GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
11 Aralık 2016 Pazar

Başım dağ, saçlarım kardır…

Başım dağ saçlarım kardır,

Deli rüzgarlarım vardır,

Ovalar bana çok dardır,

Benim meskenim dağlardır, dağlar

Kalbime benzer taşları

Heybetli öter kuşları

Göğe yakındır başları

Benim meskenim dağlardır, dağlar…

Türkiye’nin ünlü şairi Sabahattin Ali’nin ne güzel yazmış.

10 yılı dağlarda geçmiş bir kişi olarak şarkısını da çok söyledim.

11 Aralık Dünya Dağlar Günü yazısını yazıyordum ki…

Yine kalleş pusu, yine kahpece yapılan bombalama haberi geldi…

27 polisimiz ve 2 sivil vatandaşımızın ölüm haberi geldi.

Kahroldum, yerimde duramaz oldum. 

Facebook sayfama Türkiye’yi kaplayan bir Türk bayrağı koyup,

“Kallll-leeeşşş-ler, şerefsizler, teröre destek olanlar. Arkadan vurmayı, pusu kurmayı, bombalamayı, masum insanları öldürmeyi beceriyorsunuz. ANCAK, bu ülkeyi bölemeyeceksiniz. BİZ BİR BÜTÜNÜZ”

…………………………………………………………………………………………………………

Dağcılık sporu yapan arkadaşlarım selam olsun size

Çünkü sizler bir doğa dostusunuz, ağaçların, çiçeklerin, yaban hayvanlarının  koruyucusunuz. İyi ki varsınız.

Türkiye’min dağları güz mevsimde ayrı, kış mevsiminde ayrı, ilkbaharda ayrı güzelliklerle doludur. 2000 yılında dağ yürüyüşleri (trekking) ile başlayan dağcılık serüvenim aralıksız 10 yıl, kamplı yüksek dağ tırmanışlarına kadar sürdü. Türkiye’nin en yüksek dağı Ağrı (5137m.) dahil pek çok dağ sporları faaliyetlerine katıldım. Dağcılık sporu konusunda İzmir en fazla kulübü ve sporcusu olan öncü bir kenttir. Hafta sonu başta Konak, Karşıyaka, Bornova, Üçkuyular gibi merkezi yerlerden yaklaşık 25 dernek ve kulübün otobüsleri binlerce dağ sevdalısını yürüyüş ve tırmanış için değişik parkurlara taşır.

Dağlar, insan yaşamının en önemli kaynağıdır

Yıllarca dağcılık sporu ile uğraşan bir olarak faydalarını saymakla bitiremem. Dağlık alanlar, endemik bitki türleri, böcekler, kuşlar, sürüngenler, memeliler yani yaban hayatı için sığınak vazifesi görmektedir. Biyolojik çeşitliliğin devamı için dağlar müthiş bir korunaktır. Eteklerinde yaşayan insanlar başta olmak üzere tüm canlılar için temiz hava, su, gıda ve diğer doğal kaynaklar açısından da hayati bir önem taşımaktadır. Dağlar, ekosistemler sıcaklığını, yağışı ve dolayısı ile su döngüsünü belirleyerek, tarım, ormancılık ve turizm gibi sektörleri besler. Küresel ısınma dünyamızı hızla tehdit ediyor. iklim değişiklikleri öncelikli olarak dağlık alanları etkilemekte ve bundan dolaylı olarak tüm canlılar da etkilenmektedir. Eğer gerekli tedbirler alınmaz ise milyonlarca canlının temel ihtiyaçlarını karşılayan dağlık alanlarımız hızla yok olacak ve hayat bitecektir. Gelecek nesiller için dağlarımızı korumak zorundayız.