GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
18 Mayıs 2016 Çarşamba

“Hizmetleriniz Dünyaya Armağan Olsun”

Hayat üç şeyden ibarettir!.. Kazanmak, kaybetmek, paylaşmak!.. 1- Diğerlerinin kalbini kazanmak, 2-Kötü alışkanlıkları kaybetmek, 3- Mutlu anlar paylaşmak…

Tabi ki şimdi “ kötü anları da paylaşmak gerekli” diyenler olabilir ama o da birinci maddede söylendi zaten.

Hayatı, anlamaya kalkışırsanız, çok çelişki dolu gibi gözükür, gerçek olan ise dengelerdir. Mutluluğun değerini anlamak için mutsuzluk, Sessizliğin değerini anlamak için gürültü ve varlığın değerini anlamak için yok olmak gerekir.

Değişim ile birlikte değişenler hayatta kalırlar. Değişikliği getirenler liderlik ederler. Mühim olan içimizdeki masumiyet seviyesinin gurur seviyesinden yüksek olmasıdır.  Hedefe odaklanıp, sorunları algılayıp, olumlu bir hayal yaratıp, zihninizi kendinden şüphe etme tuzağından kurtarırsanız, cesaret ile kucaklaşır ve dünyaya yapabileceklerinizi gösterirsiniz.

Pozitif olun lütfen. Çünkü hiçbir zehir pozitif düşünceyi öldüremez. Negatif düşünceyi de hiçbir ilaç iyileştiremez. Pozitif insan etrafına enerji verir, ışık saçar, aydınlatır…

Davranışlarınız bilginizden daha değerlidir. Çoğu yerde bilginiz tükenir ama davranışlarınız sizi sonuca götürür. Eğer birisi sizi olduğunuzdan daha değersiz görürse kaybınız “sıfır olur”, yeter ki siz kendinizi olduğunuzdan daha değersiz görmeyin. Kendinize inanın. Çünkü her şey sizin içinizde!

***

Uluslararası Rotary’nin 2440 Bölgesinde 1 yıldır başkanlık yapan, görev süresi 1 Temmuz’da dolacak olan Reha Akın, geçen hafta sonu Rotary için bir bağbozumu niteliği taşıyan Bölge Konferansı’nda kapanış konuşmasında özetle bunları söyledi…

Dünyanın en güçlü sivil toplum örgütü olan Rotary’de her yıl başka bir tema hâkim oluyor. Önemli olan insanlık için bir hizmette bulunmak. 2015-16 döneminin teması  “Hizmetleriniz Dünyaya Armağan Olsun” şeklindeydi.

Sık karşılaştığım bir sorudur: Neden Rotaryensin?

Anlatayım:

Tüm dünyadaki Rotary kulüpleri aynı ortak hedefler çerçevesinde dünyamızı ve yaşadığımız çevreyi daha güzel ve yaşanır kılmak için gönüllü olarak çalışıyorlar. Nedir bu 6 öncelikli alan… Barış ve Anlaşmazlıkları önleme / çözme… Hastalıkları önleme ve tedavi… Su ve Hijyen… Anne ve çocuk sağlığı… Temel Eğitim ve Okuryazarlık. Ekonomik ve toplumsal gelişim…

Batı Anadolu’daki sayıları 1700’e yaklaşan Rotaryenler de bir yıl içinde çok önemli işlere imza attılar ve ödüllendirildiler… 6 öncelikli alanda, 4’lü deney filtresinden* geçirerek liderlerin paylaştığı fikirlerin harekete geçirilmesi sonunda, “Bak Rotaryenler yapmış, ne kadar güzel ve yararlı işler yapmışlar” dedi toplum ve medya… Bazılarını sıralayayım da neden Rotaryen olduğum sorusu karşılık bulsun…

Rotaryenler sağlık alanında çalışır… Bugün dünyada “çocuk felci” yok denecek seviyeye geldiyse insanlık bunu Rotary’e borçludur. Rotary, 1985’te, tüm dünya çocuklarını çocuk felcine karşı aşılamayı hedefleyen tarihi bir karar aldı. Çocuk Felcini Yoketme Programı (Polio Plus Programı) aracılığı ile sivil toplum örgütleri ve ulusal hükümetlerle işbirliği içinde çalışan Rotary, özel sektörde, çocuk felcinin dünya üzerinden silinmesine yönelik global kampanyaya en büyük katkıyı sağlayan kuruluştur. Rotaryenler, yüzbinlerce Polio Plus Programı gönüllüsünü harekete geçirmiş ve dünya genelinde bir milyardan fazla çocuğu aşılamıştır. Çocuk felcinden arınmış bir dünya için Rotary, yarım milyar dolardan fazla katkı sağlamıştır.

Keza bölgemizde de her yıl birbirinden önemli projeler gerçekleştirilir. Anne ve Çocuk Sağlığı çok önemlidir. Bu dönem Göztepe Rotary Kulübü (RK) Behçet Uz Çocuk Hastanesi Toplum Oyun Terapisi Birimi İnşaası ve Donanımını gerçekleştirdi. Hastalıkların erken teşhisi çok önemlidir. Uludağ RK “Bir Kez Dokun” diyerek müthiş bir meme kanseri farkındalığı yarattı. Kuşadası RK “Organ Bağışı Kampanyası” son derece başarılıydı.  Bu dönem Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile Rotary arasında ‘Suriyeli çocukların rehabilitasyonu-eğitim ve sağlık hizmetlerinin sağlanması’, ‘Çocuk Dostu Şehirler Projesi’ ile ‘Engelli çocukların kapsayıcı sistemlerle gözetilmesi ve toplum hayatına katılımı’ konularındaki işbirliği ile ilgili protokol anlaşması imzalandı.

Rotary su ve hijyeni çok önemser… Batı Anadolu’da Bostanlı, Yeşil, Ege, Denizli, Gündoğdu kulüpleri çok önemli su ve hijyen işlere imza attı, bu konuda hoş bir fotoğraf yarışması düzenleyen Balıkesir RK ödül kazandı…

Barış, barış, barış… 100. Yıl Güzelbahçe Rotary Kulübü “Barış” adıyla bir çocuk orkestrası kurdu. Orkestra Eşrefpaşa semtinde sanat eğitimi olanağından yoksun çocuklardan kuruldu. İzmir Devlet Senfoni Orkestrasının Emekli Başkemancısı, yılların deneyimli öğretmeni Kartal Akıncı çocukları çalıştırdı. Orkestrayı gözyaşları ile dinledik… Bursa Tophane RK yayımladığı “Barışa Mektuplar” da ödüllendirildi.

AB FONLARI içerisinden 12 milyar Avro’dan Türkiye’nin nüfusu ve yüzölçümüne orantılı olarak 4,5milyar Avro bizim kullanımımıza açık. Ne kadarını kullanabiliyoruz? Sadece yüzde 3! Bu yıl AB fonları konusunda iyi bir adım atan Konak RK “Engelliler Projesi” gelecek yıllar için iyi bir örnek niteliği taşıyor…

Ve burada sayma imkanım olmayan ama Rotary kulüplerinin sosyal medya hesaplarında yer alan yüzlerce proje…

***

Bir köşe yazısına 1700 Rotaryenin gerçekleştirdiği hizmetleri sığdırmak mümkün değil… İyi bir hizmet yılı geride kalırken “neden Rotaryensin?” sorusuna karşılık vermek için bazı örnekler seçtim…

O zaman sorunun cevabını da verelim: Dünyanın en güzel duygularından biri ve en zor ulaşılabilecek ruh hali olan “İşe yaradım” diyebilmek için Rotaryenim…

Dörtlü Deney..

Dünyadaki tüm Rotary Kulüplerinde Dört Yol Deneyi (Sorgulaması)  kuralların bir parçası gibi üyelere iletilir ve birçoklarınca öyle bilinir.  Bültenlerde ve diğer pek çok basılı broşür ve kitaplarda gördüğümüz bu 24 kelimelik prensibin öyküsü ilginçtir.

1930 yılında Amerika’daki büyük krizin oluştuğu yıllarda iflasa sürüklenen bir metal şirketine yönetici olarak atanan Herbert J. Taylor, şirketi kurtarmak için, çalışanların kolayca uygulayabilecekleri bir slogan geliştirmek istemiş.  Burada yüksek ahlak standardı ve herhangi bir işte Tanrının çalışanlara emrettiği manevi değerlerin var olmasını amaçlamış.  Öyle bir söylem olsun ki, herkes bunu kolayca ezberlesin ve uygulayabilsin.  Sonunda şimdi kullanılan formül ortaya çıkmış.

Düşündüğünüz -  Söylediğiniz ve Yaptığınız İşler

  1. Gerçeğe uygun mu ?
  2. İlgililerin Tümü için Adil mi  ?
  3. İyi Niyet ve karşılıklı İyi Anlayış Sağlayacak mı ?
  4. İlgililerin Tümüne Yararlı olacak mı ?