GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
10 Temmuz 2022 Pazar

Boris Johnson’in istifası

BBC habere göre üç yıldan daha az bir süre önce eski Başbakan Boris Johnson 1987den beri ilk defa partisini büyük bir zafere götürdü. Şimdi milletvekillerinin desteğini yitirdi ve istifa etti. BBC haber ve benzeri tüm gazeteler bunu beş nedende topladı.

Chris Pincher olayı
29 Haziran’da milletvekili ve parti denetçisi (Dilimize parti denetçisi olarak çevrilen chief whip deyiminin tam sözcük çevirisi “şef kamçı” anlamına gelir ve parti disiplini ondan sorulur.) Chris Pincher yalnızca özel üyelere açık bir kulübe gitti ve kendi deyimiyle “çok içti, kendini utandıracak şeyler yaptı.” İki erkeğe sarkıntılık yapmakla suçlandı ve birçok eski defter açıldı. Boris Johnson bunlardan haberi olmadığını söyledi ama bunun daha sonra yalan olduğu ortaya çıktı.

4 Temmuz’da BBC haber Johnson’ın böyle bir şikayetten haberi olduğunu açıkladı. Ertesi gün Lord McDonald Başbakana bizzat bunun önceden söylendiğini belirtti. Bunun üzerine Johnson 2019da böyle bir şikayeti aldığını ve bu kişiyi parti denetçisi yapmasının hata olduğunu söyledi.

Partigate
Bu yılın Nisan ayında Johnson Covid, ölümler ve kapanma sürecinde çok sayıda içkili parti verdiği için ceza aldı. Ayrıca hükümette çalışan 83 kişiye Metropolitan Polisi 126 ceza kesti. Sue Gray yaptığı soruşturmada hükümet yetkililerinin sokağa çıkma yasağında yasağa uymadıklarını belirledi.

Hayat Pahalılığı ve Vergilerin Yükselmesi
Enflasyon % 9.1e çıktı. Ukrayna-Rusya savaşı ve Covid etkili oldu ama sosyal sigortaları ve vergiyi bu hükümet artırdı. Ukrayna, Covid kararlarını bu hükümet aldı. Muhalefet Lideri Sir Keir Starmer “Hayat pahalılığının tam ortasında bu yapılacak iş değil” dedi.

Owen Patterson Kavgası
2021 Ekim ayında Muhafazakar Parti Avam Kamarası komitesi bu milletvekilinin lobi kurallarını çiğnemesi ve kendi çıkarına çalışmasından dolayı milletvekilliğinin 30 gün askıya alınmasını önerdi ancak başbakanın liderliğindeki partililer 30 günlük askıya alınmanın durdurulması ve tekrar soruşturulmasına karar verdi. Bu bir tepkiye neden olunca Patterson istifa etti. Johnson daha sonra hata yaptığını açıkladı.

Odağın ve Fikirlerin Olmaması
Boris Johnson’ın seçim başarısının ardında Brexit vardı. Ancak bunun dışında bir odak ve fikir yaratımı gözlenmedi. Eski danışmanı Dominic Cummings Johnson’ın bir fikirden diğerine koştuğunu ve kafasının dağınık olduğunu belirtti. Haziran ayında eski bakan Jeremy Hunt Johnson’ı ahlakının, kişisel bütünlüğünün, vizyonunun, becerisinin olmaması ile suçladı.

Dünya Ne Dedi?
BBC haberden Katya Adler’a göre AB hem sevindi hem sevinmedi. Avrupa medyası olayı bir siyasi buffa opera (komedi opera) olarak değerlendirdi ve Johnson’ın çok uzun zaman görevde kaldığını, çoktan istifa etmesinin gerektiğini söyledi. Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri Johnson’ın Ukrayna tutumunu beğendi ama bunun Johnson’dan sonra devam etmeyeceğini belirttiler. Avrupa’da bu konuda pek göz yaşı döken olmadı, Brexit konusunda Johnson’ın halkını kandırdığını söylediler ancak bir sonraki Başbakanın hatta Keir Starmer’ın bile Brexit’i geri almayacağını düşündüklerini eklediler.

Antony Zurcher ABD’de Biden ve demokratların da bu işe pek üzülmediğini açıkladı. Biden Johnson’a değinmeden yalnızca “Birleşik Krallık ve ABD arasındaki bağlar güçlüdür” dedi. Gerçekte Ukrayna ve Çin konusunda birlikte hareket ettiler ama birçok demokrat Trump ve Johnson’ı çok yakın görüyor. Asya ülkeleri ise istifa etmekte bu kadar gecikmenin demokrasiye yakışmadığı konusunda birleştiler.

The Guardian gazetesi ise “Gitti ama gitmedi” başlığıyla istifadan sonra devam etmemesi gerektiğine değindi. İrlanda ve AB’de bu olayın sevinçle karşılandığını açıkladı. Muhafazakar Partinin Johnson’ın yeni başbakan seçilene kadar devam etmesinin sıkıntılı olacağı şeklinde kaygılarının olduğunu ekledi. Gazete Johnson’ın en kötü başbakan olduğunu yazdı.

Bunu yüzlerce kişinin öldüğü günlerde Johnson’ın içkili eğlence partilerine, yalan söylemesine, enflasyona, hayat pahalılığına bağladı.