GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Haziran 2023 Perşembe 20:19

Metro ve tramvayda TİS çıkmazı... Grev kapıya dayandı!

İzmir Metro’da devam eden TİS görüşmelerinde de arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamazken önümüzdeki hafta son 60 günlük grev sayacını başlatması bekleniyor.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi  şirketlerinden İzmir Metro AŞ’deki  çalışanları ilgilendiren 10’uncu dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı.

İşçiler adına masada oturan Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi ile işvereni temsilen masada oturan Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki görüşmelerin arabulucu sürecinde de sözleşme imzalanamadı.

VERİLEN TEKLİFE RET!
Bugün gerçekleşen oturumda verilen teklif sendikacılar tarafından kabul edilmedi. Teklifin işçilere açıklanmaması da dikkat çekti. Görüşme sonrası işçilere açıklama yapan Başkan Hamdullah Giral "Anlaşamadığımız maddeler üzerinde teklifler sundular. Ücretlere de teklif getirdiler. Ciddiye almadığımız için sizlere açıklamıyorum" dedi. 

Taraflar arasında uyuşmazlık tutanağı imzalanırken arabulucu süreci de sona erdi. Sendikanın önümüzdeki günlerde son 60 günlük grev sürecini başlatması bekleniyor. Eğer bu süreçte de anlaşma sağlanamazsa metro ve tramvay çalışanları iş bırakacak.



23 MADDE MASADA
625 büyükşehir işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 77 maddenin 54’ünde anlaşma sağlanırken ekonomik maddeleri içeren 23 madde ise hala masada duruyor. İşveren tarafı ilk teklifini arabulucu görüşmesinin son oturumunda verdi. 

Geçtiğimiz haftalarda sakal bırakma ve sivil kıyafet eylemine başlatan sendikanın yeni eylem kararları alması bekleniyor.



ANA TALEP EŞİTLİK
Sendika kök ücretlerde istediği artışın yanı sıra sonraki altı aylarda enflasyon artı yüzde 5 refah payı oranında zam, ikramiyelerin 112 günden 125 güne çıkarılması, gıda yardımı, gece çalışma ücretinin artırılması, vardiya pirimi, fazla çalışma ücreti, iş riskleri primlerinin ve diğer sosyal hakların belediye şirketleri ile aynı seviyeye çekilmesi isteniyor. Sözleşmede ilk defa raylı sistem ikramiyesi, kıyafet yardımı, bayram harçlığı, taşınma yardımı, yeraltı tazminatı gibi taleplerde yer aldı.