GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
18 Ağustos 2021 Çarşamba 13:20

‘Mülteci’ tartışmasına CHP’li Sertel de girdi: Soyer'in söylemi parti politikası ile örtüşmüyor!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in göçmenler ile ilgili yaptığı değerlendirmelerin partinin politikalarıyla uyuşmadığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, "Onlarla birlikte yaşamaya alışacağız sözü parti politikamızla örtüşmüyor... Bizim partimizin politikası da ortada. Bu ortadayken bu konuşmayı ben doğru bulmuyorum. Genel Başkanımız açık ve net söylüyor. Biz iktidar olduğumuzda Suriyelilerin geri gönderilmesi için çalışmalar yaptığımızda Sayın Tunç Soyer ‘Hayır’ diyerek ‘göndermeyeceğiz, birlikte yaşayacağız, alıştık’ mı diyecek?" dedi.

EGEDESONSÖZ -Türkiye'de son günlerde yaşanan 'göçmen' krizi, Afganistan vatandaşlarının da yoğun göçü ile birlikte alevlenmişti.

Siyasiler arasında 'göç' atışması yaşanırken, Millet İttifakı 'gerekli şartların sağlanması durumunda' göçmenleri geri gönderileceğini deklare ederken, AK Parti'li siyasetçiler ise 'Suriyeliler giderse sanayi çöker' yorumlarında bulunmuştu.

- CHP PM ÜYESİ NALBANTOĞLU’NDAN SERTEL’E ‘MÜLTECİ’ YANITI: KONUYU YANLIŞ ANLAMIŞ!

Yaşanan tartışmalar sonrası Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Belediye Meclisi oturumunda flaş bir çıkışa imza atarak göçmenlerden alınacak vergilerin arttırılacağını ifade etmişti. Özkan'ın açıklamaları sonrası iki parti arasında gerilimler yaşanırken, CHP'li birçok isimde Özkan'ın söylemlerine karşı çıkmıştı. Göçmen konusuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir başka CHP adayı olarak belediye başkanı seçilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise 'Birlikte yaşamaya alışmalıyız, hazmedeceğiz' ifadelerini kullanmıştı.

SÖYLEMLER PARTİ POLİTİKALARI İLE ÖRTÜŞMESİ LAZIM
Cumhuriyet Halk Partisi adayı olarak Bolu Belediye Başkanlığı görevine seçilen Tanju Özcan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçilen Tunç Soyer'in 'mülteci' değerlendirmeleri hakkında Sonsöz TV'de konuşan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, "CHP'nin politikası açık ve net. Biz barış sağlandığında mutlaka bu insanların kendi memleketlerine dönmesi için kararlılık sağlıyoruz. Belediye başkanlarımız da kendi davranış biçimlerini söylüyorlar ancak bunun parti politikaları ile örtüşmesi lazım" dedi.

KARŞI MI ÇIKACAK?
Tanju Özcan ve Tunç Soyer'in söylemlerinden hangisinin uyuşmadığı sorusuna da yanıt veren Sertel, "iki politika da örtüşmüyor" diyerek "Onlarla birlikte yaşamaya alışacağız sözü parti politikamızla örtüşmüyor... Bizim partimizin politikası da ortada. Bu ortadayken bu konuşmayı ben doğru bulmuyorum. Genel Başkanımız açık ve net söylüyor. Biz iktidar olduğumuzda Suriyelilerin geri gönderilmesi için çalışmalar yaptığımızda Sayın Tunç Soyer ‘hayır’ diyerek  ‘göndermeyeceğiz, birlikte yaşayacağız, alıştık’ mı diyecek? Bizim politikamız ortada. Belediye başkanları partinin belediye başkanı olmaktan ziyade toplumun belediye başkanı; siyasi parti gözetmeksizin davranış biçimleri yaşadığı kente ve insanlara göre şekillendirebiliyor. Ben Genel Başkanımız ve kurullarımızın verdiği kararın arkasında dururum, durmayan da kendisi çıksın neden durmadığını açıklasın" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN, ‘SURİYE'YE GİRECEĞİZ’ DEDİ, BİR BAKTIK SURİYE BİZE GİRDİ
Mülteci konusunda hükümeti eleştiri yağmuruna tutan Sertel, "Mültecinin anlamı siyasal bir sığınma istemektir. Bu öyle değil. İpini koparanın geldiği bir ortam Türkiye… İpini koparan gelmiş Türkiye'ye... Kim geldi, nedir, kimdir, hangi düşüncededir, hangi tahsildedir hiçbirini ölçmeden girilen bir ülke haline geldik. Utanmadan bize ırkçı diyorlar. Buraya gelen insanların giriş gerekçeleri can güvenliği ise bayramlaşmaya gidiyorlarsa demek ki can güvenlikleri var. Onlar bayramlaşıyor ve geri geliyorlar. Süleyman Soylu ‘ben gönderiyorum bayramlaşmaya’ diyor ancak geri geliş nedenlerini açıklamıyorlar. Afganlılara kapıyı açtılar. İlk gelişlerinde o bölgede yaşayan birileri bana video attı. Ben bu videoyu sosyal medyadan paylaştım ve AK Parti Genel Başkanı bunu yalanladı. Ancak oluk oluk insan geliyordu. 4 bin kilometreyi 20 günde yürüdüler falan… Hepsi çok dinç maşallah, hiç sürüneni yok. Afganları da bunlar alıp depoladılar. Genel Başkanımız sordu ‘Bir anlaşma gereği mi?’ diye. ABD Büyükelçiliği yalanladı böyle bir anlaşma yok diye... Neden bunu ülkemizin başındakiler açıklamıyor? Avusturya Büyükelçiliği söylüyor zaten bu Türkiye'ye yakışır diye… Bir AKP'li çıkıyor Suriyeli olmazsa ekonomi çöker diyor. Suriye'nin iç sorunlarına müdahale etti Erdoğan, ‘Suriye'ye gireceğiz’ dedi ancak bir baktık Suriye bize girdi. O bölgede barış sağlandığında o insanlar kendi memleketlerine gönderilmeli. Şu ana kadar 100 bin çocuk doğuruyorlar. Bütün suç oranlarında, yabancıların suç oranlarında artış var" dedi.

ENDİŞE ARTACAKTIR
Suriyelilere verilen vatandaşlık hakkı ile ilgili de değerlendirme yapan Sertel, "gitmek istemiyorlar. Yüz bin civarında Suriyeli’ye vatandaşlık vermiş AKP Genel Başkanı. Bu sayı arttıkça Türkiye'deki yaşam koşulları örtüşmediği için endişe artacaktır. Bostanlı'da vatandaşlar eylem yaptı ‘istemiyorum buraya mülteci okulu’ diye. Bunlar AB fonundan yapılan okullar. Türkiye'de eğitim de kriz mi var? Köylerde var, köy okullarını kapattılar" diye konuştu.