GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Oya DEMİR
YAZARLAR
15 Aralık 2020 Salı

Sivil Toplum Dünyası Bornova’da…

"Bence 2030 yılında sivil toplumu tanımlayacak özellik değişime adapte olma gü olacak. Sivil toplumun değişen ve çeşitlenen toplumsal ihtiyaçlara tabanından kopmadan cevap verebilmesi, bunu yaparken yenilikçi yaklaşım ve araçlardan faydalanabilmesi esnek, azimli ve güç bir şekilde mücadele etmeye devam edebilmesi için giderek daha fazla önem kazanacak.Liana Varon - 2030da Sivil Toplum - Sivil Düşün Forumu 

2020 yılını uğurlamaya az kaldı. Nasıl geçti? Üst üste neler yaşadık… Pandemi, deprem en son yağmur… Tüm yaşananlar ile birlikte dünyamızda bütünsel bir değişim başladı.Bu süreçte en büyük değişimi belki de sivil toplum yaşadı, yaşıyor…

Teknolojide değişim, dijital uygulamalar pek çok sektörü olduğu gibi üçüncü sektör adını verdiğimiz sivil toplum sektörünü de uzun zamandır dönüşüme ve değişime zorluyordu zaten. Sivil Toplum Kuruluşları (STK) kaçınılmaz olanı, bu süreç ile birlikte hızla yaşamaya başladı. Artık geri dönüş yok…

STK’lar dönüşü olmayan bu sürece uyum sağlamaya çalışırken zor günlerin içinde bu değişimi kolaylaştıracak bir haber herkesi oldukça heyecanlandırdı. Yeni dünya düzeni vizyonu ile planlanan Bornova Belediyesi Sivil Toplum Yerleşkesi

Sivil toplum ile yakın iletişimi olanlar ya da içinde yer alanlar bilirler ki; STK’ların en büyük sorunlarından bir tanesi kaynak geliştirmek, finansal sürdürülebilirliğini sağlamak ve buna bağlı olarak da faaliyetlerini sürdürebileceği bir mekana sahip olmaktır. Üye aidatları, bağışlar vb. gelirler ile ayakta kalmaya çalışan STK’ların en büyük gider kalemini oluşturan ofis maliyetleri her geçen gün büyüyen bir sorundur.

Bir diğer önemli sorun ise iletişimdir. Farklı alanlarda ya da aynı alanlarda faaliyet gösteren STK’ların kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, gönüllüler ve birbirleri ile iletişimi.

Şu anda yaşadığımız süreç; sınırların ortadan kalktığı bir dünyada, STK’ların aynı hedefe yönelik, planlı ve koordinasyon içinde hareket etmesinin getirdiği sonucu çok net yaşadı: Daha güçlü bir şekilde, etki alanı daha geniş kitlelere, hızlı bir şekilde ulaştı.

Tüm bunlar ve STK’ların mevcut durumu göz önüne alındığında; ülkemizde ilk defa kuluçka merkezi ve co-working mantığı ile kurulan Bornova Belediyesi Sivil Toplum Yerleşkesi’nin önemini çok açık br şekilde ortaya çıkarıyor.

İlk duyduğumda oldukça heyecanlandığım ve çok merak ettiğim yerleşkeyi, geçtiğimiz hafta tüm pandemi kurallarına uygun şekilde ziyaret etme ve uzun yıllardır sivil toplum alanında çalışmalarını sürdüren Bornova Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları Koordinatörü Şahin Doğan’ın detaylı anlatımı ile gezme şansı yakaladım.

İlk görüş oldukça önemli diye düşünüyorum. Herşey o kadar ince ayrıntısına kadar planlanmış ki insan gerçekten şaşırıyor. Yerleşke; son yıllarda pek çoğumuzun alıştığı co-working çalışma sistemini çok daha fazla gelişmiş halde hizmete sunuyor.

Toplantı odaları, konferans salonu, çok amaçlı salonlar, spor salonu, çalışma alanları, kütüphane, sinema, sahne, teras, dinlenme alanları…Aynı zamanda bir ofiste ihtiyaç duyabileceğiniz herşey; bilgisayarlar, projeksiyon, elektronik kürsü, flipchart, posta kutuları, evrak dolapları…Aynı zamanda yerleşke; sekreterya hizmeti, toplantılar için kahve arası ikramları olmak üzere farklı hizmetler bir arada. Çok önemli bir başka ayrıntı ise annelerin ve babaların da ayrıca düşünülmüş olması. Çocuk alanı…

Ulaşımı kolay, içinde bulunduğu çevrede de ayrı bir etki yaratacağına inandığım yerleşke STK’lar için sadece bir mekandan çok daha fazlasını sunmaya hazır. Eğitimler, projeler, atölye çalışmaları, işbirlikleri, sosyal, kültürel etkinlikler, ulusal ve uluslararası network…

Şehir dışından da başvuruların olduğu yerleşke; STK’ları farklı kurumlar ile bir araya getirerek, sivil toplum alanına ve içinde bulunduğumuz dünyanın sorunlarına ortak akıl ile çözüm bulma, mevcut bilgileri paylaşma, geliştirme ve yeni dünyayı birlikte yakalama, belki de birlikte yaratma imkanı sunuyor…

Şimdiden mutluluk ile çalışmayı beklediğim yerleşkeyi Şahin bey’in bitmeyen enerjisi ve heyecanı ile gezerken, projeleri ve amaçları dinlerken, hep aynı şeyi düşündüm; bir binayı yapmak, bir alanı yaratmaktan çok daha zor olan tek şey; yaşatmak ve amacına uygun kullanılmasını sağlamak…Bornova Belediyesi buna hazır… Planları, yerleşke için tasarladığı model, projeleri ve herşey ile hazır.

Peki; orada yer alacak STK ne kadar hazır? Bu inanılmaz imkanı kullanmaya, geliştirmeye, değişim ve dönüşüme birlikte katkı sağlamaya, hem kendine bakmaya, hem bilgi birimini paylaşmaya ve südürülebilir hale getirmeye ne kadar hazır? 

Sürdürülebilirliğin çok konuşulduğu, tartışıldığı günümüzde sivil toplum için bu anlamda oldukça önemli bir adımı atan Bornova Belediyesi, Sivil Toplum Birimi ve sivil toplum alanında aktif faaliyet gösteren Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ; yerel yönetimlerde yeni dünya düzeni vizyonunun İzmir’de başladığını bir kez daha gösterdi. Şimdi bize düşen büyük bir teşekkür ile katkı sunmak, İzmir’de sivil toplumu hep birlikte geleceğe taşımak…

Teşekkürler… Bornova Belediyesi…