GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Fatih YAPAR
YAZARLAR
28 Ekim 2013 Pazartesi

Temayülden ne çıkar?

AK Parti Genel Merkezi yerel seçimlerden önce İzmir’de teşkilatın nabzını yoklamak için temayül yani eğilim yoklaması yaptı. Milletvekilleri, il/ilçe yönetim kurulu üyeleri, kadın ve gençlik kolları ana kademesi, belde başkanları, mahalle temsilcileri başta olmak üzere 3 bin 900’e yakın parti yöneticisine imkan verildi. Partililer büyükşehir ve ilçe belediye başkanlıkları için ‘ikişer’ ismi yazdı. İlçeler için bu yoklamada 2 bin 943 kişi oy kullandı. Mahalle başkanlarının parti kararı gereği oy kullanma yetkileri olmadığı için oylamaya Büyükşehir’de bin kişi eksik gidildi. Büyükşehir için ise 2 bin 53 partili tercihini söyledi. Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un başkanlığında oluşturulan ekip İzmir’in tercihini Ankara’ya götürdü. Tabi ki sonuçlar doğrudan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne konulacak. Erdoğan’ın sonuçların kimseye açıklanmaması ile ilgili Ankara heyetini bizzat uyardığını da hatırlatalım. Çünkü bir önceki yerel seçim için yapılan sonuçlar herkesin ağzında adeta sakız olmuştu.

Görev talep edenler, aday belirleme sürecinde dikkate alınacak olan sonuçlarla ilgili ‘yok saymamak ve en öncelikli sıraya koymak’ arasında gidip geliyor. Sonuçları çok abartmamak gerektiğine kanaat getirenlerin sayısı da oldukça yüksek… Çünkü parti, 2011 genel seçimlerinde yapılan eğilim yoklamasında ilk sıralarda çıkanları aday göstermedi. Bugün bazıları belediye başkan adaylığı için nabız yokluyor. Bu arada Şentop’un “temayülden birinci çıkan aday gösterilecek diye bir şey yok” sözlerini sözleri de zaten durumu ortaya koyuyor.

***

Gelelim Pazar günü yapılan yoklamadaki manzaraya… Başta aday adayları olmak üzere adaylık düşünen herkes Başbakan Erdoğan’ın önüne gidecek listede ön sıralarda yer almak için yoğun çaba sarf etti. Sabah saatlerinden itibaren salonda başlayan hareketlilik gün boyu sürdü. Milletvekilleri, ilçe başkanları, yöneticiler, oy kullanamayanlar, merak edenler, partiye gönül verenler… Kimi ararsanız oradaydı. Bazı ilçelerde oy kullanma hakkı olmasına birçok kişi kendisini listelerde bulamadı. Genel merkez, bazı ilçelerin eski kadın kolları ve gençlik kolları yönetim listesini göndermişti. Çünkü parti Ekim’in ikinci haftasında sisteme yeni girişleri suiistimal olmasın diye kapatmıştı. Düzenleme ve revizyon yapamayanlar eski yönetimlerle sandığa gitmek zorunda kaldı. Tabi ki bu kadar kişiyi sandık başına götürmek de kolay değil. Büyük çapta bir organizasyonda çıkabilecek sorunlar burada da vardı.

***

Eğilim yoklamasında parti yöneticilerinin eleştirdiği bir konu ise genel merkezden gelen görevlilerin çok ince ayrıntılara takılması, partililere tepki göstermesi ve ‘biz biliriz’ anlayışı. Buna iyi örnek de Şentop’un divandan inerek salonun bir köşesinde bulunan partililerle atışması, onları oy kullanılan bölgeden dışarıya çıkarmak istemesi, Karabağlar’da bir mahalle başkanı ile karşılıklı diyalogu hoş karşılanmadı. Genel başkan yardımcısının bu işlere kadar müdahale etmesi günün konuşulan konusuydu.

***

Tabi ki oylama sonrasında en çok merak edilen sonucun nasıl çıkacağı. Zarflar ağzı kapalı torbalara konulup genel merkeze açılmadan gönderilse de salonda sabahtan akşama kadar duran birisi olarak şunu ifade edebilirim. Temayülün favori ismi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı İzmir Milletvekili Binali Yıldırım… Şu sıralar İzmir’e pek uğramayan 29 Ekim’de açılışı yapılacak olan Marmaray’a odaklanan Yıldırım teşkilatın en çok istediği isimdi. Salonda görüşme yaptığım birçok parti yöneticisi ve ilçe başkanı blok halinde birinci sıraya Yıldırım’ı yazdıklarını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığına teşkilatın en çok istediği isim olan Yıldırım’dan sonra birçok isim gündeme geldi. En fazla iki isim yazılabilen oylamada sürpriz bir şekilde İzmir Milletvekili Aydın Şengül’ün çıktığını söyleyebilirim. Şengül’ün ekibi belli ki çok çalışmış. Zaten salona geldiğinde gece boyunca uyumadığı, ilçe ilçe telefonla çalıştığı da açıkça belliydi. Yıldırım’dan sonra en çok onun ismi konuşuldu. Partililerin ilgisiyle karşılaşan diğer isim Milletvekili İlknur Denizli’nin de taliplisi oldukça fazlaydı. Denizli birçok ilçede farklı kesimler tarafından listeye yazıldı. Gençlik kolları il ve ilçeler başta olmak üzere tüm dengeleri ile Milletvekili Avukat Hamza Dağ’ın arkasındaydı. Dağ’ı Büyükşehir adayı görmek isteyenler gün boyu çalıştı. Kararlı duruşu, isteği ve talebini hiç saklamayan her fırsatta bunu ilan eden Milletvekili Rıfat Sait de salonda nabız yokladı. Sait’in İzmir genelinde listeye yazıldığını söyleyebiliriz. Bir başka milletvekili, eski Kadın Kolları Başkanı Nesrin Ulema’yı da görmek isteyenler de oldu. Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay’ın ismini listeye yazdırma çalışması yapan geniş bir kitle vardı. Birçok ilçede Günay, Yıldırım’ın ardından listelere ikinci isim olarak yazıldı.

Tabi ki başka birçok isim farklı oranlarda kendisine yer bulabilecektir ama genel itibariyle durum böyle. Peki parti dışından kimse yok muydu? Elbette vardı. O da Kenan Yavuz… SOCAR& Turcas Enerji Grup Şirketleri Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz ilk olarak sahibi olduğu Star Gazetesi’ne geniş açıklamalar yapmış. “Türkiye’nin en büyüğü olacağız” açıklamalarıyla gündeme öne çıkan Yavuz, bin gazeteyi de salonun önüne yığdırmış. Orada partililere dağıtılan gazetede Yavuz, ekonomi ve yatırımlar üzerine açıklama yapsa da partililere ‘ben de varım’ mesajı veriyordu. Özellikle kentin Kuzey Bölgesi’nde olan ilçelerden destek gördü. Ayrıca Yavuz’un il yönetiminden de destek gördüğü fikri gün boyu partililerin konuştuğu meseleler arasında yer aldı.