GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
29 Temmuz 2024 Pazartesi

İktidarın gerilim hattında, CHP ve siyaset

31 Mart yerel seçim başarısıyla birinci parti konumuna yerleşen CHP’de hal ve gidiş sıkıntılı. Grupların parti içi mücadelesi, tehlikeli sinyaller veriyor.

Sosyal demokrat bir partide kanat hareketleri yararlı ve olağandır. Ancak, hizip değil, kanat hareketi olması gerekiyor.

CHP’de olan bitene bakınca, derin bir yarılmanın öncülleri hemen fark ediliyor. Yarılmanın tarafları; Özgür Özel ve çevresi. İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu safları.

İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu arasındaki soğukluk, öyle görünüyor ki dondurulacak.

Açıklamalarına bakılırsa, Mansur Yavaş, Genel Merkez ile karşı karşıya gelmek istemiyor. Ve tabii ki bu tablonun belirlediği delege yapısı…

Ancak, görmeye alışık olmadığımız türden örtülü bir ittifakın varlığı, dengeleri alt üst edebilir. Erdoğan’ın oluşturduğu gerilim hattında, Özel-Erdoğan ittifakı...

Erdoğan, yolun sonuna geldiğini, biliyor. Güvenli bir alana ihtiyacı var.

Özgür Özel’in yola devam etmesi için İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu’nun yolundan çekilmesi gerekiyor.

İktidar ve ana muhalefetin işbirliği, içinden geçtiği ağır kriz koşullarında iktidar grubuna nefes aldırır, müdahale hesaplarını bozar.

Hele bu iş birliği kapsamında, yeni anayasa ve parlamenter rejime dönüş varsa…

Bu ihtimal gerek İmamoğlu gerek Kılıçdaroğlu için çıkmaz sokaktır. Kılıçdaroğlu’nun İzmir’de yaptığı konuşmada, Erdoğan’ın şahsında, adını vermeden Özel’e yönelttiği ağır eleştiri, bu yüzdendir. İmamoğlu’nun ise henüz sessizliğini koruyor olması, boş duruyor anlamına gelmez.

CHP’nin ülke ve dünya problemleri karşısında nasıl bir program önerdiği, meçhulümüz. CHP’yi yönetenlerin ne söylediğine gelince, sokakta muhalif kime sorsanız benzer şeyler zaten söylüyor.

CHP zirvesinde hesaplaşanların göremediği gerçek; Türkiye, radikal bir değişim, dönüşüm girdabında adeta sürükleniyor. Bu sürüklenişle baş edebilmek için ne yaptığını ve ne söylediğini bilen, dünya ölçeğinde olan biteni doğru okuyabilen siyasetçilere ihtiyaç var. Yani, ikibinli yıllarda CHP’den uzaklaştırılanlar gibi...

Hazin ama gerçek; Türkiye’nin içine çekildiği vasat, CHP’yi de aşağılara çekiyor. Ve CHP’yi ele geçiren vasatlar, bu durumdan çok memnun.

Dileğim odur ki CHP’de süren hesaplaşma, ülkenin ihtiyaç duyduğu CHP’nin ortaya çıkmasına vesile olsun, halk rahat bir nefes alsın.