GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
23 Ağustos 2017 Çarşamba

İzmir-İN

Geçtiğimiz hafta karşıma çıkan (aslında öğrenmekte biraz da geç kaldığım) bir haberden bahsetmek istiyorum.

Haber Londra sokaklarında yaşanıyor.

Ailesi ile yaşadığı sorunlar yüzünden uyuşturucu bağımlısı olan James Bowen, sokak sanatçılığı yaparak hayatını devam ettirirken, barınakta yaşamaya başlıyor ve bir gün barınağa giderken sarman bir kediyle karşılaşıyor. Kedinin başka birisine ait olduğunu düşünen James, onu sürekli kapının önünde görünce sahipsiz olduğunu düşünüyor. Bacağının enfeksiyon kaptığını da görünce onu tedavi ettiriyor. Tedavi süresinde kedinin gerçek sahibini de bulmak adına ilanlar veren James, kedinin kendi ailesini bulacağını düşünüp, onu sokağa bırakıyor. Ancak sarman kedi James’in peşini bir an olsun bırakmayınca onu sahiplenmeye karar veriyor. James, Bob adını verdiği kedisiyle beraber başlıyor sokakta şarkılar söylemeye. Ancak zaman içerisinde polislerin verdiği sıkıntılar sebebi ile şarkı söylemeyi bırakan James, kedisi Bob ile beraber dergi satmaya başlıyor, uyuşturucuyu tamamen bırakıp, tedavi olmaya karar veriyor, Bob ile beraber artan yaşam sevinci sayesinde hem kendisinin, hem de kedisi Bob’un hayatını konu alan “Sokak Kedisi Bob” adıyla bir kitap yazıyor. Kitap aynı zamanda yine aynı isimle sinemaya da uyarlanıyor.

Bu haberi okuyunca benimde aklıma Dostoyevski’nin dediği gibi “Dünyayı Güzellik Kurtaracak” diye başlayıp, Sait Faik Abasıyanık’ın dediği gibi “Bir insanı sevmekle başlayacak her şey” diyerek bu haftaki yazımın giriş bölümünü tamamlamak geldi. Hatta bunu daha da genişletip, hayvanları ve doğayı da eklemek isterim.      

Etkinlik ve öneri rehberimizde bu hafta!

Konser sevenler;

Jolly Joker Alaçatı’da 25 Ağustos’ta Volkan Konak, 27 Ağustos’ta Soner Sarıkabadayı,

25 Ağustos’ta Çeşme Cece Club’ta Deha Bilimlier,

İzmir Optimum Alışveriş Merkezi’nde Ağustos ayı boyunca devam eden Cumartesi Konserleri kapsamında 26 Ağustos’ta Grup Evet Ne Söylüyorduk konseri,

25 Ağustos’ta Çeşme Açıkhava’da Deniz Seki konseri,

Nars Restaurant Çeşme’de caz müzik ve Küba ezgileri dinlemek için Ibis Maria konseri,

Hayal Kahvesi Optimum’da 25 Ağustos’ta Deniz Tekin ve 26 Ağustos’ ta Eda Baba konserleri,

Spiaggia Grande Alaçatı’da Yunanistan’ın en ünlü sanatçılarından Antonis Remos konseri var.

Ayrıca İzmir Gaziemir’de Svalinn Hotel’ de 23 Ağustos’ta, tüm geliri engelli arkadaşlarımıza bağışlanacak Çelik konseri var. Detaylar için otelin resmi web sayfasından bakabilirsiniz.

Sergi sevenler;

Urla Kırmızı Sanat Galerisi’nde “Efemera” Yağmur Turan Resim Sergisi var. Sergi 12 Eylül’e kadar açık. Ben Yağmur Hanım ile Nar Artiz Gallery’ de görev yaptığı zamanlarda tanışmıştım. Kendisi artık İzmir’de olacak ve hem müthiş yeteneklerini, hem de yüksek enerjisini paylaşacağı çok yönlü bir atölye açacak ve eminim daha pek çok güzel gelişmelerle ve sergilerle karşımıza çıkacak. Hem sergiyi gezmenizi hem de Yağmur Hanım’ı tanımanızı önemle tavsiye eder ve gönülden dilerim.  

Kültürpark Resim Heykel Müzesi Sanat Galerisi’nde İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında Nazım Hikmet’in “Alnımın Çizgilerindesin Memleketim” isimli Yolculuk Fotoğrafları Sergisi var ve sergi 27 Ağustos’a kadar açık.

Tiyatro Sevenler;

Bostanlı Suat Taşer’de 23 Ağustos’ta Yetersiz Bakiye ve 24 Ağustos’ta Ahududu isimli oyunlar var.

Ayrıca Yetersiz Bakiye, 24 Ağustos’ta Bornova Açıkhava Tiyatrosu’nda da olacak.

Film sevenler;

Terminatör 2: Mahşer günü (Bilim Kurgu, Gerilim)

Çılgın Hırsız 3 (Animasyon)

Sadakat Yolunda (Dram, Biyografi)

Avcı’nın İntikamı (Biyografi)

Senin Adın (Animasyon)

Şansımı Seveyim (Komedi)

Şanslı Logan (Komedi)

Bu hafta vizyonda!

Yeniden Sinematek 2017 etkinlikleri kapsamında Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde, 23 Ağustos’ta “Yeniden Başla” ve 30 Ağustos’ta “Lion” filmlerini izleyebilirsiniz.

Ayrıca bir düzeltme!

Yeniden Sinematek 2017 etkinlikleri kapsamında gösterilecek filmler 18 Ekim tarihine kadar devam edecek ve gösterimler Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ve Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde olacak.

Detaylara İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinliklerinin sayfasından bakabilirsiniz.

Bütün bunlara ek olarak 86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda bir sürü konserin, tiyatro oyunlarının, serginin ve 17. Sinema Burada Festivali kapsamında film gösterimlerinin 27 Ağustos’a kadar devam edeceğini bu hafta da hatırlatalım.

Kitap sevenler;

James Joyce – Finnegan Uyanması (Türkçe adıyla)

Kitap hakkında: Yazarın üzerinde on yedi yılı aşan bir uğraş sonucu çıkarttığı kitabı edebiyat dünyasında büyük tartışmalara yol açtı. İngilizce yazılmış en zor eserlerden biri kabul ediliyor. Kırk dilin dağarının birleşmesiyle türetilmiş sayısız kelime, söz oyunları ve çok anlamlılık içeren cümlelerden oluşan ve “çevrilemez” dile tanımlanan eser bugüne dek Türkçe de dahil altı dile çevrilmiş.  

Çevrilemez denilen bir eserden yola çıkarak Ülker İnce ve Dilek Dizdar’ın “Çeviri Atölyesi” isimli kitaplarını tıpkı Doğan Hızlan gibi bende önermek istedim.

Kitap; çevirmenler ve çeviri yapmaya başlayacaklar için başucu kategorisinde.

Dr. Kemal Tekden’ in “Yerüstü Hazinelerimiz” isimli kitabı da anne-babalarımız için önermek istedik. Kitap üstün yetenekli ve dahi çocukların hikayelerini anlatıyor. 

Haberler…

Geçtiğimiz Temmuz ayında basın lansmanı yapılan, 26 ve 27 Ağustos’ta yapılacak, Mirkelam, Kenan Doğulu, Göksel, Nükhet Duru, Mabel Matiz, Manga, Jehan Barbur gibi isimlerin konser vereceği ve merakla beklediğimiz Unplugged Müzik Festivali, operasyonel sebeplerden ötürü Alaçatı Beach Resort’ de değil İstanbul’da yapılacakmış. (tarihi de henüz belli değil)  

Çeşme’nin ilk uluslararası yelken yarışı “Arkas Aegean Link Regatta” 24- 27 Ağustos tarihlerinde yapılacak. 43 tekne ve 430 yarışçının katılacağı yarışların geleneksel hale gelmesi planlanıyormuş.

Bornova Belediyesi bünyesinde 2011 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren Dijital Film Atölyesi’nin bu yıl ki kayıtları Eylül ve Ekim aylarında yapılacak. Eğitimler ise Kasım ayında başlayacak.

Teorik ve pratik olarak dijital film yapımını öğrenmek isteyenlerin bilgisine!

Bu yıl 26 Ağustos- 3 Eylül tarihlerinde yapılacak İtalya’nın ünlü tiyatro festivallerinden 13. Todi Festivali, Serra Yılmaz’ın tek kişilik oyunu “Griselidis” ile açılacak ve oyun Kasım ayından itibaren İtalya’nın değişik yerlerinde de sahnelenecek.

Gürcan Keltek’in ilk uzun metrajlı filmi “Meteorlar”,  bu yıl 70’incisi düzenlenen Locarno Film Festivali’ nde Bağımsız Film Eleştirmenleri Birliği tarafından hem Boccalino d’Oro Ödülü’ ne, hem de Swatch İlk Film ödülüne layık görülmüş.

Ödül gerekçesi: Güçlü imgeleri ve gelecekteki barışçıl bir dünya umudunu şiirsel bir dille ve canlı bir kadın sesiyle ifade etmesi.

Bu arada!

Yolunuz düşerse Zeytinli Rock Festivali 23- 27 Ağustos’ ta.

Hala dinlemediyseniz Sena Şener’in yeni single’ ı “Sevmemeliyiz” ‘i bence dinleyiniz.

Rap şarkıcı Ceza, FİBA Euro Basket 2017’de 12 Dev Adam’a destek olmak için şarkı yaptı!

Başarılar 12 DEV ADAM. 

Nasa’nın aradığı “Gezegen Koruma Memuru” bulundu mu?

Bilen var mı?

21 Ağustos’ta Güneş Tutulması oldu, fonda da Bonnie Tyler’i dinledik. (yani internet üzerinden ya da ülkemizde yapılan haber görüntülerinden)

Ah Adriana ah! (anladınız siz onu)

Ayrıca elbette ki Bodrum’daki Orak Adası’nda yaşayan carettalar için başlatılan kampanyayı bende imzaladım.

İmzaladım çünkü: onların yaşam alanlarına tecavüz edelim istemiyorum. Yeterince yerimiz var zaten yani bırakalım onlar bir canlı olarak en doğal haklarını kullanıp kendi yaşam alanlarında rahatça yaşasınlar. Nesilleri tükenmesin! Çoğalsın! Bizden sonraki nesillerde onları canlı görebilsin. Biz onlarla aynı dönemi ve aynı doğayı paylaşıyoruz. Aslında kardeş sayılırız. Doğanın ve bu zamanın kardeşleriyiz biz. Onlar da bize saldırmaz yani ben o saldırı haberlerine kesinlikle inanmıyorum. Korktular bence, kalabalıktan ve kendi yerlerini kaybetmekten korktular. Onun içinde bir çeşit savunma mekanizması uyguladılar. Sizde inanmayın saldırdıklarına. Böyle bir şey mümkün değil. Onlar bizim korumak ve kollamakla yükümlü olduğumuz yegane canlılar. İşte bu yüzden Orak Adası’na tekne turları yasaklansın! Kişisel olarak denize girilmesin!

Kampanyayı imzalamak istersen bence ne yapman gerektiğini sende biliyorsun.

 İyi ve güzel gelişmelerle her daim karşınızda olmayı çok arzu ediyoruz.

Şimdilik hoşça kalın…

DUYURU!

Ünlü oyuncu Jennifer Lawrence, Onaze isimli bir bağış sitesi üzerinden bağış kampanyası başlattı ve bağış yapan şanslı bir hayranıyla California’da yemeğe çıkma sözü verdi.

Tek yapmanız gereken siyasi yolsuzlukla savaşan Represent. Us isimli organizasyona 10 ya da daha fazla dolar bağış yapmak.

Bilginize!  

El sallayan sarı kafa emojisi.

Sizde İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine gönderebilirsiniz