GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
18 Ekim 2023 Çarşamba 09:05

Ticari alan eklendi… Bakanlığın özel planları askıda!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Turkmall’in Karabağlar Esentepe’de hayata geçirmek istediği Forum Göztepe dönüşüm projesinin yer aldığı 7 hektarlık alanın binlik planlarını askıya çıkardı. Bakanlık daha önce de bu rezerv alan ilan etmişti. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi proje için olumsuz görüş bildirdi. 

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in Karabağlar ilçesi ile ilgili kritik bir plan kararı yayımladı. 

Esentepe Mahallaesi’nde yer alan ve 7 hektarlık alanı ilişkin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği Ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı.

Askıya çıkarılan planlarla birlikte 41 parsellik bölgeyi kapsayan alanın yapılaşma koşulları ve statülerinde değişiklik yapıldı. 

Plana en dikkat çeken nokta ise konut statüsünün yanı sıra ticaret statüsünün getirilmesi oldu. Yaklaşık 40 bin metrekarelik alanın konut statüsü ikiye bölündü. 26 bin 358 metrekarelik alan konut olarak kalırken, 14 bin 902 metrekarelik alan ise konut ve ticaret olarak değiştirildi. 

8 BİN METREKARELİK TİCARİ ALAN
Konut ve ticaret adasında kalan yapıların yüzde 25’i ticaret merkezi olarak kullanılabilecek. Emsal oranı ile birlikte planlama alanına 8 bin metrekarelik ticaret inşaat alanı getirilmiş oldu.  Ticaret statüsü ile birlikte bu parsellerin değeri de daha da artırıldı.  

6 KATTAN 12 KATA
Öte yandan çoğunlukla 6 katlı yapıların olduğu planlama bölgesinde emsal oranı 3’ten 2, 70’e düşürülürken 12 kata da yapılaşma izni verildi.   

Planlama alanı içerisinde yer alan cami, ortaoku, aile sağlığı merkezi ve yeşil alanlarda ise dikkate değer bir değişiklik yapılmadı.  

Plan raporunda  “Planlama alanı sınırı rezerv yapı alanı sınırını oluşturmakta olup bu kapsamda planlama alanı 70.786 m² yüzölçümündedir. Bir yapı adası ticaret-konut alanı olarak ayrılmış olan toplamda 4 adet yapı adasından oluşmakta olup 3 adet konut yapı adası toplam alan yüzölçümü 26.358 m², ticaret ve konuttan oluşan 1 adet yapı adası ise 14.902 m²’dir. Sosyal donatı alanları toplam 6.183 m² ve yeşil alanlar 9.017 m² olarak planlanmıştır. Yollar 14.326 m² olup, toplam sosyal donatı ve teknik altyapı alanları 29.526 m²’dir. Konut + Ticaret kullanımı için ayrılmış yapı adasında; toplam emsal inşaat alanının %25’i ticaret kullanımına ayrılmıştır. Bu durumda  toplam  ticaret emsal inşaat alanı 8.048 m²’dir.” denildi. 

TURKMALL’IN PROJE ALANI
Bakanlık tarafından rezerv alan ilan edilerek dönüşüm kapsamına alınan İzmir Körfezi manzaralı bölgede TurkMall şirketinin Forum Göztepe projesinin inşa edilmesi planlanıyor. Hali hazırda planlanlama alanında 820 konut varken TurkMall Yönetim Kurulu Başkanı Levent Eyüpoğlu’nun basın bültenlerinde proje kapsamında bin 450 konut inşa edileceğini açıklanmıştı. Proje için bölgedeki hak sahiplerinin bir kısmı ile anlaşılmış durumda. Forum Bornova da TurkMall tarafından inşa edilmişti. 

BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi, plan için olumsuz görüş verdi. Görüşte planın, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı vurgulandı.

Görüş yazısında şu ifadeler yer aldı: 

2015 yılında rezerv yapı alanın da dahil olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan Karabağlar İlçesi, Üçkuyular-Şehitler Bölgesi 1. Etap 1/1000 ölçekli Revizyon İmar Planının yaklaşık 160 hektar büyüklüğündeki kentsel yerleşik alana yönelik bütünlük içeren bir planlama yaklaşımı üretmesine karşın, söz konusu rezerv alan sınırı ile plan bütünlüğü ilkesine aykırı ve parçacı bir plan yaklaşımı benimsendiği tespit edilmiştir. 
Sonuç olarak, münferit olarak gerçekleştirilen Rezerv Yapı Alanları' ya da imar planı değişikliklerinden ziyade, kentsel bütüncül veya bölgesel revizyon imar planları ile kentsel yenilemeyi hedefleyen kararlar doğrultusunda yol, otopark, yeşil alan vb. değer artışı getiren kamusal yatırımların tüm alana eşit ye adil bir biçimde dağılımının sağlanması daha sağlıklı olup, bu nedenle onaylanarak yürürlüğe girmiş olan bütüncül revizyon imar planı sınırları içerisinde 'Rezerv Yapı Alanı' belirlenerek plan bütünlüğünü bozucu yönde yapılacak imar planı değişikliği önerilerine ilişkin çalışmaların şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı değerlendirilmektedir.