GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Metin ÖNEY
YAZARLAR
1 Kasım 2022 Salı

Dünya Karadeniz Günü...

31 Ekim “Dünya Karadeniz Günü” olarak kutlanmaktadır.

Bükreş’te, Karadenize sahili olan altı ülke bir araya gelerek, Karadenizin rehabilitasyonu ve çevresel korunması için “Karadeniz Stratejik Eylem Planı” imzalamışlardır.

İmzası olan ülkeler, Türkiye, Bulgaristan, Ukrayna, Rusya, Romanya ve Gürcistandır.

Bu ülkeler, Karadenizin korunması için başta kendi topraklarından akıp, Karadeniz’e ulaşan nehirler olmak üzere, diğer bütün konularda gerekli tedbirleri almayı karar altına almışlardır.

Bu güne kadar, alınan kararların tam olarak uygulandığı söylenemez.

Nehirler denizi kirleten çeşitli maddeleri, pislikleri taşımaya devam etmektedirler.

İzmir’de bulunan Ege Bölgesi Karadeniz Dernekleri Federasyonu (EKAF) her yıl 31 Ekimi, “Dünya Karadeniz Günü” olarak kutlamaktadır.

Dünde, 31 Ekim Federasyon tarafından, kutlama yapılmıştır. Bu konuda Devlet’te de de gerekli girişimlerde bulunulmuş zaman zaman Devlet de bu kutlamalara katılmış veya düzenleme yapmıştır. Ancak Federasyon, aksatmadan bu kutlamayı sürdürmektedir.

31 Ekim günü, sabah saat 10.00 da, Federasyon Genel Yönetim Kurulu, Cumhuriyet Meydanı’nda, Atatürk heykeline çelenk koyarak kutlama törenini başlatmıştır.

Daha sonra Federasyon merkezinde kahvaltılı bir basın toplantısı yapılmış, toplantıda başta Genel Başkan olmak üzere diğer ilgililer, günün anlamını belirten açıklamalarda bulunmuşlardır.

Daha sonra, Selahattin Akçiçek kültür merkezinde “Karadeniz’in dünü, bugünü ve yarını” konulu bir panel düzenlenmiştir.

Panelin yöneticiliği tarafımızdan yapılmıştır.

Konuşmacılar ise, Çevre Yüksek Mühendisi Çevre Mühendisleri Odası geçmiş dönem başkanı Helil İnay Kınay, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. İlyas Yılmazer, Karadeniz’deki çevre davalarının avukatlarından Av. Yakup Şekip Okumuşoğlu

Konuşmacılar, Karadeniz’in korunması ve anılan sözleşmenin gereklerinin yerine getirilmesi hususunda fikirlerini açıkladılar.

Ege Bölgesi Karadeniz Dernekleri Federasyonu’nun yıllardır yaptığı eylem, elbette ki, takdir edilecek, kutlanacak bir eylemdir. Ancak, bu konuyu, anlaşmada imzası bulunan ülkelerin hep birlikte ele alması ve ortak eylemlerle konunun gündemde tutulması ve Karadeniz’in çevresel olarak korunması meselesidir.

Denizlerimiz de, nehirlerimiz de temiz tutulmalı ve her türlü kirlenmeden korunmalıdır..

Federasyonumuzun yaptığı, bu konuda bir müşterek şuur oluşmasına katkıda bulunmaktır…