GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
4 Ekim 2017 Çarşamba

İzmir-İN

“Nasıl kafa sayısı kadar düşünce çeşidi varsa, kalp sayısı kadar da sevgi çeşidi vardır” (Tolstoy(

Geçtiğimiz hafta İlhan İrem 44 yıl aradan sonra şarkılarının başkaları tarafından da söylenmesi yasağını kaldırdı.

 Gerekçe olarak aynen şöyle söyledi: “Çünkü gençler ruhlarını, duygularını, aşklarını kaybetti. Bu sığlıkla sanatsal üretim vermeleri mümkün değil. Çöl ortamının yeşermesine belki bu şekilde bir katkım olur diye düşündüm. Geriye hala sanat adına çabalayan birileri kalmışsa…”  

Bunun üzerine benim de bir fikrim geldi!

Malum sezon başladı.

Yani artık hemen hepimiz ikamet ettiğimiz şehirlere döndük, iş başı yaptık, kışlık kıyafetlerimizi de çıkardık ve artık akşamları çayı demleyip, çayın yanına meyve, tatlı, çiğdem vb. malzemeleri alıp ekran başında sırasıyla tüketme vakti. Ekran başında derken dizilerden bahsediyorum. Yani hepsinin fragmanlarını izledim ama senaryolar birbirinin aynı gibi. Yasak aşk, imkansız aşk, çete- soygun olayları, aldatmalar, yıllar sonra karşılaşmalar, yüzleşmeler… Falan-filan. (gençler bu dizileri çok izliyormuş)

Keşke diyorum “harbiden gerçek aşk” konulu bir dizi olsa. Çift birbirini şehrin büyük bir kütüphanesinde aynı tarzda kitapların bulunduğu rafların önünde görse ve ilk bakışta aşık olsalar. Bol bol okudukları kitaplardan bahsetseler. Tiyatroya, operaya, konserlere gitseler. Birlikte sergi dolaşmak en büyük keyifleri olsa. Oğlan opera izlemeye giderken yakasına kırmızı gül taksa. Çiftimiz doğa ve hayvan sever olsa. Ortak zevklerden yola çıkarak başlayan aşkta aileler de birbirini sevse. Arada nifak tohumları ekecek arkadaş ya da dost görünümlü insanlar olmasa. Çalışkan ve üretken çiftimiz her ilişkide olması gereken sevgi, saygı, aşk, güven, dostluk, arkadaşlık, paylaşım gibi kavramları uygulamalı olarak bize (izleyiciye) gösterse, dizi başlarken “Genel İzleyici” ve “  + Olumlu Örnek Oluşturacak Davranışlar” uyarısı olsa ve harbiden de genel izleyicinin (her yaştan ve her kesimden) izleyebileceği ve her izleyicide en az bir tane olumlu örnek oluşturacak bir davranış oluşuverse, uyumlu çift, örnek anne-baba, duyarlı genç… Bunların hepsini bir yerde görüversek.     

Ne dersin okuyucu?

Yanıt olarak bana hazır yasakta kalkmışken İlhan İrem’in “Boşver boşver arkadaş başka bulursun

Bütün kalbin sevinçle neşeyle dolsun

En kötü günlerimiz hep böyle olsun

Mutluluklar bizimle elem yok olsun” şarkısını hediye ettiğini duydum sanki.

Sana yanıt olarak “Konuşamıyorum, konuşamıyorum, konuşamıyorum…” demek istedim.

Gelelim bu haftaki sizin için seçtiklerimiz köşesine!

Konser sevenler;

Ooze Venue’de 6 Ekim’de Zakkum, 7 Ekim’de Koray Avcı konseri,

6 Ekim’de Hayal Kahvesi Optimum’da Can Bonomo konseri ,

6 Ekim’de Sıla ve 7 Ekim’de Sibel Can konserleri İzmir Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda,

12. Balkanlılar Halk Dansları Festivali kapsamında 6 Ekim’de Gündoğdu Meydanı’nda İnna konseri var. (Festival kapsamındaki tüm etkinliklere İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin web sayfasından bakabilirsiniz)

7 Bilgeler’de 7 Ekim’de Fatih Erkoç konseri,

Ayrıca Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 4 Ekim’de Olten Filarmoni Orkestrası ile sezon açılış konseri var.

11 Ekim’de Özdemir Erdoğan’ın Kültürpark Kübana Gazinosu’nda konseri olacağını bu hafta yazalım, önümüzdeki hafta tekrar hatırlatırız.

Sergi sevenler;

Müzisyen kimliği ile tanığımız Mercan Dede’nin “Büyülü Çarklar” isimli resim sergisi Ekol Sanat Galerisi’nde açıldı ve sergi 28 Kasım’a kadar açık.

Ege Üniversitesi’nin 7. Uluslar arası EgeArt Sanat Günleri etkinlikleri kapsamında Resim ve Heykel Müzesi Sanat Galerisi’nde 16 ülkeden 70 sanatçının katılımı ile yapılan Aydın Efeler Belediyesi’nin Uluslar arası Sanat Çalıştayı Seçkisi ve yine Resim Heykel Müzesi Sanat Galerisi’nde Zeliha Akçaoğlu, Ayşe Selcen Yücelen, Deniz Gündüz, Kardelen Semerci ve Murat Akçaoğlu’nun “Kağıt İşler” isimli sergisi var. Ayrıca Egeli sanatçıların (150 sanatçının) 3. karma sergisi de Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde. Sergiler 20 Ekim’e kadar açık.

İzmir Alsancak’ta Fil Art & Design’da, 30 Eylül’de Madam P’nin “Bedensiz” isimli resim sergisi ile açıldı. Sergiyi 30 Ekim’e kadar ziyaret edebilirsiniz.

İzmir- Kesre Koyu’ndaki Club Marvy’de Harun Antakyalı’nın “Aksiyon” isimli sergisini ve galeri bölümünde İsmet Doğan’ın “Bedenin Müdahaleleri” isimli çalışmalarını 27 kim’e kadar gezebilirsiniz.

Film sevenler;

Babam (Dram)

Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı (Bilim Kurgu)

Çavdar Tarlasındaki Asi (Dram, Biyografi)

Dört Köşe (Komedi)

Kervan 1915 (Dram, Tarih)

Korku Kayıtları (Korku, Gerilim)

Kayseri Aslanı (Komedi)

My Little Pony (Animasyon)

Bu hafta vizyonda!

“Başka Sinema” etkinlikleri kapsamında Karaca Sineması’ndaki filmlere bakmayı unutmayın!

Yeniden Sinematek 2017 etkinlikleri kapsamında 4 Ekim’de “Vecide” filmi ve Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde ve 10 Ekim’de “Frantz” filmi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde.

Bilginize!

Tiyatro sevenler;

“Bir Delinin Hatıra Defteri” isimli oyun 4 Ekim’ de Bostanlı Suat Taşer’de,

“Anne Ben Artist Oldum” isimli oyun 10 Ekim’de Bostanlı Suat Taşer’de.

Konak Belediyesi’nin genç kuşaklara tiyatro sevgisini aşılamak adına başlattığı Çocuklara Cumartesi Oyunları’nın yeni sezonu 7 Ekim’de “İnsan Doğayla Yaşar” isimli müzikli oyun ile Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde açılış yapacak. Oyun ücretsiz, kek ve süt ikramı var. Bilginize! Her hafta Cumartesi farklı çocuk oyunlarının sahneleneceği etkinliklerin detaylarını öğrenmek için 0232 422 68 07 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

İzmir Devlet Tiyatrosu 3 Ekim’de “Perde” dedi. Sezon boyunca “Ermişler Ya Da Günahkarlar”, “Haydi Karına Koş”, Öfkeyle Bak Geçmişe”, “Sandalım Kıyıya Bağlı” isimli oyunlar var. Detaylara web sayfalarından bakabilirsiniz.   

İyi Arkadaş Önerisi;

Dan Brown’un  “Başlangıç” isimli son romanı aralarında Türkiye’nin de olduğu 13 ülkede 3 Ekim’de çıktı! (Kitabın ülkemizdeki çevirmenleri Petek Demir İncek ve Hülya Şat ile yapılan röportajı okudum ve kitaba olan merakım iyice büyüdü.)

Haberler…

Ege Üniversitesi’nin bu yıl 7.’sini düzenlediği Uluslar arası EgeArt Sanat Günleri’nin sahne etkinlikleri 5 Ekim’de Ege Üniversitesi Yusuf Vardar Kültür Merkezi’nde açılıyor. Açılışa Hülya Koçyiğit (onur konuğu), Semiha Yankı, Hayko Cepkin, Manga Grubu’nun solisti Ferman Akgül, Zeynep Casalini ve Romanya’nın ünlü pop sanatçısı Mihai Traistariu katılacak. 150 ayrı sanat etkinliğini içeren EgeArt Sanat Günleri 31 Aralık’a kadar devam edecek. Bilginize!

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen, Alaçatı Kültür ve Sanat Derneği ve Çeşme Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan Alaçatı Sanat Haftası 2017 2- 8 Ekim tarihleri arasında. Hafta boyunca resim, heykel, fotoğraf sergileri, kukla, cam altı, cam boncuk, mozaik, seramik, şişe ve kumaş boyama atölyeleri ve sanatın değişik konularına ilişkin söyleşiler yapılacak.(Gidenler gitmeyenlere ya da gidemeyenlere anlatsın lütfen)

BKM’nin önümüzdeki yıl vizyona girecek “Düğüm Salonu” filminin yönetmeni Hakan Akgül en son İzmir’de, gazete röportajında “İzmir Hollywood Olabilir” derken görülmüş. (İzmir=Hollywood=ben şok emojisi)

Yeşim Ustaoğlu’nun “Tereddüt” filmi Batum Uluslar arası Arthouse Film Festivali’nde Yeşim Ustaoğlu “En İyi Yönetmen”, oyuncu Ecem Uzun’da “En İyi Kadın Oyuncu” seçildi. Filmi izlemiş ve aşırı beğenmiş biri olarak hem tebrik ediyorum hem de zaten hak ettiğini düşünüyorum.  

Ayrıca Daha, Ayla, Yol Ayrımı ve Cingöz Recai filmlerinin vizyon tarihleri için gün sayıyorum.

İyi ve güzel gelişmelerle her daim karşınızda olmayı çok arzu ediyoruz.

Şimdilik hoşça kalın…

DUYURU!

National Geographic dergisinin “Yılın Doğa Fotoğrafçısı” isimli yarışması başladı. Yarışmaya vahşi yaşam, manzara, hava ve sualtı olmak üzere 4 farklı kategoride katılabilirsiniz. Başvurular 21 Kasım’da sona erecek ve detaylara web sayfalarından bakabilirsiniz.

El sallayan sarı kafa emojisi.

Sizde İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine gönderebilirsiniz.