GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Filiz SEZER
YAZARLAR
13 Ağustos 2021 Cuma

Yıldızların Altında

Yılın en çok sevdiğim zamanlarından birinde, adeta bir gökyüzü şenliği olan Perseid meteor yağmurunun en güzel izlenebildiği günlerdeyiz. Yeryüzünde her türlü afetin tüm yıkıcılığı ile devam ettiği şu günlerde gözlerimizi gökyüzüne çevirmek,iyileşmenin bu kadar uzun süreceği belli olan bir dönemde yan etkisiz ağrı kesicileri kullanmak misali,en güzel sakinleştiricilerden biri olabilir.

Kendimi değerli ve yeterli hissetme ihtiyacı yanında evrende ne kadar küçük bir nokta olduğumu hatırlamak ve o yıldızların altında uzanırken minicik bile olsam her zerremle bu evrenin bir parçası olduğunu hissetmek bir terapi gibidir benim için.

Bugünkü düşünce ve davranış biçimlerimizin kökenlerini avcı toplayıcı atalarımızı tanımadan anlamamız mümkün değildir. Milyonlarca yıl içinde alet kullanmayı öğrenen, üstüne ateşi bulan, zaman içinde sembolik düşünceyi ve dili geliştiren insan kendi doğasından koptukça, kendini bilinmezliklerle dolu bir dünyada buldu. Doğanın kendine bahşettiği kadim bilgiyi unutup kendi kurduğu dünyada ölümlü olduğu gerçeğini unutabilmek için yarattığı öbür dünyaya ulaşmanın yollarını da gökyüzünde aradı. Bu uğurda gökyüzüne uzanan kuleler bile inşa etti. Gökyüzüne dair hikayelerin farklı mitolojilerde nasıl benzerlikler taşıdığını görmek çok heyecan vericidir, elbette hepsini bir köşe yazısına sığdırmak mümkün olmayacaktır.

İster kehaneti veya tanrıyı arıyor olalım ister yer çekim kuvvetini; ister karanlık gökyüzünden korkuyor olalım ister yıldızların başımızı döndürmesinin keyfini sürelim; bin yıllardır gökyüzüne bakmaktan kendimizi alamıyoruz. Yıldızların altında sevişmenin hoşluğuna dair şarkılar söylüyor, havanınbulutun bedava olmasıyla avunuyoruz. Maalesef son avunmalarımızı da alıp bir kenara çekilmemiz gerektiğini hatırlatmak için yazıldı bu yazı, çünkü ElonMuskburaya da park edecek. Düzenli bir okuyucumuz varsa eğer benim ElonMusk’a takıntılı olduğumu düşünebilir, diğer yandan “ama bu kadarı da olmaz artık” diyecekler de vardır diye umuyorum.

ElonMusk’ın uzay çalışmalarını sürdürdüğü SpaceX şirketi, gökyüzünde reklam yapmayı planlayan Kanadalı bir start-up şirketi olan GeometricEnergy Corporation şirketi ile bir anlaşma yaptı ve uzaydan verilecek ilk reklam çalışmaları da böylece bir üst seviyeye taşınmış oldu. Teknik detaylarda boğulmadan söylemek gerekirse, anlaşmaya konu edilen çalışmaların sonunda bu amaç için tasarlanan uydular aracılığı ile hepimizin göreceği şekilde uzaydanreklamlar yansıtılması planlanıyor. Oldukça pahalıya patlayacağı belli olan bu reklamların ödemesi ise sadece kripto paralar vasıtasıyla olacak. Olayı biraz sevimli hale getirmek için bu teknolojinin çeşitli sanat eserlerini oluşturmak için de kullanılabileceği söyleniyor ancak henüz bütün bunların ne zaman, ne şekilde veya hangi kurallarla uygulanabileceği belirlenmiş değil. Kesin olan ise bin yıllar önceden beri tanrısını gökyüzünde arayan insanın, kendi oluşturduğu senaryoya uygun olarak, zamanın gerçek tanrısını, reklam verenler vasıtasıyla sermayeyi, uzaya yerleştirmiş olduğudur. Bu konu üzerine daha çok konuşuruz gibi duruyor ancak bu tartışmalardan önce hatırlamak gerek: yıldızların altında sevişirken bir anda şudurbudurcola veyabiriyadadiğeri arabası reklamı görmek istemiyorsanız elinizi çabuk tutun derim.

Gökyüzündeki reklamlar kuşağı başlamadan bu geceki meteor yağmurunu kaçırmamanızı önermek ve yıldızlı bir tabloyla geceyi selamlamak isterim.

Vincent van Gogh, Yıldızlı Gece, 1889