GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
18 Ağustos 2021 Çarşamba 10:22

İzmir siyasetinde ‘AFAD’ polemiği!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 30 Ekim Depremi’nin yaşandığı dönemde koordinasyon toplantısına 3-5 gün sonra çağrıldığını söylemesi üzerine AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’dan fotoğraflı yanıt geldi. Kaya, Soyer’in depremin ertesi günü yapılan AFAD Toplantısı’nda yer aldığını belirtti. AK Parti İzmir İl Başkanı Sürekli de ilk çadırın depremden 4 saat 15 dakika sonra AFAD tarafından kurulduğunu belirtti.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Independet Türkçe’ye verdiği röportajda 30 Ekim Depremi esnasında yaşadıklarını anlatmıştı.

Soyer’in “depremden 5 saate sonra bir yerel yönetim olmamıza rağmen ilk çadırları kurmuştuk. AFAD ertesi gün kurabildi” sözlerine İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı’dan yanıt gelmişti. Çataklı ““Kastamonu Bozkurt’tan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanına teessüf ediyorum. İzmir depreminde 4 saat 14 dk sonra ilk çadırı kuran AFAD adına da teessüf ediyorum. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanına yakışmadı” açıklamasını yapmıştı.

- BAŞKAN SOYER’İN AFAD ELEŞTİRİSİNE YANIT: TEESSÜF EDİYORUM!

KAYA DA TARTIŞMAYA GİRDİ
Soyer verdiği mülakatta ayrıca “İlk günden itibaren bir basın toplantısı yapmaya karar verdik. Dedik ki her gün ne yaptığımızı anlatalım ki şeffaf bir biçimde vatandaş görsün, duysun. Sahipsiz olmadıklarını anlasınlar. O arada duyduk ki AFAD ta kendi içerisinde toplanıyor. Fakat biz yokuz.  Biz de kendi başımıza bir basın toplantısı yapıyoruz. Bir tane mikrofon var. O da Halk TV'nin mikrofonuydu galiba. Ben Halk TV'ye konuşuyorum işte. Böyle 3-5 gün geçti. Ondan sonra Bakan Bey aradı, 'toplantımıza siz de gelin' dedi” sözlerine bu kez AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’dan yanıt geldi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kaya, Soyer’in depremin ertesi günü AFAD tarafından yapoılan toplantıya katıldığı ile ilgili bir haberin görselini yayınladı. Kaya açıklamasında “CHP'li Soyer, 30 Ekim 2020 İzmir depreminden sonra AFAD koordinasyon toplantılarına davet edilmediğini, 3-5 gün sonra çağrıldığını söylemiş. 31 Ekim 2020 tarihli haber; Soyer 09.00'da AFAD toplantısında! İzmirlinin hafızası ile alay edip YALAN söylemek ancak sana yakışırdı!” dedi.

SÜREKLİ: İLK ÇADIRI AFAD KURDU
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ise, Tunç Soyer iddiasının aksine deprem bölgesinde ilk çadırın AFAD tarafından kurulduğunu belirtti. 

Sosyal medyasından açıklama yapan Sürekli, "CHP’li Büyükşehir Başkanı Soyer, İzmir depremi çalışmalarını anlatırken; devlet kurumlarının çalışmalarına gerçek dışı atıflarda bulunmuştur!  AFAD toplantılarına geç çağrıldığını, çadırların bir gün sonra kurulduğunu öne sürmüş ki bunların hiçbiri doğru değildir! AFAD; 4 saat 14 dakika sonra alana ilk çadırı kuran kurumdur Sayın Soyer; çağrılmadım dediği ilk AFAD toplantısına bizzat katılarak. İzmir Valimiz Sayın Köşger’in yanında oturmuştur. Aynı günün haber fotoğraflarına bakıldığında, verdiği bu bilginin de asılsız olduğu görülecektir! AFAD ve tüm kurumlarımızın seferber olup, başarıyla yürüttüğü deprem çalışmalarına yönelik bu tür açıklamalar; yakalanan İzmir birlikteliğine ve verilen emeğe gölge düşürmekten öteye geçmeyecektir! Belge ve bilgiyle sabit olan gerçekleri yok saymanın da kimseye faydası yoktur" ifadelerrtini kullandı.