GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
7 Mayıs 2023 Pazar

Toprağa oturmuş lider ve O’nun bir öğretmeni

Fotoğrafı gördüğümde uzun süre gözlerimi alamadım ve sonra “Ne kadar mütevazi bir insanmış” diye mırıldandım kendi kendime.

Tertemiz şık kıyafetleri ile toprağa oturan devlet adamı çok az görülmüştür.

Zaten çiftçisiyle, köylüsüyle, esnafıyla bir arkadaş gibi konuşup sıkıntılarını dinleyen ender insandır O dünyada.

Kesilen bir iğde ağacı için ağlamış, bir ağacın dalının kesilmemesi için yaşadığı evi raylar üzerinde kaydırmış.

“Bana öyle bir din bulun ki, ağaç dini olsun” demiş.

Ölmeden iki gün önce “İyileşirsem beni ormanlık bir yere götürün”demiş. Fotomaket’teki gördüğüm o fotoğraf beni aldı nerelere sürükledi.

Günümüzde tarım arazilerine, ormanlara yapılanları düşününcesaygıyla anılmayı hakketmiyor mu?

Fotoğrafa dalıp gittiğimi gören Karşıyakalı fotoğrafçı kardeşim Yusuf Aksoy “Ahmet abi çok beğendiysen sana hediye edebilirim” diye seslenmese dalgın dalgın bakışlarım devam edecekti.

Açtığım fotoğraf sergilerimin fotoğraflarını büyük bir titizlikle hazırlayan Yusuf Aksoy, Karşıyaka Belediyesi’nin sırasındaki dükkanında öyle Atatürk fotoğrafları koymuş ki hayran olmamak elde değil.

Yaşamı boyunca pek çok ağaç ve tabiat hikayesini yazdığım toprağa oturmuş Atatürk fotoğrafını görünce “Dünyada ağaçları bu kadar çok seven başka bir lider var mıdır?” diye düşündürdü.

İŞTE ATATÜRK’ÜN O ÖRETMENİ

‘Menekşeler’, ‘Kırçiçeği’, ‘Selluka’ ve ‘Canımız  Çiftçilerimiz’ adlı kitapları yazan Engin Ülengin, tam da Atatürk’ün istediği gibi bir öğretmen olmuş yaşamı boyunca. Öğretmenlikten emekli olup bir kıyı çekilip uzaktan seyreden olmamış. Yazdığı kitapları İzmir Karşıyaka 1715 Sokak’ta bulunan Ortaköy Çaycısı’nın önünde satıp ELDE ETTİĞİ GELİRİ İLE İHTİYAÇLI KIZ ÇOCUKLARINI OKUTUYOR. Yeni çıkan kitabının adı; ‘IŞIĞIMIZ, Anılarında Mustafa Kemal Atatürk’…

75 yaşındaki Engin Ulenginyaşamının en önemli anısını benimle paylaştı; “Babam Ömer Özkök’ü İstanbul Erkek Öğretmen Okulu’na ulu önderimiz Atatürk yazdırmış ve her zaman da takip edermiş. Babam okuldan mezun olduktan sonra Atatürk’e diplomasını gösterip elinden öpmüş. Atamız babama ‘Vatanımız için çok çalışıp hayırlı öğrenciler yetiştirmeni istiyorum. Ayrıca görev yaptığın yerlerde çiftçilere de destek olacağına söz ver demiş’ diye nasihatte bulunmuş. Babam, ablam ve bana (Ben Mustafa Kemal Atatürk’e söz verdiğim gibi 40 yıl boyunca çok çalıştım. Sizler de öğretmen olup vatanperver öğrenciler yetiştirin) dedi ve bizden söz aldı. Ben ve ablam Atamıza ve babamızaborcumuzu ödüyoruz”.Engin Öğretmenimin kitaplarından satın alıp sizlerde ihtiyacı olan kız çocuklarının eğitimine destek verin.