GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Engin ÖNEN
YAZARLAR
14 Ağustos 2023 Pazartesi

Siyasette yaş ve cinsiyet meselesi...

Geçenlerde Çeşme eski belediye başkanlarından Nuri Ertan, tekrar belediye başkanlığı için aday olduğunu açıklarken, “Biden 84 yaşında ABD’yi yönetiyor, ben 82 yaşında neden Çeşme’yi yönetmeyeyim?” ifadesini kullandı.

Sanırım Yılmaz Büyükerşen hoca da 85 yaşında Eskişehir’i yönetiyor.

Siyasette yaş meselesi söz konusu olduğunda gençlerin daha iyi olduğu/olacağı konusunda yaygın bir kanaat vardır. Bu kanaat çoğunlukla, gençlerin daha dinamik, yeniliklere daha açık olmaları ile gerekçelendirilir.

Buna karşılık, diğer cephede ise, tecrübe ve olgun kişilik öne çıkarılır.

Siyasette iyi veya kötünün ölçüsü yaş olamaz ve bu genellemeler her durumda geçerli değildir. Tabii ki, yaşta makul önemlidir. Yılmaz hoca yaşlıdır ama iyi bir belediye başkanıdır.

Siyasetçinin genç olması, onu otomatik olarak iyi kılmaz. Mesela yıllar önce CHP Gençlik Kolları Başkanı hapse girmişti. Neden? Düşünce suçu ve eylem gelir aklımıza ilk olarak değil mi, genç ya. Hayır. Tutuklanmasının nedeni ihaleye fesat karıştırmaktı. Bazı belediyelerle yaptığı ticaret sonucu suçlanmıştı.

Ahmet Piriştina mı daha başarılı bir belediye başkanıydı size göre oğlu mu? Benim görüşüm var tabii.

İstisna denebilir ama ben çok da az olduğu kanaatinde değilim. Ama gençler için bu olumsuz örnekler genellenebilir mi? Tabii ki, hayır.

Aynı durum cinsiyet için de geçerlidir. Siyaset alanını tamamen erkeklerin kaplaması hiçbir açıdan doğru değil. Bu yüzden pozitif ayrımcılık yapılarak kadın kotası da uygulanmaktadır çeşitli düzeylerde. Her ne kadar çoğu zaman formalite düzeyinde kalsa da.

Kadınların özendirilmesi ve siyasette daha fazla söz sahibi olması hem prensip hem de pratik açıdan gerekli bir şeydir. Ancak yaş konusunda ifade ettiğimiz gibi, kadın olmak otomatik olarak daha iyi olmak anlamına gelmez. Aynen erkeklerde bolca örneğini gördüğümüz gibi, kadınlarda da kötü siyasetçi çıkması doğaldır.

Bana göre Türkiye’nin en kötü siyasetçilerinden ve başbakanlarından biri Tansu Çiller’dir. Erkekler iyi de Çiller kötüydü demiyorum elbet. Ama kadından siyasete katması beklenen zarafet ve yumuşamayı kendisinde hiç görmedik. Hatta faili meçhul cinayetlerin en fazla yaşandığı dönemin başbakanı olarak, “kurşun atan da bizim, kurşun yiyen de” sözleri halen hafızalardadır.

Sonuç olarak yaş ve cinsiyet değişkenleri siyasetçinin iyi veya kötü olmasını garanti altına alacak ölçütler değildir. Bunu abartmamak gerekir. Kadın veya erkek, genç veya orta yaşlı / yaşlı önemli olan iyi siyasetçi ihtiyacıdır.