GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Fatih YAPAR
YAZARLAR
11 Ocak 2021 Pazartesi

Kan uyuşmazlığı!

Sosyal demokrat belediyeleri bir araya getiren SODEM (Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği) 2011 yılında kuruldu. Amaç; dış ilişkiler öncelikli olmak üzere sosyal demokrat belediyelerin iş birliği yapabileceği ortamı oluşturmaktı. Belediyeler ile uluslararası kurumlar ve diğer ülkelerdeki kentler arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel, tarihi alanlarında işbirliği yapmak niyetler arasındaydı. Aynı yapı 2019 yerel seçimlerinden sonra Sosyal Demokrat Kamu İşverenler Sendikası’nın (SODEMSEN) kuruluşuna imza attı. Temelleri 10 yıl önce atılan bu yapının yeni hamlesi işveren sendikası niteliğini taşısa da belediyeler arasında bir işbirliği-eşitlik sağlamayı amaçlıyordu.

Bu durumdan rahatsız olanlar yok muydu?

Elbette vardı!

Başta CHP’li belediyelerde örgütlü olan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bünyesinde bulunan Genel-İş Sendikası çeşitli platformlarda şikayetlerini dile getirdi. CHP Genel Merkezi’ne uyarılarda bulunan sendika belediye başkanlarına “muhatabımız sizsiniz, aracıya gerek yok” mesajı verdi.

Ne yazık ki durum böyle olmadı. Ne belediyeler ne de sendikalar manzaradan memnun kalmadı. İşçilerin örgütlü olduğu sendikanın “ücret sendikacılığı” yaptığını iddia eden belediye başkanları rahatsızlıklarını dile getirdi. Çünkü, sendika mali yapısına, ödeme gücüne, personel durumuna bakmadan bir belediyeden aldığı zam oranını başka bir belediyeye dayatmakla suçlanıyordu. Her belediyenin ekonomik verileri koşulları karşılamayınca ilk uyarı Karşıyaka ve Buca’dan geldi.  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında yapılan toplantıda Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “SODEM devreye girsin” çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu ise toplantıda belediye başkanlarını doğrudan sendikayla karşı karşıya gelmemeleri konusunda uyarmıştı. Kılıçdaroğlu’na göre de sendikalar birbirinin dilinden anlar, sonunda uzlaşırdı.

Fakat iş başka noktaya geldi, dayandı!

CHP’li belediyenin en fazla olduğu İzmir’de belediyelerde örgütlü olan DİSK’in Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı önce, “Hangi belediye başkanı üye olursa kendi ayağına kurşun sıkar. Bizi SODEMSEN ile muhatap ederlerse bir kere görüşme yaparız, sonrasında hiç uzatmadan grev yaparız” diyerek sinyali vermişti. Ardından, “Biz başkanla sözleşme yaparız, sözleşme için başkandan başka bir yer gösterilirse biz grev oylaması yaparak greve çıkarız” diyerek gerilimi tırmandırmıştı. Son olarak da, “Birçok bilgi ve belge elimizde var. SODEMSEN'in nereye gittiği ve ne yapmak istediği ile ilgili açıklama yapacağız. SODEMSEN bir işveren sendikasıdır. Tek elden sözleşme yapmak istiyorsanız İstanbul’da işçinin aldığı 10 bin lira maaşı İzmir’de de vermeniz gerekir” ifadelerini kullanmıştı.

Genel başkanlığını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yaptığı SODEMSEN’de gelinen hangi nokta yıllardır CHP’li belediyelerle omuz omuza yürüyen DİSK’i rahatsız etti? DİSK, belediyelerdeki toplu sözleşme sürecinde neye tepki gösterdi? Gerçekten amaç üzüm yemek mi yoksa bağcıyı dövmek miydi?

Hemen izah edelim!

SODEMSEN’de, CHP’li belediyelerin diğer sendikalarla yürüttüğü toplu sözleşmeleri koordine eden bir profesyonel ekip var. Yani bu yapı belediye başkanları adına işçileri temsil eden sendikalarla masaya oturuyor. Sendikacılıktan anladıkları için siyaseti düşünen ve gelecek dönem bir daha aday olabilir miyim diye düşünceye kapılan belediye başkanlarından daha farklı bir şekilde kıran kırana pazarlık yapabiliyor.

İşte orada bir isim var ki asıl üzerinde durulması gereken nokta da bu!

Söz konusu kişi SODEMSEN Genel Sekreteri Cahit Korkmaz…

Safranbolu doğumlu, Karabük Belediyesi’nde uzun yıllar asfalt ve üretim tesisleri ile yol yapım hizmetlerinde yönetici olarak çalışan Korkmaz’ın ciddi sendikacılık geçmişi bulunuyor. Türk-İş Sendikası’na bağlı Belediye İş Sendikası’nın Karabük Şube Başkanlığı, Türk-İş il temsilciliği görevlerinde bulunan Korkmaz’ın Belediye İş Sendikası Genel Merkez Genel Mali Sekreterlik görevi de var. Peki, CHP’li belediyelerde sadece DİSK mi var? Elbette hayır! Bugün İzmir’de bile Türk-İş’in örgütlü olduğu belediyeler var.

O zaman sorun ne?

Noktayı koyalım!

SODEMSEN Genel Sekreteri Cahit Korkmaz’ın AK Parti’den Karabük Safranbolu İlçesi Belediye Başkan Aday Adaylığı başvurusu bulunuyor. 2004 yerel seçimlerinde AK Parti’ye üye olan ve ilk başvurusunu yapan Kormaz’ın sadece o dönem değil 2019’da da başvurusu kayıtlarda yer alıyor. Son yerel seçimde AK Parti’ye dosya teslim eden Korkmaz’ın niyetine dair açıklamaları hafızalardaki yerini koruyor. Kısacası DİSK, sosyal demokrat belediyelerin kurduğu sosyal demokrat sendikanın kendi karşısına oturttuğu profesyonel yapının komutanı ile kan uyuşmazlığı yaşıyor.

Sonuç mu?

Onu da zaman gösterecek…