GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
30 Eylül 2020 Çarşamba

Covid-19 Aşısı bugün İzmir’de

Aşı ve ilaçlar konusunda peş peşe yeni haberler geliyor… Aşı yaygınlaşmadan bu beladan kurtuluş yok gibi görünüyor.

Çin’de koronavirüs aşı adayı için gönüllü olan birinci grubun altı aylık gözlem süresi bitti. Aşı yapılan kişilerde herhangi bir yan etkiye rastlanmadığı bildirildi ve önceki gün Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin’in geliştirdiği aşının acil kullanım onayını destekledi.

Bu aşı 16 Eylül’den beri Türkiye’de… Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çin'de geliştirilen Covid-19 aşısının ilk gönüllü uygulamasının gerçekleştiği yer oldu. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akovageçen hafta perşembe günü aşılama çalışmalarının başladığını, yüksek riskli grupta aşılamayı öncelikle tercih ettiklerini, bu nedenle önceliği sağlık çalışanlarına verdiklerini söyledi.

Prof. Dr. Murat Akova şöyle dedi: “Çok sayıda gönüllüyü bir anda aşılamak istemiyoruz açıkçası. Hem kontrolü kolay sağlamak hem de bu kişilere daha rahat bir hizmet sunmak için. Şimdiye kadar 20 civarında gönüllüyü aşıladık, bunların hepsi sağlık çalışanı. Bu kişilerden aşı yapmadan önce kanlarını alıyoruz, antikor olup olmadığını tespit ediyoruz. Aynı zamanda PCR testiyle belirtisiz de olsa virüs taşıyıp taşımadıklarına bakıyoruz. Bize başvuran gönüllüler içinde 2'sinin antikoru pozitif çıktı. Yani onlar hastalığı geçirmişler belirtileri olmadan. Bu nedenle bu 2 kişiyi aşılamadık. Ama geri kalan gönüllülerin hepsi ilk doz aşıları oldular. Aradan geçen 5 gün içinde çok şükür ciddi bir yan etki ile karşılaşmadık”

Dün de (Salı) günü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Çin tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının insanlı denemelerine başlandı. İlk aşı gönüllü olan Hastabakıcı Asım Baştürk'e yapıldı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak'ın katılımıyla ilk Faz III gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndanProf. Dr. Hüsnü Pullukçu’dan dün akşam öğrendik ki bugün (Çarşamba) itibarıyla İzmir’de de aşı başlıyor.

Hadi hayırlısı… Korona aşı denemelerinde gönüllü olanlar insanlığın bu savaşı kazanmasında çok önemli rol oynayarak ayrıca tarihe geçecekler! Türkiye’de bu denemelerin de son hızla devam etmesi de çok sevindirici…

Üç üniversitemizin de aşı çalışmalarında en şeffaf şekilde bizi bilgilendirmesini bekleyeceğiz.

Türkiye’deki aşı gelişmelerini de merakla bekliyoruz.

***

PARİS’TEN GELEN HABER

Bu yazıyı kaleme alırken Fransa Lille’deki Pasteur Enstitüsü’nün Covid- 19’un insan vücudunda yayılmasını ve ciğerlere yerleşmesini engelleyen bir ilacı bulduklarını resmen açıkladığını öğrendim. Bu keşif henüz bir klinik deneyle doğrulanmamış, ancak tedavi önümüzdeki yılın başlarında başlayabilirmiş. Institut Pasteur de Lille şu anda piyasada satılan bir ilacın içindeki bir molekülün bu engellemeyi yaptığını tespit ettiklerini ve ilacın yanlış kullanımına sebep olmamak için isminin gizli tutulacağını, ilacın 2021 yılı ilk baharında herkese yetecek kadar piyasaya verileceğini bildirmiş.

Enstitü’nün Bilimsel Direktörü Profesör Benoît Déprez, "Aktif prensibinin virüsü temelde önerilenden otuz kat daha düşük bir konsantrasyonda öldürebileceğini kanıtladık" diyor ve ekliyor: “Hastalığın ilk belirtilerinde alınan bu ilaç, hastalığın taşıyıcısının viral yükünü azaltır, bulaşmayı önler. Daha sonra alındığında, şiddetli formlarına karşı koyar”

Bu molekül şu an için hastalığın başlangıcında konumlanmış tek molekülmüş.

Yine haydi hayırlısı diyelim ama unutmayalım. Belçika’da yaşayan hekim arkadaşımın dediği gibi;Fransızlar kinin tedavisi ile ilgili de havalı açıklamalar yapmışlardı. Bir süre tedavide kullanılan kinin yan etkileri nedeniyle artık tercih edilmiyor.