GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Kasım 2023 Salı 19:49

Mecliste 'kurultay' atışması... Sandal'dan AK Parti'ye: 2 ay sonra görüşürüz!

Bayraklı Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk oturumu Başkan Serdar Sandal önderliğinde gerçekleştirildi. Mecliste Bayraklı’da uzun yıllardır sorun haline gelen trafo alanı için yeni adım atıldı. Dilek ve temenniler bölümünde CHP’nin hafta sonu yapılan kurultayı tartışmalara neden oldu. AK Parti Grubu adına Abdullah Aktaş, “Yeni genel başkan için sevindik ama başkanım sizin için üzüldük. Bir sonraki dönem olmayacaksınız” dedi. Bu sözler üzerine cevap veren Sandal, “Bence o sizin teselliniz. Bizim için önemli olan sizin kazanmamanız. 2 ay sonra görüşürüz” diyerek cevap verdi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Bayraklı Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk oturumu gerçekleştirildi. Meclisi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal yönetti.

Mecliste birimlerden gelen önergeler oy birliği ile ilgili komisyonlara gönderildi.

Birimlerden gelen; Adalet ve Manavkuyu Mahalleleri 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu'nda  Bayraklı ilçesi,  Adalet Mahallesi, 25144 ada, 2 parselde belirlenmiş olan "Resmi Tesis Alanı (TEİAŞ Hizmet Alanı)" kullanımının "Park" alanına dönüştürülmesi ve Manas Bulvarı, 1586/3 Sokak ve 1643/18 Sokak arasında kalan "Park" alanı içerisinde "Trafo Alanı" ayrılmasına ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği konusu konuşuldu.

TRAFO ALANI İLE İLGİLİ YENİ ADIM
Bayraklı’da uzun süredir tartışmalara neden olan trafo alanı ile ilgili Başkan Sandal söz alarak, “Bu önerge Adalet Mahallesi ile ilgili yaşadığımız bir problemle ilgili. Aslında daha önce bu süreçleri uzun uzun tartıştık. Hatta siyasi polemiklere bile girdik. Birkaç yer söyledik sonunda arkadaşlarımız bir yere razı oldular. Biz de meclisimizden gerekli kararı aldık ve gönderdik ama yeşil alan olarak ayarlanan yere oradaki yurttaşlarımızın yeniden konuta açılması, konut yapılması ve depremzedelere verilmesi bir iş vardı. Bu yasal olarak mümkün bir iş değil. Bir yeri yeşil alandan çıkarıyorsak belli bir mesafe içerisinde tekrar o yeşil alanı oluşturmak zorundayız. Bu önergemiz onunla ilgili. O yeşil alan daha önce belirttiğimiz yerin trafo alanı olarak geçmesini istediğimiz bir önerge” ifadelerini kullandı.

‘UMUYORUM BU DEFA UZLAŞI OLUR, TEİAŞ SORUNU ÇÖZÜLÜR’
Konuya dair meclisi bilgilendiren Belediye Başkan Vekili İrfan Önal, “Söz konusu olan yer TEİAŞ’ı daha önceden almış olduğu trafo indirme merkezi. Burada yaklaşık 8 katlı bir bina yüksekliğinde bir trafo indirme merkezi yapılacakken vatandaşlarımızın tepkileri üzerine alternatif yerler bakılmıştı. Bir yer belirlenerek TEİAŞ ile de anlaşılarak bir takas olacaktı. Yer oraya taşınacaktı yeşili de TEİAŞ’ın trafo olan yerinde gösterilecekti. AK Partili arkadaşlarımızın bir önergesi oldu. Rezerv alanda mağdur olan 20 vatandaşımızın yerini tahsis edilmesi ile ilgili. O yeşilin de konut olarak dönüştürülmesine yönelik bir talep gelmişti. Bunun akabinde de bölgede oturan vatandaşlarımızın bir kısmının tepkisi, bir kısmının savunması noktasında aradan çıkamamıştık. Eşdeğer yer de olmadığından direkt iptale gidecekken o dönem bu çalışmayı durdurup reddetmiştik. Şimdi yeni bir çalışma oldu. Umuyorum bu defa bir uzlaşı olur ve TEİAŞ sorunu da çözülmüş olur” açıklamasında bulundu.

Madde üzerine yorumlar yapıldıktan sonra ilgili komisyonlara oy birliği ile gönderildi.

İhtisas komisyon raporları görüşüldü. Komisyonlardan oy birliği ile gelen maddeler mecliste de oy birliği ile kabul edildi.

İhtisas komisyon raporlarının görüşüldüğü esnada bilboard ve reklam panolarının Baybel Genel Personel Hizmetleri ve Ticaret Anonim Şirketi’ne ayni sermaye olarak konulması hususunda alınmış olan 01.07.2020 tarih ve 70 numaralı Belediye meclis kararının iptal edilmesinin kabulüne ilişkin madde görüşüldü.

İlgili maddeyle alakalı olarak söz alan AK Parti Meclis Grup Başkanı Abdullah Aktaş, “İlgili müdürlükler bu kararları neden aldı ve şimdi neden iptal ediyor, bu anlamda bilgi almak istiyoruz” sorularını yöneltti.

Aktaş’ın sorularına yönelik olarak, “Bunların üçü de Sayıştay denetim raporunda var. Bunlarla ilgili Sayıştay raporlarını da dikkate aldık. Bunlar belediyenin malları. Daha önce meclis karar ve iradesiyle şirketimize ayni sermaye olarak konulmuş. Şu an şirketimizin öz kaynakları nedeniyle bu işlemleri gerçekleştiremediklerini anladık. Şimdi de meclis kararı ile geri alıyoruz” cevabı verildi.

‘YENİ GENEL BAŞKAN İÇİN SEVİNDİK AMA SİZİN İÇİN ÜZÜLDÜK’
AK Partili Aktaş, dilek ve temenniler bölümünde söz alarak CHP’nin hafta sonu yapılan kurultayı için tebrikleri iletti. Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısında aday olarak çıkan ve partinin yeni genel başkanı olan Özgür Özel’i kutlayan Aktaş, “Hafta sonu kurultayınız için hayırlı olsun. Yeni genel başkan için sevindik ama başkanım sizin için üzüldük. Bir sonraki dönem olmayacaksınız. Böyle olunca büyükşehir belediyesi de olmayacak. İzmir için yeni bir değişim geliyor. Siz hep iddia ediyordunuz, ben burada olacağım ama siz olmayacaksınız diye. Koltuk sallanıyor düştü düşecek dedim. O gün geldi çattı” dedi.

‘2 AY SONRA GÖRÜŞÜRÜZ’
Aktaş’ın sözlerinin ardından cevap veren Başkan Sandal, “Bence o sizin teselliniz. Bizim için önemli olan sizin kazanmamanız. 2 ay sonra görüşürüz” ifadelerini kullandı.

‘GENEL BAŞKAN DEĞİŞİKLİĞİ BELEDİYE BAŞKANININ DEĞİŞECEĞİ ANLAMINA GELMİYOR’
Aktaş’ın ifadelerinin ardından söz alan CHP Meclis Üyesi Gamze Gül Çamur, “Kutladığınız için teşekkür ediyorum ancak hiciv yaparken karşı tarafı ve partimizi rencide edecek konuşmalardan kendisini sakınmasını temenni ediyorum. Genel merkezde olan bir başkan değişikliği belediye başkanlarının da değişeceği anlamına gelmiyor. Partimizin böyle bir siyasi anlayışı üslubu yok. Bizim partimiz demokratik bir parti. Sizin partinizde olmayan bir şekilde demokrasi şöleni ile seçilmiş bir genel başkanımız var. Siz de gideceksiniz demenizi doğru bulmuyorum. Lütfen siz de kendi iç meselenizle ilgilenin” ifadelerini kullanarak Aktaş’ın sözlerini eleştirdi.

‘GENEL BAŞKANLARIMIZ ARASINDA HUSUMET BEKLEYENLER HÜSRANLA KARŞILAŞIR’
Yeniden söz alan Başkan Sandal, “Sonuç itibariyle bizim bir siyasi parti üyesi olarak diğer siyasi partileri eleştirme hakkımız var ama o partinin iç işlerine karışma durumuz yok. CHP yüzyıllık bir siyasal hareket. Sadece CHP’de olan durumlar var, gecelere kadar delegelerimiz adayları dinlediler oy verdiler. Bir de bizim genel başkanlarımız arasında husumet bekleyenler hüsranla karşılaşırlar. Yarın devir teslim olduğunda nasıl bir nezaket olduğunu görürsünüz” dedi.

‘BURADA İRONİLER OLABİLİYOR’
AK Parti Meclis Üyesi Emre Demir, Aktaş’ın sözlerinin yanlış anlaşıldığını ifade ederek, “Kimi zaman burada bakanlar, cumhurbaşkanları eleştiriliyor. Burada ironiler olabiliyor. Abdullah Bey Kemal Bey gittiği için siz de gideceksiniz demedi. Özgür Özel’in bir açıklaması var. Vatandaş memnunsa başkanlar gitmeyecek dedi. Bayraklının nabzını tuttuğu için vatandaşın da memnun olmadığını bildiğinden kaynaklı gideceğinizi söyledi. Bir niyet okumak yok. Kimsenin parti içi meselelerine karıştırmamıştır. AK Parti kongrelerinde belediye başkanlarına yumruklarla vurulmadı. Hiçbir kongremizde başka bir parti lehine veya aleyhine konuşulmadı. Tüm kongrelerinizde kavga olduğu için bizim kongrelerimize karışmamanızı diliyoruz” açıklamasında bulundu.

‘2 AY SONRA AK KOYUN KARA KOYUN BELLİ OLACAK’
Yeniden söz alan Başkan Sandal, “Biz bir kitle partisiyiz. Biz de tartışma hep olacaktı yarın da olacak. Hep olacak. Binlerce arkadaşın geldiği yerlerde bazı arkadaşların gösterdiği tavırlar partiyi bağlayan tavırlar değildir. Bizim süreçleri de göreceksiniz. Telaşa gerek var mı? 2 ay sonra ak koyun kara koyun belli olacak. Kim ne kadar biliniyor, kim ne alacak, ne götürecek hepsi ortada” diyerek cevap verdi.

AK PARTİLİ HIZAL SAYIŞTAY RAPORLARINI İŞARET ETTİ
AK Parti Grubu adına son olarak söz alan Meclis Üyesi Özgür Hızal, İzmir Barosu ile yapılması beklenen ama askıya alınan anlaşma üzerine Sayıştay raporlarını göstererek, “Hiç kimse demokrasi dersi verecek değil. AK Parti iktidarlarında demokrasi sürecinde ülkemizin hangi noktadan hangi noktaya geldiğini hepimiz biliyoruz. Bizim meselemiz Bayraklı. Buradaki nihai kararı verecek olan Bayraklılının kararı. Siz aday olursunuz, başkası aday olur. Bu parti içi mesele. Başarı noktasında kriterleri belirleyecek hemşehrilerimiz var. Siyasetin bir iddia işi olması münasebetiyle başarısız bir belediye başkanı olduğunuzu ve AK Belediyecilik ile Bayraklı’nın tanışacağını söylemek istiyoruz. Bu başarısızlık söylemi altı boş değil. Bayraklı Belediyesi yaklaşık 1 milyar bütçeye sahip bir belediyeyi yönetmekten bahsediyoruz. Bugün geldiğimiz noktada belediye o kadar tel tel dökülüyor ki.. Az önce 3 maddeyi onayladık. Kıymetli gelir getirici birtakım reklam alanlarını yine belediyeye ait bir şirkete sermaye artışı nedeniyle devri meselesi. Biz bunun 10 yıl yapılmaması gerektiğini söylemiştik. 2021 yılı Sayıştay raporunda bir ifade var. 1 yıl önce yayınlandı. 1 yıldır hiçbir işlem yapılmadı. Abdullah Bey çok güzel bir soru sordu, gelirler nerede dedi. Para nerede, yok. Reklam alanı nerede, yok. Sizin bu paradan haberiniz yok. Olduğunu düşünmüyorum. Sayıştay raporunda sonra işi yerinize getirirsiniz. Belediye kötü yönetiliyor. Yaklaşık 3 aydır bekletilen baro ile ilgili bir önerge var. Neden bekletiliyor, çünkü o da sayıştaya konu oldu. Bununla ilgili de adım atamıyorsunuz” eleştirilerinde bulundu.

‘6 AYDIR BELEDİYENİN BAŞKANI FİİLEN YOK’
Hızal, sözlerinin devamında Başkan Sandal’ın yeni siyasi danışmanına ve bir süredir Sandal’ın fiilen belediyeyi bıraktığına dair iddialarda bulunarak şunları söyledi:

Hem kurumsal, hem siyasal hem de bürokratik olarak kötü yönetiliyor. Bunu siz de gördüğünüz için seçimlere yaklaşık 6 ay varken siz kendinize siyasi danışman getiriyorsunuz. Hatice Hanım. Eski bir meclis üyesi, eski bir siyasi. Bu Hatice Hanım’ı niye getiriyorsunuz? Koordinatör olarak geliyor. Belediye o kadar kötü ki bunu koordine edecek olan Hatice Hanım. Bunu siz de kabul ettiniz ki eski bir meclis üyesini koordinatör olarak getirdiniz. Hangi taşı kaldırsak altında Hatice Hanım çıkıyor. Bayraklı Belediyesi’ni böyle yönetirseniz belediye vatandaş lehine iş ve işlemler yapamaz. Neredeyse 6 aydır Bayraklı Belediyesi’nin başkanı fiilen yok. Mahalle delegasyonu ile başlamış bir süreç. Hafta sonu yapılmış büyük kurultayınız ile biten bir süreç içerisinde başkan belediyeyi bıraktı. Başka siyasi aktiviteler içerisine girdi.

BAŞKAN SANDAL’DAN MAHSUNİLİ YANIT
Son olarak söz alan Başkan Sandal eleştirilere Aşık Mahsuni’nin sözleri ile cevap verdi. Başkan Sandal şunları söyledi:

Baro ile ilgili aslında burada oy çokluğu ile geçecek bir mesele iken sizin uyarılarınızı ciddiye aldık. Bir yanlış yapmak istemedik. Her ne kadar bu işi baro ile yapacak olsak da bir aile olarak görüyoruz. Burada bir bütün karşı tarafa tek ses olarak önergeyi geri çektik.

Vatandaşın takdirinde olan şeyleri burada konuşmanın bir anlamı yok. Onlar zaten karar verecekler. Ben sizin adayınızı hiç merak etmiyorum. Kim oluyorsa da başarılar diliyorum. Bunlar siyasetin doğasında olan şeyler. İleriki süreçte şu olacak, bu olacak elbette söylenebilir. Mahsuni diyor ki, hayalin düğünün töresi bir hoş, bir hoş.