GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ümit YALDIZ
YAZARLAR
1 Haziran 2011 Çarşamba

Çılgınlığın sonu…

Başbakan Erdoğan sonunda eteğindeki taşları döktü ve İzmir’e hazırladığı ‘çılgın’ projelerini açıkladı. En çılgını Efes Antik kentine götürülmesi planlanan deniz…
Antik dönemlerde var olan ama Küçük Menderes nehrinin alüvyonları nedeniyle kapanan antik limanı binlerce yıl sonra ortaya çıkarmayı planlıyor Başbakan.
Ayrıca 150 bin sağlıksız yapıyı yenilemeyi, Ankara ve İstanbul’a otoyol ve hızlı tren bağlantısı kurmayı, kent içi ulaşımı rahatlatacak 3 önemli metro güzergahını bitirmeyi, İzmir Körfezi’ni Mavişehir’den Üçkuyular’a kadar tüp geçitle geçmeyi, merkeze 2,5 kilometrelik tünel yapmayı, trafik kazalarıyla ünlü Sabuncubeli’ni 3 kilometrelik tünelle geçmeyi, Körfez’e tüpgeçitin yanı sıra üç marina kazandırmayı, Çandarlı’ya dünyanın en büyük 10 limanından birini inşa etmeyi, körfezin ortasına bir adacık oluşturmayı da tasarlıyor.
Seçim beyannamesinde de ‘11 ayrı başlıkta 33 Proje’ açıklayan ve İzmir’i 2020 EXPO’suna aday gösteren Başbakan’ın son çılgınlıklarını da eklersek tek kelimeyle kenti uçuracağını söyleyebiliriz. Tüm bu projeler İzmir’in yarım asırlık hizmetsizliğini gidereceği gibi EXPO 2020 öncesi her açıdan kentimizin altyapı sorunlarını ortadan kaldırır. Bugüne kadar Ege’nin İncisi olarak tanımlanan İzmir’i sözde değil özde inci haline getirir.
*
Kendi adıma projeleri beğendim.
Yapılabilir mi?
Tabi ki yapılır.
Çandarlı Limanı ve İstanbul-İzmir Otoyolu’nun inşaatı zaten başladı.
İstanbul-Ankara arasındaki hızlı tren hattının çalışması tam 6 yıldır sürüyor. Proje bugün ihale aşamasına geldi.
Körfeze yapılacak tüp geçit projesi Burhan Özfatura döneminden bu yana sık sık gündeme getirilen önemli bir ulaşım projesi. Son olarak 5 yıl önce Aziz Başkan tarafından bugün İzmir adayı olarak karşısına çıkan Binali Yıldırım’a önerilmişti. Kuzey ve Güney Çevre Yolları’nı bir yüzük gibi birbirine bağlayacak, kent içi ulaşım aksını önemli ölçüde rahatlatacak bir iş.
Üçyol’dan Tınaztepe’ye, Halkapınar’dan Otogar’a ve Üçkuyular’dan Narlıdere’ye metro işinin projesi Aziz Başkan tarafından hazırlandı. Yapımının hükümetçe üstlenilmesi için geçen yıl Ankara’ya başvuruldu.
Ankara’nın/İstanbul’un metrosunu üstlenen hükümetin İzmir’in projesi tamamlanan üç hattını neden üstlenmediğini sorgulamıştık bu sütunlardan.
Açıklanan Çılgın Projeler arasına alınmış olmasına İzmir adına sevindim. Çünkü üç önemli güzergah da kent içi ulaşımı önemli ölçüde rahatlatacak, İzmir’i demirağlarla örecek bir proje… Aliağa-Menderes Raylı sisteminin önce Torbalı’ya sonra Selçuk ve Bergama’ya kadar uzatılması fikri de Aziz Başkan tarafından ortaya atılmıştı 3-4 yıl önce.
Kentsel dönüşüm desen herkesin gündeminde…
Başbakan 150 bin sağlıksız ve kaçak yapının yenileceğini söylüyor Aziz Başkan rakamı biraz daha arttırıp 250 bin binayı yıkmaktan söz ediyor.
Pamucak’tan açılacak kanalla denize kavuşacak Efes’ten Meryemana’ya nostaljik tren yolculuğu TCDD’nin uzun süredir gündeminde olan bir işti.
Daha önce çalıştığım gazetelerde bu projenin ön haberini yapmıştım. Efes’e Deniz ve Konak Mürselpaşa’da 2,5 kilometrelik tünelle ulaşımın yeraltına alınması dışında benim/bizim için yeni bir iş yok!  Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür'e göre Efes'e antik Limanın getirilmesi 1970'lerden bu yana ilçenin gündemindeymiş. Ülgür de projeyi desteklediğini açıkladı yani...
Ama kentin uzun yıllar gündeminde olan, başta ulaşım olmak üzere altyapı sorunlarını ortadan kaldıracak projelerin tek bir paket haline getirilmesi, iktidar partisi tarafından sahiplenilmesi doğrusu önemliydi. 
Zamanlaması manidar ama önemliydi.
Çılgın Projeler neden şimdi açıklandı? 
Ve 12 Haziran’da sandığı ne ölçüde etkileyecek?Başbakan’ın kentin sorunlarını toptan ele alan yaklaşımı İzmirlinin kafasını karıştırabilir.
Bana göre ciddi anlamda destek de bulacaktır.Bu destek oya dönüşür mü? Zaten asıl sorun burada…
Projelerin seçim öncesi açıklanıyor olması…
İzmirlinin oyunu almak için yapılmış gibi durması…
‘Daha önceleri neredeydiniz’ sorusunu sordurtan da bu…
Ama sorunun yanıtı evet… Bence hizmetsizlikten muzdarip kesimin kafası karışacak en azından hala ‘kararsızım’ diyen yüzde 10’luk dilimi etkileyecektir.
**
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ‘Tayland Modeli ile Sağlık Kenti’ projesiyle kaldığı İzmir için Başbakan 40’ın üzerinde proje açıkladı şu ana kadar. Binali Yıldırım’ın açıkladıkları hariç…

 

CHP’de Kılıçdaroğlu’nun boşluğunu Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Yüksel doldurmaya çalışıyor. Adı ‘Bay Proje’ye çıkan Eski Bakan Yıldırım’a yetişmek için Kocaoğlu ve Yüksel’in gayretleri görülmeye değer.
250 bin konutu kapsayan kentsel dönüşüm projesi de son günlerde tartışılan tramvay projesi de bu yüzden… İzmir’in ‘Tasarım Kenti’ olması da öyle…
İktidar ve ana muhalefetin yoğun rekabetine sahne olan İzmir’de tam bir proje çarpışması yaşanıyor. Sonuçta 12 Haziran’a sayılı günler kaldı.
Kimin projesinin daha inandırıcı bulunduğu sandıklar açılınca ortaya çıkmış olacak.
Ama şurası kesin ki Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı 40’ın üzerinde proje CHP’ninkilerden biraz daha ağır…
Şahsi kanaatime gelince;
AK Parti açıkladığı projelerin de etkisiyle 3-4 puan daha oyunu artırabilir.
Yüzde 50’ye 30 gibi görünen bugünkü tablo 45’e 35 gibi bir orana ulaşabilir.
Bu durumda da AKP 10 CHP 13 vekil çıkarır.
Kalanları da baraj sorunu yaşamazsa MHP alır.
*
Çünkü kentin sorunlarına dönük önemli hizmet projeleriyle İzmir’deki havayı değiştirmeyi hedefleyen iktidar cephesi bu kez iddialı…
Çünkü önceki seçimlerdeki ideolojik çarpışma bugün yerini proje yarışına bıraktı.
Yeni CHP, Baykal’ın yaklaşımını terk ettiği için İzmir’in nabzına göre şerbet vermiyor/veremiyor.
Buradaki boşluğu gören ve kente yönelik yaklaşımını/dilini değiştiren AK Parti, süslü projelerle İzmir’i uçurmayı vaat ediyor.
Tüm bunlara ek olarak ‘bir ihtimali’ daha göz ardı etmemek gerekiyor.
Belki de İzmir iktidara karşı direnişin kalesi olmaktan yorulmaya başlamıştır.
Ne dersiniz?