GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
4 Haziran 2023 Pazar

Bilmeyen milyonlarca insan var!

“Çevre Günü’nde dünyaya ne kadar faydanız var?” diye sorsam ne yanıt verirsiniz. Aslında sorunun cevabısadece 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ’nde değil her zaman olmalı.

Çünkü insanlarındünyaya verdiği zararı yine kendileri ödüyorlar.

Gezegenimiz dünyanın yaşadığı soruna artık “Ateşli Hastalık” diyorum.

Çünkü KÜRESEL ISINMA veya İKLİM KRİZİNİN ne demek olduğunu bilmeyen milyonlarca insan var.

Bilim insanlarının yeryüzünde hava, kara ve denizlerdeki sıcaklık ölçümlerinde dünyanınnormalin üzerinde ısınmasına küresel ısınma veya iklim krizi deniyor.

Bunu insanın aşırı ateşlenmesi gibi düşünebilirsiniz. Ateşlenen insan hareket edemez adeta ölü gibi yatar. Ayağa kalması için doktorlar ilaç verir, iyileşmesi için tavsiyelerde bulunur.

Dünyanın aşırı ısınmasını durdurmak için insanların verdiği zararları azaltması gerekiyor.

NEDİR BUNLAR?

Küresel ısınmayı tetikleyen en büyük etken hala kömürlü santrallerde elektrik üreterek 36 milyar ton karbondioksit gazının atmosfere salınması dünyanın ısınmasına neden oluyor.

Karbondioksit gazının yoğun olduğu petrol ürünlerinin (otomobil, uçak, plastik, poşet) aşırı kullanılması.

Dünyanın aşırı ısınmasını önleyen ormanların yok edilmesi. ABD'deki Yale Üniversitesi bilim insanlarının araştırmasında her yıl yaklaşık 15 milyar ağaç, tarım arazisi açma, kötü orman yönetimi, yangınlar gibi nedenlerle yok ediliyor. Ormanlardaki azalma, iklim ve insan sağlığı üzerinde ciddi etkiler yaratıyor.

Son 10 yılda 100 yılın toplamından daha fazla plastik üretildi ve plastik petrolden üretiliyor. Bilim insanları Pasifik Okyanusu’nda plastik atıkların oluşturduğu 3 MİLYON 400 BİN KİLOMETREKARELİK alana “Plastik Kıta” adı konuldu. Bu kıta 8 MİLYON TON AĞIRLIĞINDA ve neredeyse 5 tane Türkiye'nin yüzölçümüne eşdeğer.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (World WideFundfor Nature, WWF) Yaşayan Gezegen Raporu’na göre dünyanın farklı bölgelerinde biyoçeşitlilik kaybı, tahmin edilenden daha hızlı devam ediyor.

257 bilim insanının görev yaptığı Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği (IPCC) raporunda “Küresel Isınma çok ciddi boyutlara ulaştı. Dünyanın yağış alan bölgelerinde aşırı yağışlarla felaketler yaşanabilir” açıklaması bir gerçeğe dönüşüyor.

İnsanların dünyaya verdiği zararları maddeler halinde daha sıralayabiliriz.

192 ülkenin üye olduğu Birleşmiş Milletler Örgütü’nün5 Haziran tarihini “Dünya Çevre Günü” ilan etmesinin üzerinden 49 yıl geçmesine rağmen gezegenimiz iyiye gideceğine çok daha zor günler yaşıyor.

NE Mİ YAPABİLİRSİNİZ?

Dağıttığım broşürlerde bunlar var.Haydi sizin de bir katkınız olsun.