GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Harun ÖZDEMİR
YAZARLAR
14 Haziran 2012 Perşembe

Oyun bitti!

Ak Parti İzmir İl kongresi öncesi ve sonrasında yaşananları ve yapılan fikir teatilerini hayretler içinde izliyorum. Gerçekten hayretler içindeyim, dersem gelişmeleri abartmış sayılmam.
İki kişi olduğumuz andan itibaren ilk ihtiyaç duyulan şeyin “hukuk” olduğuna kimse inanmıyor. Paylaşılacak her dilim ekmeğin, her yudum suyun, sevginin, saygının kavgasız ancak iki kişi arasında oluşacak basit de olsa bir hukukla mümkün olabileceğini anlamak istemiyoruz.
Oysa insanlık tarihinde hala hukuktan daha önemli bir buluş yapılamadı.
Kaynağını nereden alırsa alsın “insanı insan yapan en yüce değer” hala hukuktur. 
Düşüne biliyor musunuz, bir kural koyuyoruz, bu kural; torpilden, kulisten, demagojiden, akıl oyunlarından, entrikadan, abi-kardeş ilişkisinden, himayeden, paradan, soydan, zümreden, korkutmaktan, sindirmekten… daha önemli oluyor!!!
Daha doğrusu öyle olması gerekiyor, hukuk her şeyin üstünde olmalı, diyoruz. Çünkü kara kaplıda da öyle yazıyor, o da “Önce hukuk!” diyor.
Geçekten canımızı sıkan bir durum karşısında ilk aklımıza gelen hukuk mudur?
Bir şeyi canımız çektiğinde de hukuk mu diyoruz?
Binlerce yıl önce Tevrat’ta yazıldığı, sonraki vahiylerde de bir şekilde tekrar edildiği gibi
-Kaybetsek de mi hukuk diyoruz?
Ben-i İsrail’in Musa’ya sorduğu gibi:
Sende mi?
-Kaybedersem ben de! 
Zarar etsen de mi?
-Zarar etsem de?
Suçlu olsan da mı?
Suçluysam ben de?
Musa Peygamber, her kuralı kavmine tebliğ ettiğinde kavmi, her defasında bu kurala sen de uyacak mısın, anlamında “Sen de mi?” sorusunu yöneltmiş, O da her defasında “Ben yaparsam ben de!” demiştir. Kurallar karşılıklı tekrarlar şeklinde tebliğ edilmiştir.
Kavmin “Sen de mi?” demesinin nedeni, o çağda kurallar halk için konurdu; asilleri, güçlüleri bağlamazdı. Hanedanın ve üst sınıfların hukuku farklıydı. Sarayda hukuk diyemeyeceğimiz hanedan gelenekleri geçerliydi ama son sözü entrika, kurnazlık, güç… söyledi. Bundan dolayı da yaklaşık üç bin yıllık Mısır Uygarlığı döneminde yaşamış kralların yaş ortalaması 22 olmuştur. Eski Mısır’da kralların ortalama ömrü, kölelerin ortalama ömründen azdır!
Aradan geçen binlerce yıllık deneyime, insanlığı eğiten büyük dinlere, ilimlere, uygarlıklara, öğütlere… rağmen hala bir sorunla karşılaştığımızda ilk aklımıza gelen çözüm torpil, kulis, demagoji, akıl oyunu, entrika, abi-kardeş ilişkisi, birinin himayesi, çok para, korkutmak, sindirmek… oluyor. Meşruiyeti hukuk çerçevesinde aramak, yetkiyi kanunla kullanmak, önce hukuk demek kimsenin aklına gelmiyor.
Bu çağda bile!
“Önce hukuk” demeyi akleden de bütün oyunları bozuyor.
Bugünlerde Ak Parti İzmir il teşkilatında yaşananlar da bundan ibaret.
Bir kişi “Arkadaş bu ülkede hukuk varsa herkese var, yetki varsa kanunla var! Biri mukavvadan bir kule yapmış, toplamış koca koca adamları, bu kulenin etrafında oynaşıp duruyorlar… hayretler içindeyim, dayanamıyorum bu saçmalıklara… Ben bu mukavvadan oyunda yokum!” demiş ve bir dilekçe vermiş: 
Dilekçeyi okuyan da “Oyun bitti!” demiş.
Durum bundan ibaret arkadaşlar.
Gerçekten oyun bitti!