçam, Halep çamı, Kızılçam ve Fıstık çamı…

***

Karaçam, ülkemizde 1.782.159 hektar (ha) alanda bulunmakta olup, bunun odunu, reçinesi, kozalağı, kabuğu ve kökünden yararlanılmakta... Çıralı çam kök odunu tahmini potansiyeli 555 ton/yıl… Kızılçam, 2.413.083 (ha) alanda yayılış gösterir... Bu türün odunu, reçinesi, kozalağı ve kabuğundan yararlanılır… Reçine tahmini potansiyeli 24.600.000 kg/yıl… Fıstık Çamı, ülkemizde 65.914 (ha) alanda yayılış yapar... Bu türün tohumları, kabukları, reçinesi, odunu ve kozalağı değerlendirilmekte... Fıstık çamı kozalağının tahmini potansiyeli 2.545.064 ton/yıl… Değişik çam türlerinin gövdesine yapılan yaralamalar sonucu terebentin elde ediliyor… Terebentinin bileşiminde rezin (%70-90) ve uçucu yağ (%10-28) bulunmakta... Solunum ve idrar yolları hastalıklarında kullanılan etkili bir antiseptik... Benim sözünü edeceğim çam bu çam değil ona sonra gelelim, çamın çağrıştırdıklarından devam edelim.

***

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da açılan şehir hastanesine “Çam ve Sakura” adı verildi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsmiyle müsemma olması için hastanemizin çevresindeki 15 dönümlük alanı binden fazla çam ve baharın müjdecisi kiraz çiçeği sakura ağacıyla donattık, donatmaya da devam edeceğiz…” açıklamasında bulunarak, çam ve sakura ağaçlarının Türk-Japon dostluğunu simgelediğine vurgu yaptı.

***

İşin içine Japonların girme nedeni hastanenin Japon şirketi Sojitz Corporation kredisiyle yapılmış olması… Hastaneyi 25 yıl boyunca Rönesans Sağlık Yatırım A.Ş. ve Japon kökenli Sojitz Corp. işletecek.

İzmir’de Bayraklı’da da bir şehir hastanesi yükseliyor, nerdeyse bitti bitecek. 715 yataklı Genel Hastane yanısıra 424 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, 380 yataklı Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesi, 141 yataklı Onkoloji Hastanesi, 300 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve 100 yataklı Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi burada yer alacak... Bu hastaneyi de Türkerler Holding ve GAMA Holding İş Ortaklığı 25 yıl boyunca işletecek... Hastaneye ne ad verileceği merak ediliyor.

***

Covid 19 pandemisinde yeni normale geçtik... Temizlik,mesafe, ve maske… Bunlara dikkat edeceğiz… İlk ikisi tamam da sonuncu çok önemli olmasına karşın hala tartışmalı... Şu andaki verilere göre hastaların yüzde 30 kadarı asemptomatik insanlar... Maskeyi elinizde sallamak, ağzınızı, burnunuzu açmak çok yanlış.

***

Başa dönersek ben buna “ÇAM” adını taktım…

Açılımı, “Çene Altı Maskesi”

Nerdeyse 10 kişiden 8’inde maskeler çene altında...

Sonra, “İkinci dalga gelir mi?” tartışmaları…

Siz bir maskeyi doğru dürüst kullanamazsanız ikinci de gelir, üçüncü de…

Dolayısıyla…

Bu “pandemi” de bitmek bilmez.

Maske dağıtmayı beceremedik; takmayı da ciddiye almıyoruz.

Yanarım, yanarım; buna yanarım.