GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Eylül 2023 Salı 14:31

Ekonomi zirvesinde söz Soyer’de… Toplumsal mutabakat çağrısı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bakan Ömer Bolat'ın İzmir İş Dünyası Buluşması'nda, belediyenin düzenlediği İktisat Kongresi, ön toplantı ve sonuç tutanaklarına ilişkin bilgilendirmelerde bulunarak, "İktisadi planlama, doğası gereği bütüncül, kapsayıcı ve stratejik olmalıdır. Geleceğin sanayi ve ticaret politikası sosyal, siyasal, ekonomik ve ekolojik olmak üzere birbiriyle ilişkili dört ana reform üzerinde yükselecektir. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına girerken hepimizin üstüne düşen ödev işte tam da bu" şeklinde konuştu

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen ve   Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın da katıldığı İş Dünyası buluşmasında yaptığı açıklamalarda bulundu.

Soyer "İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu kıymetli buluşmada sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Cumhuriyetimizin ilk yüzyılının son dönemecindeyiz. 9 Eylül 1922’den 29 Ekim 1923’e, yani kurtuluştan kuruluşa giden süreçte İzmir, tarihi bir rol üstlenmişti. Bugün bundan tam 100 yıl sonra sadece İzmir’de değil Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen etkinliklerle, konferanslarla, sayıları artarak yayınlanan makaleler, bildiriler, kitaplarla, 100. yıl coşkusunun düşünce dünyamızda yarattığı canlılığa tanık olmak beni gururlandırıyor" ifadelerine yer verdi.

SANCILI BİR SÜREÇTE TOPLANDILAR
İzmir İktisat Kongresi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Soyer, "İzmir 3,5 yıl işgal altında kaldıktan, büyük bir yangınla yerle bir olduktan sonra henüz Cumhuriyet kurulmamışken benzer bir coşkuya ev sahipliği yapmıştı. Yangından 5 ay kadar kısa bir süre sonra Türkiye’nin dört bir yanından gelen işçi, çiftçi, tüccar ve sanayiciler İzmir’de buluşmuştu. Yeni kurulacak Cumhuriyetin iktisat politikalarının belirlendiği İzmir İktisat Kongresi henüz Lozan Antlaşması’nın imzalanmadığı işte böyle sancılı bir süreçte toplandı. Yüz yıl sonra bugün dünyamız yeniden bir krizler çağının içinden geçiyor. İklim krizi, su, enerji ve gıda krizi, düzensiz göç hareketleri ve savaşlar bugün tüm dünyayı, hepimizi etkiliyor" diye konuştu.

İZMİR VE TÜRKİYE İMECESİ
Soyer kongrenin İzmirli iş insanlarına katkı sunduğunu vurgulayarak,”Öngörülemez ve irrasyonel ekonomi politikalarına sahip ülkeler tüm bu sarsıntıları daha derinden ve kalıcı şekilde hissediyor. Tüm bu gelişmeler altında, İzmir’den ortak akıl ve iradeyi ortaya koyacak yeni ve güçlü bir ses vermek üzere geçtiğimiz Mart ayında yeniden bir kongreye ev sahipliği yaptık. Aynı 100 yıl önce düzenlenen İzmir İktisat Kongresi’nde olduğu gibi işçi ve çiftçi temsilcilerinin yanı sıra tüccar, sanayici ve esnaf temsilcilerini de İzmir’de ağırladık. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi olarak adlandırdığımız bu kapsamlı kongreye, bugün bu buluşmaya da ev sahipliği yapan odalarımızın kıymetli başkanları ile yine bu salonda bulunan çok sayıda İzmirli iş insanı katkı sundu. Sadece İzmir’den değil, Anadolu’nun ve Trakya’nın dört bir yanından gelen iş insanları örgütleri, ticaret ve sanayi odaları, esnaf ve sanatkar odaları, genç iş insanları dernekleri, işçi sendikaları ve çiftçi kuruluşlarıyla bir araya geldik. Yüz yıl sonra yeniden muhteşem bir İzmir ve Türkiye imecesini hep birlikte gerçekleştirdik” dedi

ORTAK AKLI VE İRADEYİ HAKİM KILMAK İÇİN BİRÇOK SEBEP VAR
Soyer konuşmalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Ön buluşma ve toplantıların 8 ay gibi uzun bir süreye yayıldığı kongremize toplamda 180 kurumdan 500’ü aşkın delege ile 200’ün üzerinde akademisyen, bilim insanı ve uzman katılım gösterdi. Nihayetinde, Mart ayındaki büyük kongrede işçi grupları, çiftçi grupları ve sanayici, tüccar, esnaf grupları olmak üzere toplamda 61 ilke ve 303 karardan oluşan sonuç bildirisini yayımladık. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi hepimize bir kere daha şunu hatırlattı. Ülkemiz ve dünyadaki koşullar her ne olursa olsun ortak aklı ve iradeyi hakim kılmak ve geleceğe güvenle bakmak için birçok sebebimiz var.

GENÇ NESİL GELECEĞİN TÜRKİYESİ’Nİ İNŞAA EDECEK
Sayın Bakanımızın bizleri onurlandırmasıyla gerçekleşen bu toplantının da ortak aklı hâkim kılacağına şüphem yok. Bu itibarla, Sayın Bakanımızı Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret kentlerinden biri olan İzmir’de ağırlamaktan memnuniyet duyuyor, tekrardan şehrimize hoşgeldiniz diyorum. Evet, ortak aklı hâkim kıldığımız müddetçe geleceğe dair iyimseriz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılından beklentimiz yüksek. Fakat geleceğin Türkiyesi’ni inşa edecek olanlar bizler değil, yaratıcı düşüncenin kaynağı, zamanın ruhunu yakalamış genç nesildir.

DOĞANIN KORUNMASI ESAS ALINMALI
Bu ülkenin en iyi okullarından mezun olmuş, en iyi yetişmiş genç zihinlerini Avrupa ülkelerine, yurtdışına kaybetmeye devam ettiğimiz sürece iyimserliğimiz bu hakikatin gölgesi altında kalacak. Hangi kalkınma stratejisine, kapsamlı, kapsayıcı vizyona sahip olursak olalım biz gençlere adil ve özgür bir ortam sağlayamadığımız müddetçe katma değeri yüksek üretim yapan, küresel rekabette güçlü, ülke olarak dünyanın en gelişmiş on ekonomisi arasına girdiğimiz bir geleceği inşa etmemiz oldukça güç. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi sonuç bildirisinde burada bizlerle birlikte bulunan kıymetli iş insanlarımızın da altını çizdiği gibi ekonomimiz ancak eğitimden, adalete ülkemizin tüm kurumlarını kapsayacak bir dizi yapısal dönüşümle güçlenebilir. Küresel iklim krizinin kaçınılmaz bir sonucu olarak bu sürecin aynı zamanda bir yeşil dönüşüm seferberliği olarak tarif edilmesi gerekiyor. Çünkü artık çok iyi biliyoruz ki ekoloji ve ekonomi arasında ses benzerliğinden çok da büyük bir yakınlık var. Doğanın korunmasını esas almayan bir ekonomik kalkınmanın kalıcı olması da mümkün değil.

TOPLUMSAL MUTABAKAT TESİS ETMELİYİZ
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi Sanayici, Tüccar ve Esnaf Grubu Bildirgesi’nde belirttiğimiz gibi:  Sanayi ve ticaretin istikrarlı gelişimi için hiçbir ayrım gözetmeksizin toplumun tüm kesimlerini ve doğayı da kucaklayan yepyeni bir toplumsal mutabakat tesis etmek. Bugün bu buluşmaya ev sahipliği yapan İZTO, EBSO ve Ticaret Borsası başkanlarımıza,  Sayın Valimize ve  İzmir’e gelerek bizleri onurlandıran Sayın Ticaret Bakanımıza şükranlarımı sunuyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.