GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Eylül 2023 Salı 15:29

İzmir'de ekonomi zirvesi... Bakan Bolat'tan bir müjde de ihracatçılara!

İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) düzenlenen İzmir İş Dünyası toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, esnaf ve sanatkarlar için verilen kredi müjdesinin ardından ihracatçılara da müjde verdi. Bolat açıklamasında" 2024 bütçesinde ihracat destekleri yüzde 100’den daha fazla arttırılacak. 20 milyar liranın üzerinde ihracat desteğini sizlere sunacağız. Tek yol ihracat, döviz gelirlerimizi arttırmak diyoruz" dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ -Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, İZTO'da düzenlenen İzmir İş Dünyası toplantısında açıklamalarda bulundu.

-BOLAT’TAN KREDİ MÜJDESİ

Konuşmasına iki müjde ile başlayan Bakan Bolat, “Başarıya giden yol ortak akıldan geçiyor. Soru cevap kısmında da sorulara cevap vereceğiz. Sizin yanınızdayız, görüşlerinize açığım. Önce müjdeleri açıklayalım. Sonra Türkiye ekonomisi ile ilgili görüşlerimiz ve bakanlık olarak yaptıklarımızı aktaracağız. Yarın itibariyle İzmir’de esnaf ve sanatkarlar için 100 milyon liralık uygun şartlarda tahsisat müjdesiyle sözlerime başlıyorum. Bu finansman yüzde 15 yıllık maliyetli olacak, 6 aylık taksitlerle geri ödemesi olacak, 5 yıl da vadesi olacak. Enflasyon muhasebesi 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek” dedi.

VİZE KONUSUNDA TEKNİK ÇALIŞMA KOMİTESİ TOPLANTILARI ÖNÜMÜZDEKİ AY BAŞLAYACAK
Gelen önerilere yanıt veren Bakan Bolat, vize konusunda adımlar atıldığını kaydederek “İhracatçılarımız ve iş dünyamız finansmana erişim sıkıntısı çektiklerini ifade ettiler. Hükümetimiz kurulduktan sonra 25 Temmuz tarihinde Merkez Bankamız ihracat için kredi limitini 300 milyon TL’den 1,5 milyar TL’ye çıkarmıştı. Bugün itibariyle yayınlanan tebliğ işle ihracat için 3 milyar TL’ye çıkarmış oluyor. Bunun 2 milyar TL’sini EximBank tahsil edecek. Borsa başkanımız Işınsu Hanım’ın bir talebi vardı. Aromatik bitkiler için URGE başvurunuz var. 20 katılımcı firma ile gerçekleşen projenin onay yazısı 15 Eylül’de tarafınıza gönderilecek. Vize konusunda haklı talepler ortaya konuldu. AB Komisyon Başkan Yardımcısı ile 2 defa görüşme fırsatı buldum. Bu konuları dile getirdik. En başta vize konusundan başlayarak teknik çalışma komitesi toplantıları önümüzdeki ay başlayacak. Brüksel’e giderek Gümrük Birliği ile ilgili sıkıntıları ve Gümrük Birliği’nin genişletilerek hizmet ve tarım sektörünü kapsama konusunu ele alacağız” açıklamasını yaptı.

EKONOMİMİZ BÜYÜDÜ
Bolat kentle ilgili önemli mesajlar vererek, “İzmir gerçekten büyüleyici bir büyüklüğe sahip. Sadece sanayi ya da turizm şehri değil, tarımın da çok güçlü olduğu bir ihracat şehri. 31 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştiren ve cumhuriyetin kuruluşunda ilk liman kapımız. İnşallah bu çerçevede İzmir’deki toplantımız güzel bir istişareye vesile olacaktır. İzmir gerçekten serbest ticaret, organize sanayi bölgeleri ile kabuğunu yıktı. Türkiye için önemli katma değer üreten bir bölgemiz. İzmir limanının geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu açıdan toplam ihracatımızdan yüzde 7 pay alan İzmir’i tebrik ediyoruz. İzmir’de 136 bin esnafımız var. 2023 yılının ilk 8 ayında yaklaşık 9 milyar liralık indirimli finansman imkanı sağlamıştık. Bugün açıkladığımız müjdemizi de buna ekstra olarak vereceğiz” şeklinde konuştu.

104 MİLYAR DOLARLIK FATURAYI BİRLİKTE KARŞILAYACAĞIZ
Dünya ekonomisindeki rekabete dikkat çeken Bakan Bolat, üretimin önemini anlattı. Bolat ayrıca pandemi ve depremlerden yaşanan olumsuzluklara da değinerek “Dünya ile rekabet edebilecek ekonomik güce ulaşmak yenilikçi bir ekonomi ile mümkün olacaktır. Ağırlaşan rekabet şartlarında katma değerli üretim yapamayan ekonominin rekabet şansı yoktur. Yatırımla birlikte üretim arttığında ticaret artmaktadır. Son 4 yıla bakalım… 100 yılda bir olan bir salgın ile karşı karşıya kaldık. 20 milyondan fazla insan vefat etti. Bunun ekonomide, istihdam piyasasında yarattığı olumsuzlukları düşünelim. İki komşu ülkemiz 1,5 yıldır süren savaşı ve bunun enerji ve gıda piyasasındaki etkilerini düşünelim. 6 Şubat’ta yaşadığımız asrın felaketini hatırlayalım. Milletçe depremzede kardeşlerimiz dayanışma içinde olduk ama 11 şehrin ayağa kaldırılması, ekonomisinin sosyal hayatının üretiminin ayağa kaldırılması, büyük bir maddi yük oluşturuyor. 104 milyar dolarlık faturayı birlikte karşılayacağız. Bunlara rağmen ekonomimiz 2021 yılında yüzde 11, 2022 yılında yüzde 5,5 büyüdü. Bu yıl da ilk çeyrekte yüzde 3,9, ikinci çeyrekte ise 3,5 büyüme meydana getirdi. 4 milyon vatandaşımız istihdam imkanı buldu” ifadelerini kullandı.

İHRACAT DESTEKLERİ ARTACAK
Bolat sözlerine şöyle devam etti:

Temmuz ve ağustos aylarında son 10 yılın en büyük ihracat rakamlarına ulaşıldığı kaydeden Bolat, “Temmuz ayında yüzde 7,4 sanayi üretim artışı kaydedildi. Özellik AB bu yıl ilk yarıda yüzde 0 büyüdü. Bizim ihracatımızın yarısı Avrupa’ya gidiyor. Temmuz ve ağustos aylarında son 100 yılın en yüksek rakamlarını elde ettik. Ocak-Ağustos döneminde 165 milyarlık ihracat… Bütçemizin yarısından çoğunu ihracata ayırıyoruz. 17 milyarlık bütçemizin, 10 milyar lirası ihracatçılarımıza verdiğimiz hibe destekler. Bir müjde daha vermek istiyorum. 2024 bütçesinde ihracat destekleri yüzde 100’den daha fazla arttırılacak. 20 milyar liranın üzerinde ihracat desteğini sizlere sunacağız. Tek yol ihracat, döviz gelirlerimizi arttırmak diyoruz. Son 3 aylık görev süremde gittiğimiz ülkelerde Türkiye olarak güçlü ekonomimiz ile çok iyi bir şekilde karşılanıp dikkate alındığımızı görmekten iftihar ediyorum. Türkiye adeta pilot ülke olarak rol model alınıyor. Herkes bizimle iş yapmak istiyor. Yatırım düşünüyorlar” diye konuştu.

VATANDAŞLARIN MAĞDUR EDİLMEMESİ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ
Bakan Bolat şunları söyledi: “Pandemi belası geldiğinden bu yana çeşitli sektörlerde piyasa bozucu, haksız ticaret uygulamaları görüyoruz. Bu da enflasyonun artmasında önemli bir olumsuzluk getirdi. Bakanlık olarak haksız piyasa düzenleme kurulu marifetiyle vatandaşların mağdur edilmemesi için mücadele ediyoruz. Gıda ve marketleri sektöründe de yoğun denetimler yapıyoruz. Stokçuluk yoluyla fahiş fiyat ile para kazanmak isteyenlere karşı acımasızca mücadelemizi arttırdık. Amacımız 2028’e kadar yüksek teknolojili ürünlerde ihracatı yüzde 50’ye yükseltmek. Serbest bölgelerimizin sayısını 25’e yükselteceğiz. İhtiyaç duyduğunuz iş gücü noktasında meslek lisesi, çıraklık okulu eğitimine önem veriyoruz, sayısını iki kat arttırma hedefimiz var. Meslek eğitimini memleket meselesi olarak görüyoruz. Cumhuriyet’imizin 100. yılında ülkemizin ekonomisi, eğitimden, sağlığa, tarımdan ticarete her alanda yükseltip dünyadaki en gelişmiş 10 ülke arasına girmek için var gücümüzle çalışacağız. Türkiye yüzyılı hedefimiz, şiarımız olacak. Eleştiri en doğal haktır, ‘Türkiye’de sanayi kalmadı’ diye eleştiriler duyuyoruz. Bunlar sizlere büyük haksızlık. Türkiye’de 355 tane organize sanayi bölgesi var, 2,5 milyon kişi çalışıyor. Son 20 yılda istihdam sayımız 19 milyondan 31,5 milyon kişiye yükseldi. Cumhuriyetimizin ekonomi politikalarına öncülük eden, iktisat kongresinin toplandığı, Egemizin incisi, İzmir’imizin Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmasında bizlere büyük destek vereceğine gönülden inanıyoruz.”

Toplantı basına kapalı olarak devam etti.