GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
2 Temmuz 2020 Perşembe

Kentimizin olağanüstü desenleri…

Her kent gibi İzmir de tarihin, coğrafyanın, iklimin ve bunların ortaya çıkardığı kültürün toplamıdır. İzmir’de, insan yapısını, duruşunu, geleneklerini göreneklerini ve “İzmirlilik” olarak adlandırılan kendine özgülüğü, bu toplamdan alır. Bunu kimileri anlayamaz ve üzerine beşinci sınıf siyasi spekülasyonlar üretir ama İzmir’de kimse tarafından ciddiye alınmaz…

Başta büyük hemşehrimiz Homeros olmak üzere, günümüze dek yetiştirdiği sanatçı, bilim insanı ve düşünürler; İzmir’in nasıl bir dünya kenti olduğunun en büyük kanıtıdır. Say say, yaz yaz, anlat anlat bitmez bir birikimdir bu. Ama anlamayana ne çare?

9 Eylül 1922’de kentimizin kurtuluşu ile bu kez Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş süreci başlamıştır. 1.İktisat Kongresinden Müslüman ilk Türk Kadının tiyatro sahnesine çıkmasına, Uluslararası ilk fuarın kurulmasından birçok çağdaş ve modern yeniliğe; İzmir her zaman ilklerin ve kuşkusuz Türkiye Cumhuriyeti’nin göz bebeği kenti olmuştur. Kıskanmayınız lütfen!

***

Pek bilinen bu girizgahı dün sabah whatsapp gruplarında patlayan bir fotoğraf nedeniyle yaptım. Büyükşehir Belediyesi’nin Talatpaşa Bulvarı’nda, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ni Dominik Caddesi’ne ve Ali Çetinkaya Bulvarı’na bağlayan aksta yaya öncelikli hale getirmek için düzenlemesini yaptığı platform mükemmel olmuştu. Bizim grupların en müzmin muhalifleri bile beğendi, düşünün yani…

Biz bu desenleri ilk kez İzmir Ekonomi Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nda (İEKKK) Güven Eken’in yaptığı İzmir Turizm Stratejisi sunumunda görmüştük. Çok heyecanlandırmıştı beni de… Dünya uygarlıklarına yön veren pek çok kavram, düşünce ve yaklaşımının İzmir’den dünyaya yayılmış olması stratejisinden hareketle yaptığı sunumda göstermişti Güven kardeşim bunları…

Şimdi o grafittolar ne anlama geliyor onlardan söz edeyim:

İzmir Desenleri: Bugün Alsancak’ta İzmirlileri karşılayan bu desenler; İzmir Vakfı’nın koordinasyonu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle hazırlanan İzmir Turizm Tanıtım Stratejisi’nin bir parçası. İzmir’in kent kimliğini görünür hale getirmek için yapılan bu çalışmada, İzmir’de binlerce yıldır var olan desenler araştırılarak, şehrin farklı mekanlarına tekrar kazandırılıyor. Talat Paşa Meydanı, önümüzdeki aylarda şehrin farklı bölgelerinde görülecek bu uygulamalardan biri.

Desenler hakkındaki bazı bilgiler şöyle..

Eli Belinde: Kibele gibi farklı isimler ile var olan Anadolu’nun kadın kültü, Bergama halı ve kilimlerine “eli belinde” figürü olarak taşındı. Bir kadın şehri olan İzmir’de kadın, tarihten gelen özüyle hep ön planda olmayı sürdürüyor. Bu nedenle İzmir desenleri arasında, Bergama halılarından gelen “eli belinde” önemli bir yer teşkil ediyor.

Pasaport Kaldırımları: Pasaport Kaldırımları, İzmirlilerce öyle benimsendi ki dalgalı kaldırımlar İzmir ile özdeşleşti. İzmir şehrinin kimliğini her zaman deniz oluşturdu. İzmir, kadim liman kenti kimliğiyle binlerce yıldır Asya ve Avrupa arasında bir kalp gibi konumlandı. Körfez, kültürleri buluşturdu ve ticaretin gelişmesini sağladı. Dalgalı pasaport kaldırımları, İzmir’in deniz, liman ve ticaret şehri olmasını simgeliyor. (Size pek yakında bu pasaport kaldırımları hakkında geniş bir yazı sunacağım)

***

Pek güzel oldu canım… Büyükşehir Belediyemizin kentimizi bu desenlerle donatacak olmasının heyecanı içindeyim açıkçası…