GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
13 Ağustos 2016 Cumartesi

Aşırı tüketimden kaçının ve karbon ayak izinizi küçültün

Dünyaca ünlü düşünür Konfüçyus’un “En büyük erdem, insanın iyiliğe doğru çaba göstermesi ve vicdanının sesini dinlemesidir” sözündeki gibi bir insan olmak için büyük çaba harcıyorum. Sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesinde “Çevre” insan yaşamının en önemli unsurlarından biridir. Üzerinde yaşadığımız gezegende gelişmelere baktığımızda 21’nci yüzyılın en önemli konusunun çevre olacağı artık çok açık ve net. Çünkü bilim adamlarından uyarılar ard arda geliyor. “İklimlerdeki değişim çok tehlikeli”, “Karbon gazının neden olduğu küresel ısınma acilen durdurulmalı”, “Denizlerde kitlesel ölümler yaşanacak”, “Büyük Orman yangınları yağmurları önleyecek”, “Ekolojik tarım yok oluyor”. Dünyada aşırı nüfus artışı, sanayileşme ve biz insanların aşırı hırsı ve lüks yaşama isteği gezegenin dengesini alt üst etti. Daha çok geç kalmadan bir şeyler yapabiliriz. En başta ormanlarımızı arttırmalıyız, suyumuzu dikkatli kullanmalıyız. Geri kazanım konusunda bilinçlenmeliyiz, gereksiz ve aşırı tüketimden uzak durmalıyız.

Toplumun en etkili birimi ailedir

Yaşamın sürdürülmesinde, birçok malın kullanıcısı ve gelecek nesillerin tüketim alışkanlıklarının kazanılmasında toplumun en etkili birimi ailedir.

Bu bakımdan ailede çevre eğitiminin ana hedefi, ahlak anlayışını ve tüketim bilincini topluma kazandırmak, ihtiyacı kadar tüketen, gelecek nesillere karşı sorumluluk hisseden, çevre sorunlarına karşı duyarlı ve bilinçli bir insan modeli yetiştirmektir. Basit önlemler alarak gelecek nesillere ne kadar yaşama şansı tanıdığımızı bir gözden geçirelim mi?. İhtiyaç olmadan aşırı tüketimden kesinlikle kaçınılmalı, doğada yok olması çok uzun zaman alan pet şişe, metal kutu, plastik kaplar ve poşetler yerine daha kısa sürede yok olabilen kağıt gibi kazanılabilen veya cam gibi ürünler satın alınmalı, Kırılan, bozulan, kullanılmayan eşyaları atmak yerine tamir ederek tekrar kullanılacak hale getirilmeli, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri, tv gibi cihazları satın alırken ve bunları kullanırken enerji faktörü dikkate alınmalı. düşük enerji harcayan cihazların seçilmesine özen gösterilmeli, plastik torbalar biriktirilip tekrar kullanılmalı, binalarda aydınlanma ve verimsiz kullanım önlenmeli, çevre dostu olarak bilinen deterjanlar kullanılmalı, kullan-at anlayışıyla üretilen plastik veya kağıt mutfak eşyaları yerine cam ve porselen olanlar tercih edilmeli.

Karbon ayak izini azaltmanın yolları

Gündüz saatlerinde gün ışığından yararlanıp ve akşam saatlerinde tasarruflu ampullerle yüzde 80 elektrik tasarrufu yapabilir, kullanılmayan cihazları (ışıklar, televizyon, DVD çalıcı, Hi Fi, bilgisayar) fişten çekilmeli, kaloriferin ısısını birkaç derece düşürün, aracınızı dizel motorlu tercih edin ve çalışır halde uzun süre tutmayın, yürüme mesafesi olan yerlere yürüyerek veya bisikletle gidin, uzak mesafelere toplu ulaşımı kullanın, ambalaj, karton, kağıt, metal plastik gibi geri dönüşümü alışkanlık edinin, gereksiz ve aşırı tüketimden kaçının. Küresel ısınmayı durdurmanın başka yolu yok.

Doğadaki Ayak İzleriniz Kitabını Okuyun

Türkiye Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) ile Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) doğru tüketim alışkanlıklarına dikkat çekmek amacıyla "Doğadaki Ayak İzlerimiz" adlı bir kitap yayınladı. Bu kitabı mutluka okumanızı tavsiye ediyorum . "Herkesin doğanın korunması için yapabileceği bir şeyler vardır" düşüncesinden yola çıkarak hazırlanan kitap, evde, işyerinde, okulda, tatilde, yolda, yaşamın çeşitli alanlarında alınabilecek basit önlemler ve farklı uygulamalarla doğaya ve çevreye verilen zararı en az düzeye çekmenin yolları anlatılıyor. Son derece pratik bilgiler yer alıyor. 1.5 yılda en küçük ayrıntı gözden kaçırılmadan hazırlanan kitapta, bilgisayar ve ofset gereçleri, ambalaj, ormanlar, enerji, kozmetik, sağlık, su, gıda, temizlik ürünleri, turizm, ulaşım ve zaman bölümlerinden oluşuyor. Doğadaki Ayak İzlerimiz kitabında, doğaya verilen zararı en aza indirmek için üreticilerin, tüketicilerin ve yerel yöneticilerin neler yapabileceğine dair ipuçları var.