GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
26 Ekim 2017 Perşembe

İzmir-İN

Eğer istek varsa, bir yolu vardır.”

Albert Einstein

İçeriğimize bu hafta da gündemdeki bazı haberleri paylaşarak başlamak istiyorum.

Albert Einstein’ın “Mutluluk Formülleri”’ni içeren iki notu Kudüs’teki açık artırmada 1 milyon 560 bin dolara satıldı. Einstein bu iki notu Japonya ziyareti sırasında bahşiş karşılığında bir kuryeye vermiş ve bu notların ileride çok değerleneceğini de söylemiş.

Nedir bu formüller derseniz:

  1. Başarı peşinde koşmak ve bununla beraber gelen sürekli huzursuzluğa karşın, sakin ve alçak gönüllü bir yaşantı daha fazla mutluluk getirecektir.

  2. Eğer istek varsa, bir yolu vardır.

 

Geçtiğimiz hafta ünlü astrolog Susan Miller; Mars, 2018 yılında 26 Haziran’dan 27Ağustos’sa kadar gerileyecek ve “Sakın Evlenmeyin” dedi.

Yani tam da bu yaz (Haziran- Ağustos arası bir tarihte) evlenmeyi düşünüyordum, erteledim!

Ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking 24 yaşındayken yazdığı ve evrene nasıl yaklaştığını göstermesi açısından önemli doktora tezini Cambridge Üniversitesi’ nin web sitesinde yayınladı. “Dünyanın dört bir yanındaki insanlara parmak uçlarına değil, yıldızlara bakmaları için ilham vermek istiyorum” dedi!

Oyuncu Serra Yılmaz ilk kez yönetmenlik koltuğuna oturdu. Ferzan Özpetek’in yapımcılığını üstlendiği ve hikayesi sır gibi saklanan “ Cebimdeki Yabancı” filminin yönetmeni oldu.

1. Hollywood Türk Film Festivali 21 Ekim’de başladı. Festivalde Mustafa Karadeniz’in “Çınar”, Ferzan Özpetek’in “İstanbul Kırmızısı”, Cihan Özdoğan’ın “Sirayet”, Dağhan Özdemir’in “Mutluluk”, Kerem Altın’ın “Kapalı”, Rıdvan Yavuz’un “Kuyu” ve Onur Yağız’ın “Toprak” filmleri gösterildi. Festivalin açılış filmi ise “En İyi Yabancı Film” dalında Türkiye’nin Oscar adayı “Ayla” filmi oldu. Festival 23 Ekim’de sona erdi ve “Toprak” filmi “Jüri Özel Ödülü”, “Sirayet” filmi de “ İzleyici Ödülü”’ne layık görüldü!

Dünyada ilk kez Dubai’de Yapay Zeka Bakanlığı kuruldu. Bakan 27 yaşındaki Omar Bin Sultan Al Olama.

54. Antalya Film Festivali 21 Ekim’de başladı ve 27 Ekim’e kadar sürecek. Sonuçları merakla bekliyoruz.

Antalya Film Festivali’nde ulusal film yarışmasının kaldırılmasına tepki olarak yapılan (İstanbul’da Beyoğlu Sineması’nda yapılan) 54. Ulusal Yarışma Onur Saylak imzalı “Daha” filmi gösterimi ile başladı ve 26 Ekim’de sona erecek. Sonuçları merakla bekliyoruz.

Kültür ve Turizm Bakanlığı talimatı ile ülke genelinde 24 kütüphanenin çalışma süresi uzatıldı. 08:30 – 22:00 saatleri arasında açık olacak kütüphaneler arasında İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi de var.

En saygın edebiyat ödülleri arasında yer alan Man Booker Roman Ödülü’nü George Saunders Türkçeye “Arafta” ismiyle çevrilen “ Lincoln İn The Bardo” isimli ilk romanı ile kazandı! Yazarın Türkçeye çevrilmiş altı kitabı daha var.

Tuba Büyüküstün Los Angeles’te düzenlenecek Asya Film Festivali’nde jüri olacak. Ayrıca festivalde jüri üyeliği yapan ilk Türk olacak.

Yetersiz Bakiye isimli tiyatro oyunu Düsseldorf’ta bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Avrupa Başarı Ödülleri”’nde üç ödülün sahibi oldu. Eylül Öztürk “Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu”, Cengiz Şahin “Yılın En Başarılı Prodüktörü”, Gergedan Yapım da “Yılın En Başarılı Yapım Şirketi” seçildi.

Aamir Khan ülkemizi lunaparktaki hızlı trene benzetmiş. Yani insanlarımızın tutku dolu halleri ve İstanbul’un temposu yüzünden böyle bir benzetmede bulunmuş. :)

Geçtiğimiz hafta bir kitapçı vitrininde sol tarafta Yılmaz Özdil’in “Sen Kimsin” sağ tarafta da Dan Brown’un “Başlangıç” isimli kitaplarını görünce vitrini pek beğendim.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg 2020 yılında yapılacak ABD Başkanlığın için aday olacağının sinyallerini vermiş.

Kalben’in ikinci albümü 30 Ekim’de çıkarıyormuş.

Kayseri’deki kitap fuarı haberine ve 15. İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak Abdülmecit Efendi Köşkü’ndeki Ömer Koç koleksiyonu eserlerine yapılan saldırı için ne yazacağımı inan bilmiyorum, bilemiyorum.

İyi ve güzel haberlerle her daim karşınızda olmayı arzu ediyoruz.

Mini rehberde bu hafta!

Klasik, pop, caz, alaturka;

Ooze Venue’ de 27 Ekim’de İnci Mercan ve 28 Ekim’de Levent Yüksel konseri var.

27 Ekim’de Ayhan Sicimoğlu & Latin All Stars ve 28 Ekim’de Ahmet Aslan, Erdal Erzincan ve Kemal Dinç konseri Bostanlı Suat Taşer’de,

Danimarkalı elektronik müzik üstadı Be Svendsen özgür ruhlara seslenmek için 27 Ekim’de 1888 İzmir’ de.

Ünlü rock grubu Pitch Black Process son albümü Derin’in şarkıları ile 28 Ekim’de Hayal Kahvesi Optimum’da.

Dokunaklı, çok severim;

Hollandalı Mimar Dudok’un “Bir Mimarın Kaybolmuş Hayali” isimli sergisini Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 26 Ekim’e kadar gezebilirsiniz. Sergi ünlü mimar Dudok’un 1954 yılında İzmir için çizdiği projelerin maketinden oluşuyor.

Çetin Emeç Sanat Galerisi’nde Emine Pamuk Güveniş’in “Renklerin Yansıması” resim sergisi 4 Kasım’a kadar açık.

Heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem aramızdan ayrılışının 10. yılında retrospektif bir sergiyle anılıyor. “Tankut Öktem’in Ardında 10. Yıl” sergisini 27 Aralık’a kadar Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gezebilirsiniz.

İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde Raif Yazıcı’nın resim sergisi 11 Kasım’a kadar açık.

Mesut Çelebi’nin “Doğama Dokunma” isimli ağaç işleri sergisini Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde 31 Ekim’ e kadar gezebilirsiniz.

Loş ışık, rahat koltuk, dev ekran ve patlamış mısır dörtlüsü;

Ayla (Dram)

Thor: Ragnarok (Macera, Aksiyon)

İşe Yarar Bir Şey (Dram)

Küçük Vampir (Animasyon)

Yol Arkadaşım (Komedi)

Korkusuzlar (Dram, Biyografi)

Bu hafta vizyonda!

Tiyatro sadece oyun değil. Piyes, trajedi, komedi, dram, dekor, kostüm, suflör, sahne, perde, mimik, jest, pandomim, ses ve replik;

35. Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri 21 Ekim'de başladı. Etkinlik 16 gün sürecek, 80 oyun sahnelenecek. Ulusal ve uluslararası oyunların bilet fiyatları 10 Tl. Oyunlara ve gösterim yerlerine İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin web sayfasından bakabilirsiniz. Ayrıca yine etkinlik kapsamında Kıbrıs Şehitleri caddesi, Kemeraltı girişi, Buca Hasanağa Bahçesi, Bornova Küçükpark, Karşıyaka Çarşı, Fahrettin Altay Metro, Alsancak limanı, Bostanlı ve Üçkuyular İskele gibi şehrin pek çok yerinde tiyatro, kukla ve pandomim gösterileri olacak.

 

Çok iyi dostuz;

Murat Yetkin’in “Meraklısı İçin Entrikalar Kitabı”

Fantastik hikayeleri ile tanıdığımız çocuk kitapları yazarı Göknur Birincioğlu’nun yazdığı “Sobe, Ben Penelope!” serisinin ikinci öyküsü “Dünyalar Benim Oldu” isimli kitabı bu haftaki önerilerimiz arasında.

29 Ekim Etkinlikleri Kapsamında:

26 Ekim’de Güzelbahçe Belediyesi’nin organize ettiği Gülsin Onay konseri ve Ataol Behramoğlu şiir dinletisi Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi’nde,

28 Ekim’de Bayraklı Smyrna Meydanı’nda Haluk Levent konseri,

28 Ekim’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Bodrum Oda Orkestrası ve Tobav Cumhuriyet Konseri,

29 Ekim’de Gündoğdu Meydanı’nda Funda Arar konseri,

29 Ekim’de Point Bornova Alışveriş Merkezi’nde Yaşar konseri var.

Karşıyaka Belediyesi’nin organize ettiği Koda/ Quartet konseri 29 Ekim’de Karşıyaka Evrensel Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü’nde.

Bayraklı Belediyesi bu yılki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında bir ilki gerçekleştirecek. 3 bin kişi Smyrna Meydanı’nda aynı anda zeybek oynayacak ve daha sonra bir araya gelerek Atatürk’ün renkli, kalpaklı resmini oluşturacak. Görülmeye değer.

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN.

El sallayan sarı kafa emojisi.

Sizde İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine gönderebilirsiniz.