GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Haziran 2023 Perşembe 19:45

Başkan İduğ’dan ‘kaçak inşaat’ ve ‘mahkeme’ isyanı: Arkaları sağlam demek ki!

Bornova Belediye Meclisi gündeminde ilçedeki kaçak inşaatlarla ilgili konuşan Belediye Başkanı Mustafa iduğ,  “Yaptığımız yıkımların ardından yürütmeyi durdurma kararı çıkıyor. İnanamazsınız. 20 villa var. 18’ini yıktık, 2’sinde yürütmeyi durdurma çıktı. Aynı alan içinde… Avukatları güçlü herhalde, arkaları sağlam demek ki…” dedi.

Ozan EKİZ/EGEDESONSÖZ-  Bornova Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ öncülüğünde gerçekleştirildi.

Mecliste gündeme kaçak yapı konusu gündeme geldi. Yaka Mahallesi’nde bulunan ve Bornova Belediyesi’nin büyük hissedarı olan 10 bin metrekarelik arazinin diğer hissedarlara satılması konusu gündeme geldi.

KAÇAK İNŞAAT VE BU TİP USULSÜZLÜKLERE ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİM
CHP Grubu’nın maddenin meclis gündeminden kaldırılması üzerine açıklama yapan İduğ, “Bu arazinde büyük hisse bizde… Küçük hissedardan talep oldu. Burası 3’üncü sit alanı vae tarım alanı olarak geçiyor. Yapılaşm yok, imar yok. Ciddi rakamlarla duyum aldık. 80-100 milyon gibi bir rakam… İmar olmayan yerde böylebir rakam konuşulması bizde kaçak inşaat yapılacak izlenimi doğurdu.İmar affı da yok. Bİze tuhaf geldi. Diğer hissedardan 2 dönümlük yeri almamız gerekebilir. Zeytin ağaçlarının olduğu bir yer. Bugüne kadar da bir şey satmadım. Bornova Belediyesi’nin ek bütçeye önümüzdeki günlerde ihtiyacı olacaktır. Ancak kaçak inşaat ve bu tip usulsüzlüklere asla müsaade etmeyeceğim. Bu yüzden gündemden kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

BETON MİKSERİ İLE KONVOY YAŞADIĞIMI BİLİYORUM KÖYLERDE
AK Partili meclis üyesi Fatih Taştan ise “Yola çıkışta hata var gibi geldi. Vatandaşın kaçak inşaat yapma ihtimali olmaması lazım.Kaçak yapıyı önlemek gayrimenukulü satmamaktan ibaret değil. Burası kişinin olsaydı ne olurdu? Basıp kaçak yapıyı yapıp gidecekti? Sonuç doğru ancak yola çıkış hatalı... Seçim dönemi sahada da karşılaştık. Ben beton mikseri ile konvoy yaşadığımı biliyorum köylerde. Bu esnada zabıta, yapı kontol ne yapıyor? Burada bir görevlendirme ve personel eksiği var. Keza çevrede beton dökülen yerleri gördüm. Öyle bir durum varsa önlem almak gerekiyor. İnsanlar binalarına eklentiler yaparak merkezde gözümüzün içine baka baka ek yerler açıyorlar. Bazıları seçim ofisi olarak bile kullanıldı. Geçtiğimiz yıl bizden sonraya yanlış miras bırakamamk lazım. Zaten hissedar biziz ve hisseyi alalım fikrine katılıyoruz” şeklinde konuştu.

SEÇİM DÖNEMİNDE YAPILANMALAR OLUŞTU
Yeniden söz alan Başkan İduğ, “Bahsi geçen yerle ilgili yumuşatıcı kelimeler var. Sürdürülebilir kontrollü kullanım alanı ne demek? Kurul’a gittiğinde onay alırsa bakanlıktan onay aldığında inşaat yapma hakkı alıyor. Buna müsaade etmeyeceğiz. Köy yerlerinde villa yapılanması özellikle 2017’den bu yana başladı. İmar affı beklentisi ilekontrol dışına çıkmıştır. Elimizden geldiğince bunu önlemeye çalışsak da… Ciddi anlamda seçim döneminde yapılanmalar oluştu, mühürledik. Mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yeniden söz alan Taştan, ilçenin kırsal alanı ile ilgili yeni bir planlama yapılması önerisinde bulunarak “İmar planamada eksikeler olduğu ortaya çıkıyor. İzmir Depremi döneminde, pandemi döneminde ve sonrasında asrın felaketinde hepimiz korku ile yaşıyoruz. Son derece kaliteli olduğunu düşündüğü binalarından çıkıp konteynerlerde yaşamaya başladı vatandaşlar. Düz ayak yada iki katlı binalara yöneliyor. Bornova’da iki ayrı yer haricinde sıkışmış durumda ve başka müstakil ev yapılacak alan yok. Rayiç ederi de çok çok üzerinde olan yerler… Bunun nedeni imar planlama eksikliğinden kaynaklanıyor. Kırsal alanda planama yapılabilir. Kıraç araziler planlanarak resmi olarak gelir getirecek şekilde tek yada iki katlı projeler geliştirerek bu konunu önü açılabilir. Seçime bir şey kalşmadı. Öncesinde değerlendirilmeli” açıklamasını yaptı.

Başkan İduğ ise Taştan’ın görüşüne katıldıklarını kaydetti. Yıkım yapmalarına rağmen mahkemrden yürütmeyi durdurma kararları çıktığına şahit olduğunu söyleyen İduğ,  “Yaptığımız yıkımların ardından yürütmeyi durdurma kararı çıkıyor. İnanamazsınız. 20 villa var. 18’ini yıktık, 2’sinde yürütmeyi durdurma çıktı. Aynı alan içinde… Avukatları güçlü herhalde, arkaları sağlam demek ki…” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından madde oy birliği ile gündemden kaldırıldı