GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ayda ÖZEREN
YAZARLAR
12 Mart 2022 Cumartesi

Dokunma!...

Müzik Önerisi: Dokunma – Orhan Gencebay

Doktoruma dokunma!

Ege topraklarında doğan hekimlik mesleğinin Hipokrat yeminiyle yüzyıllardır sürmesi, kendinden daha fazla insanlığı düşünmesi, hayatını fedakârca mesleğine adaması, her koşulda elini herkese uzatması, başkalarını yaşatmak için kendi sağlığını hiç sayması, söz konusu iken sakın doktoruma dokunma.

Zeytinime dokunma!

Anadolu topraklarında milattan önce 4bin yıllarına uzanan insanlıktan eski, azizlere, şifacılara, hekimlere, imparatorlara ilham olmuş, tanrılara tanrıçalara taç olmuş mucizedir zeytin. Dalıyla, yaprağıyla, meyvesiyle, çekirdeğiyle, yağıyla yeryüzünün kutsalıdır zeytin. Homeros’un sıvı altın dediği, gençlik ve güç kaynağı, ilacın ve kozmetiğin vazgeçilmezi, Ege ve Akdeniz mutfağının lezzetidir o. Dünyadaki ilk üç üretici ülkeden biriyken, en sağlıklı gelir kaynağımızken sakın zeytinime dokunma.

Çocuğuma dokunma!

Bin bir zorluklarla dünyaya getirdiğimiz geleceğimizin garantisi, umudumuz, hayallerimiz, gözümüzün bebekleri, pamuklara sardığımız okullara gönderecekken sığınaklarda sakladığımız, bomba seslerinden tozdan dumandan kurşunlardan tanklardan tüfeklerden korumaya çalıştığımız gözlerindeki korkunun bin katını yaşadığımız üzerine titrediğimiz televizyonda korku filmi gibi izlediğimiz savaşın en büyük mağdurları çocuklarımıza dokunma.

Cebimize dokunma!

Yıllarca emek harcadığımız, dirsek çürüttüğümüz, alın terimizle kas gücümüzle gündüzümüzü gecemize katarak dur durak demeden çalışarak elde ettiğimiz dünya ahiret birikimlerimizi hırslarınız, takıntılarınız, ideolojileriniz, sistemleriniz, politikalarınız yüzünden çarçur etmenize izin veremeyiz. Petrol de gaz da senin tekelinde değil, dünya bizim, kaynaklar hepimizin. Kardeşçe paylaşabiliriz. Üreten biziz, hizmet eden biziz. Enflasyon canavarına bizi yem etme. Cebimize dokunma.

Ormanlarımıza dokunma!

Yetişmesinde hiçbir çaba harcamadığın ama yok olmasında elin kolu ormanlarımıza dokunma. Giderek kuraklaşan dünyamızı daha yeşil yapmaya çalışmak yerine daha betonlaştırmak sadece seni besliyor geleceği çalıyor. Ağacıma da ormanıma da dokunma.

Göllerime denizlerime su kaynaklarıma dokunma!

İklim değişikliği ile birlikte kuraklık daha da hissedilir olacak. Su en büyük ihtiyaç olacak. Üç tarafı sularla çevrili göller zengini ülkem pek yakında su fakiri olacak. Sulamadan evlerdeki kullanıma her şeyi yeniden tasarlamamız gerekecek. Farkındalığı artırmak lazımken mevcutları korumamız gerekirken göllerime denizlerime su kaynaklarıma dokunma.

Toprağıma dokunma!

Ülkemin toprakları erozyona maruz kalırken, tarım alanlarının amaç dışı kullanımı yüzünden, köprüdür yoldur geçittir kanaldır rahatımız konfor alanlarımızı genişletip rant ruhumuzu okşarken kaybettiklerimizi anlamazken gözümüzü açmanın zamanıdır artık. Toprağıma dokunma.

Kadınıma dokunma!

Şiddetten, dayaktan, cinayetten, haksızlıktan, hor görülmekten bıktık. İnsan gibi yaşamak, aynı koşullara sahip olmak, hakkı olanı savaşmadan mücadele etmeden almak istiyor kadınlar. Sevgi görmek saygı görmek istiyor, cinsel obje veya hizmetçi olmak istemiyor. Bırakın üretsin, çalışsın, okusun katkısı önce kendisine, sonra ailesine sonra ülkesine olsun. Kadınıma dokunma.

Hayvanlarıma dokunma!

Kendini bilmezlerin sırf zevk uğruna can yaktıkları hayvanlarımı göz göre göre eziyet edenlerin yanına bırakma. Sokaktaki kimsesizlere, ağzı dili olmayanlara can yoldaşlarıma hayvanlarıma dokunma.

Haber alma özgürlüğüme dokunma!

İşine gücüne gidene, toprağını sürene, hayvanını sağana, okuyana, meslek edinmeye çalışanına, yazana, çizene, üretmeye devam edene, helal peşinde koşana, iyilik dağıtana, paylaşana, gülene, şarkı söyleyene, hakkını savunana, saygı duyana, sevgisini gösterene DOKUNMA!

“Anlaşmak bir bakış bazen de seviyorum demektir.

Anlaşmak bir gülüş bazen de bir özür dilemektir.

Konuşma, düşünmeden konuşma kırma incitip bizi kırma.

Unutma bugünün yarınları var unutma!

Darılma hemen nefrete sarılma

Dünyada en zor şey kırılan bir kalbi onarmaktır

İnsana yakışan İNSANCA yaşayıp var olmaktır.”

Onuruma, cesaretime, hoşgörüme, dayanma gücüme, insanca var olma çabama dokunma!