GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
29 Eylül 2016 Perşembe

Plastikte 9 milyar saklı

8 adet plastik şişe geri dönüştürülürse 1 forma elde edilebilir, 1.050 adet geri kazanılmış plastik tepsiden 6 kişilik bir oturma grubu elde edilebilir,  2,5 litrelik bir plastik şişe geri kazanılırsa 6 saatlik elektrik enerjisi tasarrufu sağlanır,  25 adet 2 litrelik içecek şişesi geri kazanılsa bu maddeden bir plastik süveter elde edilebilir,  35 adet 2,5 litrelik kullanılmış pet şişesinden bir uyku tulumu yapılabilir. Plastik ürünlerin geri dönüşümü sayesinde Türkiye'de yılda 10,5 milyar kilovatsaat enerji ve 17 milyar litre su tasarrufu sağlanabilir, karbon salınımını 1 milyar 900 milyon kilogram azaltmak mümkün. 39 belediye ile işbirliği yapılarak 2015 yılına göre yüzde 100 artışla yaklaşık 8 milyon kişinin plastik atığının geri dönüştürülmesi sağlandı. Bu araştırmaları Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) yaptı. Çevrenin ve doğanın korunmasına yönelik bilinç oluşturdukları için PAGEV yetkililerini kutluyorum. İnsanlar arasında değersiz gibi görülen ve rastgele atılarak doğanın, denizlerin kirlenmesine yol açanlar dilerim bu araştırmadan mesaj çıkarır. Türkiye'de yılda yaklaşık 3 milyon ton plastik ambalaj malzemesi üretildiğini ve bunun için 44,8 milyon kilovatsaat elektrik tüketildiğini belirten Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu, "Tüm ambalaj atıklarında geri dönüşüm sağlanırsa Türk ekonomisine yılda yaklaşık 3 milyar dolar kazandırılabilir" diyor. 3 milyar dolar 9 milyar lira demektir. Milyonlarca işsizin bulunduğu ülkemiz için önemli bir rakam değil mi?. Yani önemsiz gözüyle bakılan plastikte bir servet yatıyor. 

Greenpeace’ten de plastik uyarısı
“Geçtiğimiz 10 yılda, önceki 100 yılın toplamından daha fazla plastik üretildi ve plastik kirliliği okyanuslar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Denizlerin karşı karşıya olduğu bu tehdit karşısında bir şeyler yapmanın zamanı geldi ve atılması gereken adımlardan biri de plastik mikro taneciklerin kullanımını sonlandırmak.
Bir tür mikro-plastik olan “mikro tanecikler” yüz ve vücut temizleme ürünleri, diş macunları, temizlik ürünleri ve deterjanların da dahil olduğu geniş bir ürün yelpazesinde giderek artan bir şekilde kullanılıyor. Bu küçük plastik tanecikler, giderler yoluyla kanalizasyon sistemlerine, oradan da denizlere karışıyor.
Çok küçük boyutlarda olan bu plastik tanecikler filtrelenemiyor ve denizlere karıştığı zaman temizlenemiyor. Avrupa’da kozmetik sektöründe kullanılan mikro tanecikler denizlere her yıl 8627 ton plastik ekliyor olabilir. Ayrıca Yapılan bir araştırma, Avrupa’da kabuklu deniz canlılarını (midye ve istiridye) tüketenlerin yılda 1.800 ila 11.000 mikro-plastik parçası tüketiyor olabileceğini ortaya koydu. Denizlerimiz için büyük tehdit oluşturan bu plastik mikro taneciklerin üretimi ve satışına getirilecek yasaklar, denizlere karışan plastiklerin azaltılmasında çok önemli bir adım olacaktır. Desteğinizi bekliyoruz”. Greenpeace Akdeniz Ofisinin gönderdiği bu önemli duyuruyu sizlerle paylaştım. Daha temiz ve sağlıklı bir dünya için herkesin yapabileceği bir şey var.