GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Engin ÖNEN
YAZARLAR
10 Haziran 2024 Pazartesi

Siyasette Meral Akşener gündemi...

O kadar hızlı değişen bir kamuoyu gündemi var ki, birkaç gün önceki başka bir olay hemen unutuluyor. Bir süre önce Cumhurbaşkanı ile CHP Genel Başkanının görüşmesi ve siyasette yumuşamayı konuşurken, ardından Gezi Tutukluları ve Kobani Davası’nda ceza yağmuru geldi.

Geçen gün Hakkâri Belediyesi’ne kayyum atanınca yeni bir gündem oluştu. Tam bunu tartışırken, birden İYİ Parti eski ve kurucu genel başkanı Meral Akşener’in Saray ziyareti siyaset gündemine oturmuş bulunuyor.

Bu sürpriz görüşme üzerine ortalık hareketlendi. Akşener’i hain ilan edenler çoğunlukta olmakla birlikte, görüşmenin içeriği hakkında henüz bilgi sahibi olamadık. Kendisine bir mevki makam mı verilecekti, oğlu için mi ricada bulundu, bilmiyoruz. Yoksa sadece siyasi bir görüş alışverişi mi?

Bunları bilmiyoruz ama bildiğimiz bir şey var ki, bu çok net. Erdoğan bir arayışta ve daha önce yapmadığı bir şey yapıyor. Bu görüşmeler ile AKP ve Erdoğan’ın oy erimesini durdurma olanağı yok.

Akşener özelinde konuşacak olursak, kendisi zaten 31 Mart’ta seçmenden teveccüh görmediği için genel başkanlıktan ayrılmıştı. Seçim kampanyasında muhalefeti eleştirerek oyların CHP’ye gitmesini engelleyemedi. Dolaysıyla Erdoğan’a destek açıklayarak veya işbirliği yaparak Erdoğan’ı bu sıkıntıdan kurtarabilecek bir güç değil Akşener.

Erdoğan, Başkanlık sistemine geçildiğinden beri devlet oldu. Daha doğrusu Devlet Bahçeli ile birlikte devlet oldular. Kurumları, makamları paylaşmakla kalmadılar, himaye sistemi ile sermaye ve kaynak aktararak bir taban oluşturmaya çalıştılar ve göreli olarak bunu başardılar da.

Ancak ülkenin içinde bulunduğu yoksulluk ve geçim sıkıntısı bu sistemin sağladığı kayırmacılıkla hafifletilebilecek düzeyde ve nitelikte değil. Dolayısıyla Başkanlık sistemi sürdürülemez bir aşamaya geldi. Son kullanma tarihi bitmek üzere.

Erdoğan bunun farkında olduğu için yeni bir sisteme geçiş düşüncesine de sahip olabilir. Anayasa değişikliğinden söz etmesi böyle bir izlenim veriyor. Ancak yine de bu şartlarda Meral Akşener, böyle bir çıkışta rol oynayabilecek siyasi etkiye sahip biri değil.

Devletin bütün kaynaklarını ve ideolojik aygıtlarına kullandıkları halde bu erimeyi durduramayan Erdoğan, belli ki bir arayış içinde. Erdoğan, “Dün dündür, bugün bugündür” anlayışı konusunda Demirel’den daha esnek bir siyasetçi. Yeni bazı sürprizler de yapabilir önümüzdeki günlerde.

Özgür Özel ile görüşmesiyle kamuoyunda kayda değer bir iyimserlik oluşmadı. Çünkü bu görüşmenin ardından tutuklu olan yaşlı ve hasta generaller serbest bırakılsa da, daha sonraki hamleler, Gezi ve Kobani Davası ve Hakkari kayyum ataması ile yumuşama değil otoriterleşme tavrı öne çıktı.

Akşener için, “Partisinin başında kalmalı” diye beyanda bulunan Bahçeli bu görüşmeden memnun olsa da, görüşmeye, biraz olduğundan ve yaratabileceği etki düzeyinden çok fazla önem atfedildiği söylenebilir.