GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
4 Ekim 2016 Salı

'Türk dostlarımızı ağırlamaktan mutluluk duyarız'

Bu sözlerin sahipleri 759 kişinin yaşadığı Yunanistan’ın 12 adalarından en küçük olanı Lipsi’nin Belediye Başkanı Fotis Moggan ve ada halkına ait. Londra’nın DHA temsilciliğini yapan gazeteci arkadaşım Aynur Tattersall, “Ahmetcim Lipsi Adası Belediye Başkanı Fotis Maggos, Türkiye’den 3, İngiltere’de 2 gazeteciyi adasına davet etti. Bize katılırsan mutlu oluruz” deyince davete icap etmemek olmazdı. Sadece 45 dakika mesafede Bodrum’un hemen karşısındaki Kos Adası’na bu üçüncü geçişim. 400 yıl birlikte yaşadığımız bizlerden birileri gibi olan Yunan dostlarımla ilk birlikteliğim Selanik’te büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evi ziyaretimle başlamıştı. O dönemin Yunan Hükümeti atamızın doğduğu evi kamulaştırıp Cumhuriyetimizin kuruluşunun 10’ncu yıl dönümünde Türkiye’ye hediye etmesinden büyük onur duymuştum. Daha sonra pek çok kez mesleğim gereği gittiğim Atina, Pire, Kavala, Mikanos, Leros, Kalimnos, Santorini adalarında karşılaştığım yunan dostlarımdan “Biz iki millet kardeş gibiyiz, dostuz” sözlerini çok duydum. Aynur Tattersall ve Akşam Gazetesi ve Alem Dergisi’nin İzmir Editörü Oya Pardak ile önce Bodrum’a sonra feribot ile Kos adasına geçtik. Bodrum’a karşı karşıya olan Kos Aktis otelinde bir gece konaklayıp ertesi günü Leros, Kalimnos ve Lipsi adalarına yolcu taşıyan hızlı feribota bindik. Berrak bir havada Kos adasından Bodrum Turgutreis o kadar içi içe ki sanki elini uzatsan tutulacak gibi görünüyordu.

Mutlu insanlar aşk ile yaşıyor
2 saat süren deniz yolculuğundan sonra Lipsi Adası’nda Belediye Başkanı Fotis Maggos ve bizi konuk edecek olan Helios Lipsi oteli sahibi Chloros Giorgis, Village Vasiliki sahibi Monalis Hiras, Bakery Pastry sahibi Nikitas Kairis bizleri çok candan karşıladılar. Lipsi kendi halinde ufak bir ada, ağustos ayları adanın en kalabalık zamanıymış, biz eylül ayında gidince özel tekneleri ile gelen 20-30 turist ve ada halkından başka kimse yoktu. 5 günlük Lipsi tatilimi tukuvaz renkli deniziyle Tourkomnima koyuna bakan Village Vasiliki ve Tripadvisor’un beş yıldız verdiği Lipsi’nin en gözde bölgesinde yeralan Helios Lipsi otelinde geçirdim. Turkuvaz renkli bir deniz, huzurlu tatil anlayışı ve eşsiz lezzetleri ile Lipsi kısa sürede dünyaca ünlü Yunan adalarına doğal güzelliği ile rakip olur bence. Deniz tutkunları için Lipsi’nin vazgeçilmez olduğunu söyleyen Lipsi Belediye Başkanı Fotis Maggos  “Adada mutlu insanlar aşk ile yaşıyor. Yunanlısı, İtalyanı, İngilizi ve Türkü ile bu adada dünyanın aradığı barış ve sevgi Lipsi’nin adeta simgesi oldu. Özellikle son yıllarda Türk misafirlerimiz teknelerle ve yatlarla geliyorlar. Ancak biz teknesi olmayan Türkleri de adamıza davet ediyoruz. Onları burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız” diyor.

Lipsi Muhteşem Koyları İle Ege’yi Kucaklıyor
Lipsi bakir koyları, masmavi bir denizi ile huzur dolu bir Ege’ye merhaba diyor. Pırıl pırıl denizi ile kendinizi akvaryumda hissedebileceğiniz koyları ile adeta bambaşka bir dünya. Bir huzur ve meditasyon havuzu. Lipsi’nin geniş limanı kasabanın girişinde adeta ışıltılı bir gerdanlık gibi misafirlerini karşılıyor. Limana gelen tekneler beton iskelenin her iki yanına demirliyor. Lipsi denizcilere demirleyecekleri hoş imkanlar sunuyor.

Eşsiz lezzetler; damaktan kalbe
Lipsi önümüzdeki yıllarda damak tadıyla gurmelerin en çok ziyaret edeceği adalardan bir olmaya aday. Lipsi’de birbirinden farklı balık restoranları eşsiz mezelerle beraber sunduğu balık, kalamar, ahtopot, istakoz ile büyük beğeni topluyor. Organik sebzeler ve gündüz avlanan balıkları ve deniz ürünleri gece uzo eşliğinde keyfe dönüştüren tatilciler buraya sadece yemek için bile geliyor.  Farklı bir lezzet arayanlar mutlaka Lipsi’ye uğramalı. Lipsi’nin diğer Yunan adalarından bir diğer farkı ise çok özel bir tatlı olan Pouggi. Adanın girişindeki Bakery Pastanesi 24 saat boyunca hizmet vererek muhteşem tatlıları ile misafirlerin damağında çok özel anılar bırakıyor.  

NASIL GİDİLİR?
Bodrum’dan feribot ile 30 dakikada Kos Adası’na geçmek oradan da aynı şekilde hızlı feribot ile Lipsi’ye 2 saat sonra ulaşmak mümkün. Bir diğer ulaşım yolu ile Kuşadası Samos hattını kullanmak. Kuşadası’ndan Samos 40 dakikada geçip oradan da 1,5 satte hızlı feribot ile Lipsi’ye gidilebilir.

NEREDE KALINIR?
Dünyaca otellere Tripadvisor’un son beş yıldır beş yıldız verdiği Lipsi’nin en gözde hotel apartı Helios Lipsi , Village Vasiliki’de konaklamak mümkün.

NEREDE YEMEK YENİR?
Müthiş Yunan mutfağı ile adanın en eski ve ünlü restoranı Calypso 365 gün açık.  To Pefko rengarenk bahçesi ile yine özel yemekleriyle dikkat çekerken Manolis Restoran ise dünya yemekleri ile sentez yaptırıyor. Dilalia, Tavern The Marathi  ve Taverna Mavrikos da bu adanın en meşhur lezzet duraklarından.