GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
14 Eylül 2020 Pazartesi

14 günlük kapanma şart!

COVID-19 salgını tüm dünyaya belirsizlik ve zorluklar yayarken bu savaşımda hükümetlerin yanı sıra sivil güçlerin de muharebe alanında olmasının en iyi örneğini dünyada da ülkemizde de Rotary veriyor.

Uluslararası Rotary salgınlar konusunda dünyanın en deneyimli temel görevi sağlık olmayan sivil toplum kuruluşu. Cenevre'de 1988 yılında yapılan Dünya Sağlık Konferansında Rotary çocuk felcine son vermek için getirdiği önerge ile Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF'in ortaklığında çok başarılı yıllar geçirdi. Bu yıl sevinerek öğrendik ki Afrika’da ÇocukFelcinin kökü kazınmış, vaka sayısı sıfıra inmiş durumda.

Pandemi sürecinin başlaması ile ülkemizdeki tüm rotaryenler çocuk felci örneğinde olduğu gibi bunu bir hizmet fırsatı olarak benimsediler mücadeleye hemen başladılar

İşin içinde olduğum için biliyorum. 11 Mart 2020 tarihinde pandemi ilan edilen Covid-19 virüsüne karşı diğer bölgelerimizde olduğu gibi Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonuna bağlı tüm kulüpler anında harekete geçti. Bölgeye bağlı kulüpler hastalığa karşı olağanüstü durum ilan ederek hastanelerin ihtiyaç saptama ve malzeme tedarik çalışmalarına başladı.

UR 2420 Bölge Federasyonumuz İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi' ne Covid-19 teşhisinde kullanılmak üzere 210.000 Dolarlık Mobil Tomografi cihazı bağışladı. Bu giderin 100 bin dolarlık bölümü Uluslararası Rotary’den kalan 110 bin dolarlık bölümü 2420 Bölge rotaryenlerince karşılandı.

UR 2430 Bölge Federasyonumuz “Bir nefes bin hayat” projesiyle 41 adet solunum cihazını çeşitli hastanelere bağışladı. Üç bölgemizde de dönem guvernörlerinin öncülüğünde çok değerli işlere imza atıldı. Bütün Rotary kulüpleri bunu görev bildiler ve mutlaka savaşımın içine girdiler.

Hastalıklarla mücadele, Rotary'nin ana hedeflerinden biridir, bu nedenle üyeler, uygun el yıkama tekniklerini teşvik etme, insanlara sağlıklı kalmanın diğer yollarını öğretme ve sağlık hizmeti sağlayıcılarına eğitim ve hayati tıbbi ekipman sağlama çabalarını on yıllardır destekliyor. Rotary önceki sağlık projelerinde olduğu gibi üyeleri ve katılımcılar ileyenilikler yapıyor, etkilenenlere değer veriyor ve uzaktan bile yardım etmenin yolları olduğunu gösteriyor.

Bu süreçte yapılan değerli işlerden biri de sağlık uzmanlarının COVID-19 hakkında hayat kurtaran bilgileri iletmesine yardımcı olmak. Pandemi nedeniyle baskı altında olan kliniklere ve hastanelere koruyucu donanım ve diğer malzemeleri de bağışlamak kadar önemli bu bilgilendirme toplantıları…

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’teki en saygın sivil toplum kuruluşları içine yer alan Rotary Kulüplerimiz ortak bir toplantıda Kızılay Rotary Kulübü üyesi olan Prof. Dr. Necmettin Ünal’ı konuk ettiler.

Toplantının açılışında konuşan UR 2430 Bölge Federasyon Başkanı Serhan Antalyalı “tüm dünyayı kasıp kavuran ve ülkemizde de ciddi yayılım gösteren corona virüs ile mücadelede, ülkemiz Rotary kulüpleri 41 adet suni solunum cihazı, seyyar tomografi cihazı ve sağlık çalışanları için 650 bin ABD doları değerinde ekipmanlar bağışlayarak toplam sağlık çalışanlarımıza ve hastalara büyük destek vermiştir” dedi.

Gaziantep Rotary Kulüpleri Ortak toplantısının konuşmacı konuğu ve ‘Sepsis’ hastalığıyla ile ilgili araştırmalarıyla tanıdığımız Prof. Dr. Necmettin Ünal ise tarihi bir uyarıda bulundu. Ünal,  “Salgın pik seviyesinde. Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber vaka sayıları artacak. Daha sert tedbirler alınmalı. 14 günlük kapanma gerekiyor” dedi.

Evet şimdi her şey bir yana Prof. Dr. Ünal’a kulak verme zamanıdır. Kesinlikle 14 günlük bir kapanma gerçekleşmez ise iş ummadığımız kadar kötüye gidebilir. Çünkü ne yasaklar, ne kesilen cezalar ahalimizin bazı alışkanlıklarını değiştirmeye yetmiyor.

Ben şahsen 14 gün kapanmadan bu işin düzeleceğine inanmıyorum.

Bu yazı vesilesi ile tüm sivil toplum kuruluşlarını Corona ile mücadelede bir kez daha göreve davet ediyorum.