GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Harun ÖZDEMİR
YAZARLAR
30 Temmuz 2012 Pazartesi

Yeni felsefe mümkün mü?

Klasik felsefe, sorunun soruyu doğurduğu bir akıl faaliyeti olarak başladı. Çok da ilgi gördü. Başlı başına bir meslek oldu. Tartışmaya katılan her bir akil adam, kendi sözüne bir yer açmaya, gündemde bir önerme olmaya çalıştı. Öyle bir noktaya gelindi ki, bu uğurda insanlar dünyayı gezmeye ve ortamdan ortama söz taşımaya başladılar.  
Belli sorulara cevap aramak için yola çıkanlar, sonunda ulaşabildikleri dünyanın bütün bilgilerini, inanışlarını, kültürlerini alıp kendi felsefelerine “soru” yaptılar.
Öyle ki, felsefe artık bir soruya bir soruyla cevap vermek demek oldu.
Başlangıçta insan aklını alabildiğine kışkırtan bu sorular, zamanla daha sakin limanlarda bir bir ele alındı, cevabı bulunanlar “bilim”, çözülemeyenler ise “felsefe” olarak kalmaya devam etti.
Gelmiş olduğumuz çağ, klasik felsefenin çoktan bittiği bir çağdır. Özellikle 19. yüzyıl, felsefenin can çekiştiği ve 20. yüzyılın kollarında can verdiği bir çağdır.
21. yüzyıldayız. klasik çağ felsefesinin 2.500 yıllık iktidarı artık yok. Eski felsefi soruların cevabını bulduğu bilim çağındayız.
Özelikle son yüzyılda sırf felsefe olsun diye çok gereksiz mesailer harcandı. Bu durum birçok kişide “Felsefe bitti!” düşüncesinin uyanmasına neden oldu. Sorulacak yeni soru bulunamadığı için de alabildiğine eskinin tekrarı yapıldı. Koca bir yüzyıl boyunca can sıkıntısından gündeme taşınan gereksiz konular üzerinde konuşuldu durdu.
Yeni sorusu olmayanın felsefesi olmaz. Yeni yeni sorular sorulabilmeli ki, yeni felsefe olabilsin. Herkesin birden çok sorusunun olduğu doğrudur ama sorular herkesin sorduğu şekilde sorulursa o sorulardan felsefe doğmaz. Mantıksal modelleri herkesin kullandığı şekilde kullanan da felsefe yapamaz!
Ancak yeni soruları ve farklı mantıksal modelleri olanlar yeni felsefeye bir ucundan başlayabilirler! Yok, onu demek istemedim, Sokrat şunu demiş, Aristo bunu demiş, yüzyıllar sonra Kant aynı konuda demiş ki… türünden merakları olanlar varsa, onlara da yolunuz açık, rüzgarınız bol olsun, derim!
Aylardan Ramazan, hava sıcak mı sıcak,  adeta rekora gidiyor… İftara da sanki daha  bir yıl var, beni hiç yormayın, yeni İslam felsefesi olur mu, diye!
Şimdilik yeni felsefe meraklılarına duam,
Allah size yepyeni bir mantık ve bol bol da sorular versin!” olacak!