GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
27 Nisan 2020 Pazartesi

Küresel ısınma gerilemeye başladı

Çocuklar gibi zıplayıp bağırasım var.

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nde (IPCC) görevli  257 bilim insanı, benim takip ettiğim 20 yıldır devletlere gönderdiği raporlarda küresel ısınmaya (Dünyanın aşırı ısınması) neden olan karbon gazı azaltılmasını ‘ACİL’ başlığı ile duyurmuştu. 

Yüzde 98 insan faaliyetlerinden kaynaklandığı tespit edilen küresel ısınma, dünya üzerinde kara, deniz ve havada ölçülen sıcaklığa deniyor. 

Bilim insanları, küresel ısınmanın artması halinde dünyanın yağış alan bölgelerinde yaşanan sel felaketlerinin büyük can kayıplarına, kurak bölgelerin de ise daha yoğun kuraklıklarla bitki ve yaban neslinin tükeneceğine dikkat çekmişlerdi. 

2015 yılında dünyayı saran sel felaketleri ve tayfunlar yüz binlerce insanın yaşamına malolunca Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, 23 Eylül 2019 tarihinde New York’ta Devlet ve Hükümet Başkanları ile İKLİM ZİRVESİ gerçekleştirdi.

Ban Ki Moon, Devlet ve Hükümet Başkanlarından küresel ısınmanın aşağıya  çekilmesi için karbon gazı salınımının azaltılmasının ŞART olduğunu dile getirdi ve çok önemli kararlar alındı.  

Maalesef yine pek çok ülke verdiği sözleri tutmadı.

Ancak, hiç de sevinemediğim BİR VİRÜS, ne Birleşmiş Milletlerin, ne de bilim insanlarının yapamadığını yaptı.

6 milyar insan evlerine kapanınca dünyanın dengesi normale dönmeye başladı. 

Bilim insanları, 1.5 ayda insan faaliyetlerinin azalması ile dünyada küresel ısınmanın 0.5 santigrat düşüşle gerilemeye başladığını tespit ettiler. 

Karbon gazı salımının düşmesi ile şehirlerde hava kirliliği ve buzullardaki erimenin azaldığı, tabiatın ve denizlerin temizlendiğini tespit eden bilim insanları çok yakında mevsimlerin de normale döneceğini belirtiyorlar.

Bir örnek vermek gerekirse, Türkiye’de 23 milyon, İzmir’de 1 milyon 350 bin petrolle çalışan kara taşıtı var.  Bir taşıt 5 kilometrede bir kilogram karbon gazı yayıyorsa, Türkiye hatta dünyadaki araçların havaya yaydığı karbon gazını siz hesaplayabilir misiniz?.

Elektrik üretimi ve sanayileşmenin yaydığı karbon gazı dahil değil.