GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Kasım 2023 Salı 18:35

Karşıyaka’da gündem imar planlarına itiraz… Vatandaşlara ve Oda'ya ret!

Karşıyaka'da uzun süredir kentsel dönüşüm bekleyen Cumhuriyet ve İnönü mahallelerini kapsayan imar planlarına Şehir Plancıları Odası ve 563 vatandaştan gelen itirazlar reddedildi.

Metehan UD /EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu gerçekleştirildi. Başkan Cemil Tugay’ın yokluğunda Başkan Vekili Atilla Baysak yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda ilçe adına önemli kararlar alındı.

Meclisin ana gündemi, Cumhuriyet, İnönü ve Örnekköy Mahallelerinin bir kısmını kapsayan 1. ve 2. etap sınırları dışında kalan 108 Hhktarlık alana ilişkin 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı’na TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve 563 vatandaştan gelen itirazlar oldu. 

VATANDAŞA OY ÇOKLUĞU, ŞPO’YA OY BİRLİĞİ
Vatandaşların itirazları AK Partili meclis üyelerinin karşı oyları ile oy çokluğuyla reddedilirken Şehir Plancıları Odası’nın itirazı ise AK Partili meclis üyelerinin de katılımyla oybirliği ile reddedildi.



AK PARTİLİ ÖZTÜRK: PLANIN KİMYASI İLE OYNANDI
Yapılan itirazlar hakkında söz alan AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk “Cumhuriyet Mahallesine yapılan itirazlar hakkında söz aldım. Bu 7-8 yıllık bir süreç. Bu plan bu haliyle şu meclise en son gelip bizlerde oy birliği verdikten sonraki süreç hakkında birkaç söz söylemek istiyorum. İtirazlar içinde bizim de katıldığımız ya da katılmadığımız itirazlar var. Bu plan, en son haliyle meclise geldiğinde  üst düzeyde vatandaş menfaati olduğu için oy birliğiyle geçmesine vesile olduk. Farklı kesimler tarafından eleştirilsek de doğru bildiğimizi yaptık. Fakat bu plan bizden çıkıp Büyükşehir’e gittikten sonra gördük ki bu planın kimyasıyla oynandı. Bizim gönderdiğimiz şekliyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden gelmedi. Gelmiş olsaydı bu kadar itiraz olmayacaktı. Bu kadar itirazın olması buradan gittiğinden çok değiştiği anlamına geliyor. Bu planı yapan plancı kendi planına itiraz ediyor. Haklı bir gerekçe. Çünkü kendi yaptığı plan Büyükşehir’de değişti. Üzeri çizilerek kabul edilen birkaç kısım bu planın DNA’sı, kimyası. Kurgu kök tapu üzerinden 1,5 emsal denildi. Biz bunu yeterli de bulduk. Baktım ki insanlar buraya itiraza geldiklerinde siz insanların ellerine kendi tapularına düşen inşaat alanını hesaplayıp verdiniz. Ama plandaki haliyle ben o insanlara verdiğiniz söylemin tutmadığını kendim tespit ettim.  Kabul edilerek gelen planlarla ilk planlar birbirini tutmuyor. Bunu plancısı da biliyor. Cumhuriyet Mahallesi’nin geri kalanının tamamı ticari konut alanı yapıldı. Yoğunluk ve nüfus artışı var dendi. Bunu anlayışla karşıladık. Bütün bunları düşündüğünüzde itirazların çoğunun haklı sebepleri ortaya çıktı. Büyükşehir’de 2-3 madde çizilince insanların hayal ettikleri inşaat alanına ulaşamadıkları anlamına geldi. Biz bundan rahatsızız. Planlar değişime uğradı. İtirazların çoğunda vatandaşı haklı görüyoruz. İtirazları kabul etmek istiyoruz” dedi.

PLAN HAKKINDA
Cumhuriyet Mahallesi, İnönü Mahallesi ve Örnekköy Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 137 hektarlık alanda yürütülen dönüşüm çalışmaları kapsamında imar planlarının etaplar halinde hazırlanması kararlaştırılmıştı.

3 yıl önce bölgenin geneline dair hazırlanan 1/1000 Ölçekli Cumhuriyet-Örnekköy-İnönü Mahalleleri Uygulama İmar planına askıya çıkarılmış ardından askı süresinde yapılan itirazlar doğrultusunda planlar yeni bir çalışma yapılması için geri çekilmişti. Ardından 1’inci ve 2’inci etap olarak adlandırılan alana dair özel planlama çalışması yapılmıştı.

İki etabından dışında kalan 108 hektarlık alana ilişkin yüklenici firma tarafından hazırlanan 1/1000 ölçekli revizyon uygulama imar planı tamamlanmış ve geçtiğimiz aylarda askıya çıkarılmıştı.