GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
6 Ocak 2017 Cuma

Tek başına araç kullanma hastalığı

Yüzlerce kez yaşadım ve yazdım. Belki 3-5 kişiyi etkilerim düşüncesiyle tekrar yazmak istedim. 6 Ocak 2017 Cuma yani bugün işime yine toplu taşım aracı servis ile geldim. Karşıyaka vapur iskelesinin önünden TRT Müdürlüğü’ne kadar olan 12 kilometrelik mesafeyi 55 dakikada gidebildik. Evet yanlış okumadınız 12 kilometre 55 dakika. Sebebi trafik yoğunluğu. Bizim minibüs dur kalk giderek en az 4 litre mazot yakmıştır. Yapılan araştırmalara göre bir litre benzinden 9 kilo karbon gazı havaya karışıyorsa, binlerce aracın yaydığı zehiri siz hesaplayın. Başlıkta okuduğunuz üzere büyük şehirlerde yaşanan yeni bir hastalık türüdür bu. Bakın yollara otomobilinde tek başına yüzlerce kişi sayarsınız. Aklım almaz nasıl katlanırlar onlarca dakika dur kalk araç kullanmayı. O kişilere sorun kabonmonoksit gazı nedir?, hava kirliliği nedir? umurlarında değildir.

Akciğer, kan, kemik ve sinir sistemini bozuyor

Otomobiller çalıştığında egzozlarından havaya, karbonmonoksit, azotoksit  ve hidrokarbon gazlarıyla ağır metal kurşun karışıyor. Karbonmonoksit gazı yüzde 80'e varan oranda uzun süre havada asılı kalıyor ve başta insanlar olmak üzere tüm canlılara büyük zarar veriyor. Bilim insanları, egzoz gazı solunması halinde akciğer dokusunda önemli hasarların meydana geldiğini, kan, kemik ve sinir sisteminde telafisi olamayan zararlara yol açtığını söylüyorlar.

Hava kirliliğinin birinci nedeni egzoz gazı

Yapılan araştırmalarda, kentlerde oluşan hava kirliliğini yüzde 50-70 oranında egzoz gazından oluştuğu, her yıl ortalama havaya 825 bin ton kurşunun motorlu araçlardan yayıldığı, bir aracın 10 dakikalık çalışması sonucu bir insanın günlük ihtiyacı olan 15 metreküplük temiz havayı kirlettiği, bir insanın havadan soluduğu kurşun miktarının 0.6 mg'ı aşmama gerektiği, kurşunsuz yakıt tüketiminin özendirilmesi uyarıları yapılıyor.

İzmir 648 bin ton karbon gazından kurtulacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin karbon gazını azaltma çalışmalarını yakından takip ediyorum. Eğer vadedilenler hayata geçerse İzmir’de hava kirliliği ciddi şekilde azalacak. Nasıl mı? İzmir Büyükşehir Belediyesi 3 yıl içinde 400 elektrikli otobüsü hizmete sokarak 36 bin kilo karbon gazından İzmirlileri kurtarmış olacak. Keza tranvayların hizmete girmesiyle motorlu taşıtlardan yılda 19 bin 272 ton karbondioksit gazının havaya karışması önlenecek. Yine akıllı trafik denetim sistemi devreye girdiğinde bu rakam yıllık 251 bin 795 tona ulaşacak. Yani toplamda 648 bin ton karbon gazının havaya karışması önlenmiş olacak. Temiz hava için doğa dostu çalışmalarından dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni kutluyorum.