GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
17 Eylül 2020 Perşembe

İfşa yetmez, para cezaları ağırlaştırılmalı

Tarım ve Orman Bakanlığı hileli gıdalarda yeni listeyi kamuoyuyla paylaştı…Liste uzun, iki gün inceledim… Şunu baştan yazayım; uygulanan para cezaları çok az, bu cezalar üreticinin kazandığının çok çok altında, daha caydırıcı olmalı, gerekirse bu firmalar kapatılmalı, başka bir isimle faaliyete başlamaları engellenmeli, ticaretten men edilmeli…

ALKOL:Mesela pek anlı şanlı lokantaların birinin de içinde bulunduğu gruplar, “Tersiyer Butil Alkol” içeren rakı, votka, likör satıyorlarmış. Bu alkol doğrudan zehirdir. İyi ihtimalle içer kusar, ishal olur, kötüsünü düşünün artık.

Bu arada şarap bazlı alkollü içeceklere şöyle bir girelim: Haziran ayında Antalya’dan listeye katılan üreticinin sattığı ürünlere özellikle her şey dahil otellerde rastlanıyor. Bunların sözde şarap, mojito ve hazır kokteyllerinde etil alkol ilavesi bulunmuştu. Neden yapıyorlar bunu? Çünkü her şeye rağmen her şey dahilden vaz geçmeyen Ruslar, Ukraynalılar, Romenler alkol oranlarını yetersiz buluyor ve bunlar için oteller yüksek alkollü içecek talebinde bulunuyor.

Bu vesile ile bir kez daha yazalım, Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri her şey dahil turizmdir. Bu anlayış sadece gastronomi turizminin gelişmesini engellemiyor bir çok alanda ahlaksızlığı körüklüyor.

CİNSEL UYARICILAR: Çikolata ürünlerinde cinsel uyarıcı madde sildenafile rastlanması ise kelimenin tam anlamı ile korkunç. Hani büyüklere acımıyorsunuz çocuklara acıyın değil mi? Alkolsüz içecek sınıfında iktidarsız adamlar bunu almaya teşne, ama çocuklara yazık değil mi?

BALSIZ BALLAR: Listede uzun uzun arıcılık ürünlerinin sahtekarları listelenmiş. Ürünlerin biri Düzceli… Ama aslında Çeşme ile uzak yakın ilgisi olmayan, üretim tesisleri Selçuk-Belevi yakınlarında otobandan giderken gayet güzel görünen adı da Çeşmeli olan şirket listede İzmir’in yüz karası olarak görülüyor. Zaten bal alırken çok dikkatli olmak gerek ama anlaşılan Çeşme- Alaçatım markası ile satılan balları eve- otele- restorana sokmamak  gerek.

Çeşme Belediyesi’nin de bunlara karşı isim hakkı üzerinden dava açabileceğini düşünüyorum.

BOYALI ÇAYLAR: Baharatlarda, çaylarda boya zaten vakayı adiye haline gelmiş durumda. Bu çaycılardan biri çayın krali diye sürekli reklam yapacak cüreti de kendinde bulabiliyor. Carrefoursa’nın adının bu listede yer alışı başlı başına utanç. Acaba Carrefour, Fransa’da böyle bir listede yer alsa sonuç ne olurdu diye merak ederim.

UZUN BİR ZEYTİNYAĞI SAHTELERİ LİSTESİ: İçine tohum yağı karıştırılmış zeytinyağlarında uzun bir liste var. Türkiye’nin bir çok yerinden değişik sahteciler katılmışlar listeye ama her zamanki gibi Aydın- Köşk kökenli firmaların yeri ayrı…

Sözde sızma zeytinyağlarında tohum yağları ve trans yağ asitleri bulundu.  Adı Ayvalık olan ama ne Ayvalık zeytininden ne de Ayvalık’ta üretilmiş olan, içine her türlü karışık tohum yağını dolduran sahtekarların isimlerini bir kez daha öğrenmiş olduk.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin bu açıklamadan birkaç gün önce Ayvalık zeytinyağı markasının 2004 yılından beri Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillendiğini hatırlatmış ve dava açacaklarını söylemişti.

Başkan Ergin şöyle demişti: “Ayvalık zeytinyağı markasını korumak için yapılan bu tescile karşın, ürünlerimiz kötü niyetli firmalar tarafından haksız ticari kazanç elde edilmek amacıyla taklit ve tağşiş ediliyor.Ayvalık ile hiçbir ilgisi bulunmayan firmalar ürünlerini Ayvalık zeytinyağı ibaresini kullanarak pazarlıyor. Bu surette tüketiciler kandırılıyor, sağlıkları ile oynanıyor. Ayvalık'ın bu en önemli markasının değeri de düşürülüyor ve haksız kazanç elde ediliyor…”

Coğrafi işaretin nadiren işe yaradığı yerlerden biri olacağını umduğumuz Ayvalık’ta durum böyle ise, ötesini siz düşünün. Coğrafi işaret palavradır dediğimde bana kızanlar Tarım Bakanlığı’nın bu listesine baksınlar.

Ayvalık Belediye Başkanı’nın tavrı bence tüm belediye başkanlarına örnektir, bunun altını çizelim ve hepsini göreve davet edelim.

***

Liste uzun… Tavuk eti, dana köfte, pişmiş et, tantuni gibi gıda ürünlerinde at ve eşek eti tespit edilmiş. Hatta iddia o ki at eti karıştırılan sucuklardan biri TV’de her gördüğümde gözümden yaşlar akarak kahkaha ile izlediğim meşhur cüppeliye aitmiş.

***

Liste yayımlandı, iki gün her bir firmayı tek tek inceledim. Süt ürünleri ile ilgili düşüncelerimi sonraki yazıda yazacağım.

Bakanlığı açıklamasında, “Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1551 firmaya ait 3492 parti ürün tüketicilerin bilgisine arz edilmiştir” deniliyor. Rakama bakar mısınız? Bunlar yakalananlar.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin dünkü açıklamasında yer aldığı gibi “Taklit ve tağşiş kapsamı dışında ürünlerin mikrobiyolojik analiz sonuçları da açıklanmalı, pestisit kalıntı limitini aşan ürünler ile aflatoksin, okratoksin sınır değerlerini aşan ürünler ve bunları piyasaya süren firmalar da ifşa edilmeli” …