GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
6 Ağustos 2016 Cumartesi

8 milyar ton karbonmonoksit gazı

Küresel Isınmayı durdurmak için dünyada elektrik üreten bin iki yüz kömür santralinin atmosfere yaydığı 8 milyar ton karbonmonoksit gazının aşağıya çekilmesi gerekiyor. Bunun için temiz enerji denilen rüzgar, güneş, ve jeotermal enerjinin yaygınlaşması gerektiğini sık sık yazıyorum. Çok fazla olmasa da temiz enerji ile ilgili yatırımların hayata geçirilmesi çok sevindirici.  Dünyanın en büyük rüzgâr türbini kanat üreticisi Danimarkalı LM Wind Power Blades 40 milyon Euro’luk yatırım için Bergama Organize Sanayi Bölgesini seçti. Bergama OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, son yılların en büyük yabancı yatırımlarından biri olduğunu ve önemli sayıda iş istihdamı yaratacağını söylüyor. 

İzmir’in karbon ayakizi yüzde 20 azalacak
Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’na güneş enerjisi sistemi kuruyor. Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’na kurulacak güneş enerjisi ile yılda yaklaşık 275 bin kWh elektrik enerjisi elde edecek. 90 bin kWh enerji ihtiyacı ile Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ne ait yıllık ortalama 482 bin 888 kWh tüketimin yaklaşık yüzde 40’ı karşılanmış olacak. Ayrıca sisteme eklenecek elektrikli binek araç ve engelli araç şarj istasyonu da ücretsiz hizmet verecek. Söz konusu projeyle güneş enerjisi potansiyeli yüksek olan İzmir’de güneş panelleriyle elektrik üretilerek sürdürülebilir enerji kullanımını sağlamanın yanı sıra, doğal hayatın korunması ve kamu kaynaklarının etkin kullanımıyla kamusal tasarruf  sağlanarak büyükşehir belediyesinin 2020 yılına kadar hedeflediği karbon ayak izinin yüzde 20 azaltılmasına büyük katkı sağlayacak.

DEMOKRASİ ŞEHİTLERİ ORMANLA YAŞAYACAK
İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal’ı candan kutluyorum. Çok anlamlı bir düşünce. Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki terör örgütü mensuplarının gerçekleştirdiği darbe girişimine karşı canlarını silahların önüne atıp yaşamını yitiren 287 polis, asker ve vatandaşın mücadelesini yaşatmak için Buca Kaynaklara “Demokrasi Şehitleri Hatıra Ormanı” kurduruyor. 110 dekarlık alana 20 bin adet kızılçam ve fıstık çamı dikilmeye başlandı. Orman demek, binlerce yaban hayvanına ev demek. Ülke savunmasına katkı, sıcak ve soğuğu dengelemek demek. İnsanlara oksijen, su demek. Genç nesiller bu ormanı gezerken atalarının demokrasiye ne kadar bağlı olduklarını görecekler.

Çevreciler, “Leyleklerin Nesli Tükeniyor”
Ege Bölgesi’nin simgesi leyleklerin sayıları üçte bir oranında azaldığına dikkat çeken çevreci sivil toplum örgütleri, “Leylekleri Yaşatalım” kampanyası başlattı. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından asgari endişe altındaki türler arasında sınıflandırılmış olan leyleklerin, dünyada sadece Kuzey Amerika, Güney Meksika, Çin ve Ege Bölgesi’nde rastlandığı belirtiliyor. Leyleklerin yuva yaptığı çam ağaçlarının hızla yok olmasının ardından elektrik direkleri üzerine yapay leylek yuvaları yapılarak türün yaşatılması sağlanıyor.