GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Cemil DİRİM
YAZARLAR
9 Mart 2013 Cumartesi

Sağlıkta dönüşümün neresindeyiz?

Sağlık Bakanlığı’na kısa bir süre önce atanan Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun İzmir ziyaretinin büyük bölümünü izleme fırsatım oldu. Kısa sürede bakanlığa alıştığı gözlenen Müezzinoğlu, sıcak ve samimi yaklaşımı, sorulara verdiği net mesajlar ile sağlık camiasının gönlünü kazanacak gibi görünüyor. Özellikle tamgün yasası nedeniyle üniversite hastanelerinde büyük sıkıntıların yaşandığı bu günlerde takındığı uzlaşmaya açık tavır sayesinde taraflar orta yolu bulacaklardır. Eski bakan Recep Akdağ’a göre siyasetçi tarafı ağır basan Müezzinoğlu, bakanlıkla sağlık çalışanları arasında kronikleşen sorunları çözme konusunda daha başarılı olacaktır diye düşünüyorum. 

“Sağlıkta Dönüşüm Programı”nı başlatan ve görevde bulunduğu 10 yılda yaptığı çalışmalarla sağlıkta büyük gelişmelere imza atan Recep Akdağ’ın da hakkını burada teslim etmek gerekir. Aldığı kararları tavizsiz bir şekilde uygulayarak, herkesin tereddütle yaklaştığı “Aile Hekimliği”, “ Tam Gün Uygulaması” gibi yenilikleri hayata geçiren Akdağ, bugüne kadar görev yapan sağlık bakanları arasında en başarılısı bize göre. Eleştirilere karşı katı tutumu ve Menzil cemaatine mensup olanları etkili konuma getirdiği için zaman zaman eleştirilen Akdağ’ın yaptığı başarılı hizmetler süreç içerisinde daha iyi anlaşılacaktır. Benimde aralarında bulunduğum pek çok kişi tarafından şüpheyle yaklaşılan Hastane birlikleri kurulması ve genel sekreterlik uygulaması ise nasıl sonuçlar verecek hep birlikte göreceğiz. Uygulamanın amacında hastanelerin işletme mezunu profesyoneller tarafından yönetilmesi varken, baskılar nedeniyle genel sekreterlik ve hastane yöneticiliği kadrolarına yine doktorların atanması projenin ilk dezavantajı olmuştur. Bu uygulama başlayalı kısa bir süre olduğu için bir yargıda bulunmak yanlış olur. Uygulamayı görüp öyle değerlendirmek gerekir.

Yeni Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun yaptığı açıklamalara baktığımızda bir taraftan sağlık alanında yaşanan gelişmeleri özetlediğini ve durum tespiti yaptığını bir taraftan da yapılması gerekenleri özetlediğini görüyoruz. Müezzinoğlu’na göre bardağın boş kısmına değil dolu kısmına bakılmalı. Sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranının 10 yıl önce yüzde 36 olduğunu, bu oranın şimdi yüzde 75 olduğunu ve yüzde 80’e yükseltmeyi amaçladıklarını vurgulayan Müezzinoğlu, sağlıkta yaşanan sıkıntıları çözmek için tüm güçleriyle çalışacaklarını kaydetti.

Sağlık sisteminde personel açığının önemine dikkat çeken Müezzinoğlu, “Bizim temel sorunumuz hekim açığı. Sağlık personelinde ciddi eksiklerimiz var. Bu gün imkanım olsun 10 bin hekim, 50 bin hemşireyi atarım. Tabi ki eğitimli kişi sayısı yok. Öyle yoldan geçer herkesi görevlendiremiyorsunuz. Şu anda eğitilmiş sağlık personeline ihtiyacımız var.  İzmir’de bile yılda 30 milyon kişiye poliklinik hizmeti veriliyor. Bu kadar yüksek oranda çalışma yapılan yerlerde ‘hiç sorun yaşanmayacak’ diye düşünmek doğru değil. Gece gündüz demeden, Cumartesi Pazar da dahil çalışmalar yapılıyor. İyi olanları takdir etmek lazım. Bu şekilde bakılmadığı zaman hekimler neden işini yapmıyor anlayışı hakim oluyor. Sağlık çalışanlarına askere, polise sahip çıkıldığı gibi çıkılmalıdır. Ne zaman bize lazım olacaklarını bilemeyiz. Bizim de ihtiyacımız var. Biz elbet de denetimlerimizi yapıyoruz. Çıkıp ‘en iyi sağlık hizmetini veriyoruz, hiçbir sorun yok’ dersek birbirimizi kandırmış oluruz” dedi.

Bakanlık olarak EXPO konusunda İzmir’e her türlü desteği vereceklerini ifade eden Müezzinoğlu, “ Biz de Sağlık Bakanlığı olarak üzerimize düşeni bugün olduğu gibi bundan sonra da yapacağız. EXPO’nun teması sağlık. Bize de önemli görevler düşüyor. İzmir’in bütün dinamikleriyle bu işin takipçisi olması bizi sevindiriyor. Ortak duyarlılık ve başarı için çalışma son derece önemlidir” dedi. Bakan Müezzinoğlu, İzmir’e yapılacak şehir hastaneleri ile ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.  Bayraklı’daki hastanenin önümüzdeki günlerde sözleşmesinin imzalanacağını Yenişehir’deki kampüsün ise ihalesine çıkılacağını kaydetti. Müezzinoğlu, basın mensuplarının Eşrefpaşa Belediye Hastanesi ile ilgili sorusu üzerine, Belediyenin vermesi halinde hastaneyi hemen devir alabileceklerini söyledi.

Evet, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun açıklamaları genel hatlarıyla böyle. Samimi ve dobra tavırlarıyla İzmirli sağlık camiası mensuplarının da sempatisini kazanan Müezzinoğlu’na yeni görevinde başarılar diliyorum. Onun başarısı sağlık sektörüne ve hepimizin yaşamına önemli katkılar ve konfor sağlayacaktır.

Not: 1)
Kamu Hastane Birlikleri’nin kurulmasıyla İzmir’deki hastaneler Güney ve Kuzey Bölgesi olmak üzere ikiye ayrıldı. Güney Bölge Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan ile ilgili ilginç duyumlar alıyorum. Basın mensuplarına karşı takındığı antipatik tavır nedeniyle ilgi alanıma giren Özkan ile ilgili iddiaları araştırıyorum. Eğer iddialar doğru ise sayın genel sekreterin kulaklarını sık sık çınlatacağım. Bizi bilenler ilgi alanımıza giren siyasetçi ve bürokratlarla ilgili iddialar konusunda tavizsiz davrandığımızı da bilirler.
2- Sağlık camiasında son dönemde yapılan atamalar konusunda İzmir AK Parti Teşkilatı çok tepkili. Düne kadar parti aleyhinde konuşan ve sağlıkta dönüşüm programını uluorta eleştiren bazı isimlerin önemli mevkilere atanması teşkilatta tepkiyle karşılanıyor. Bu isimlerin önerilen görevleri kabul etmesi de ayrı bir tutarsızlık örneği.
3- Pek çok şehirde olduğu gibi İzmir’de de zaman hatalı uygulamalar nedeniyle vatandaşlar mağdur oluyor. CHP İzmir İl örgütünün sağlık gibi halkın en önemli ilgi alanı olan bir konuda hiçbir çalışma yapmaması, yaşanan olumsuzlukları gündeme taşımaması da ilginç.