GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Eğer seçilirsem…
İbrahim Gökçüoğlu
29 Eylül 2022 Perşembe 00:00

Eğer seçilirsem…

Yazarımız İhsan Özbelge Özduran, EBSO Meclis Başkanı adayı İbrahim Gökçüoğlu ile bir araya geldi.

İzmir iş dünyasının yakından ilgilendiği EBSO seçimlerine sayılı günler kaldı… Birinci İzmir İktisat Kongresi’nin yarattığı nüve ile düşüncede var olan, daha sonra 1927 yılında 9 Eylül Panayırı’nın estirdiği olumlu rüzgar ile “İzmir Sanayi Birliği” adı altında yol alan ve 1952 yılındaki resmî kuruluşundan bu yana da ülke sanayiinin gelişiminde önemli rol oynayan EBSO, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek seçimlerle Meclis Başkanlık makamının 13. Başkanının ismini belirlemiş olacak… EBSO Meclisi’ne seçilecek olan 109 Meclis üyesinin, 19 Ekim günü irade göstereceği bu seçimlerde, Meclis Başkanlık makamı adaylarından Sn. İbrahim Gökçüoğlu görüş ve tecrübelerini aktardığı değerli sohbetleri ile bugünkü konuğumuz…

***

İbrahim Gökçüoğlu’nu sizin anlatımınızla tanıyabilir miyiz?

Muğla 1951 doğumluyum, evli ve iki evladım var. 1968 yılında Mithatpaşa Sanat Enstitüsü’nden, 1973 yılında Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesinden mezun oldum. Mezuniyet sonrası 1973-1975 arası Ege Üniversitesi gece eğitiminde, aynı bölümde  asistanlık görevinde bulundum. 1973-1975 yıllarında METAŞ Metalurji Fabrikasında İşletme mühendisliği yaptım ve kısa dönem askerlik görevi için ayrıldım. 1975 yılı Ekim ayında GÖKÇÜOĞLU MAKİNA SANAYİ A.Ş firmasının kurucu ortağı olarak başladığım firmamızda iş hayatıma aktif olarak devam ediyorum. Şirketimiz sektöründe Türkiye’de LİDER, Avrupa’da ilk ÜÇ, dünyada ilk BEŞ firma arasında tüm dünyanın kabul ettiği standart ve kriterleri kapsayan marka değerine sahiptir.

EBSO meclis üyeliğiniz hangi sektörü temsilen ve kaç yılından bu yana süregelmektedir?

EBSO Meclis Üyeliğim 2005 yılında MAKİNA Sektörünü temsilen başlamıştır.

Ege Bölgesi Sanayi Odası bünyesinde hangi görevlerde bulundunuz?

EBSO tarihinde aralıksız 3 dönem Yön. Krl. Bşk Yrd. yapan ilk kişiyim. Üniversite-Sanayi Koordinasyon Kurulu Bşk.lığı. Teknik Eğitim Çalışma Grubu Bşk.lığı.

TOBB-MEB-TOBB/ETÜ Protokolu ile İzmir’de PİLOT OKUL ilan edilen ÇINARLI MESLEK LİSESİ Protokol Yürütme Kurulu Bşk.lığı. EBSO’yu temsilen İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu üyeliği. EBSO’yu temsilen TOBB-YOİKK ARGE Çalışma Grubu Bşk.lığı. EBSO’yu temsilen TOBB – MAKİNA SEKTÖR MECLİSİ Bşk Yrd.lığı.EBSO’YU temsilen, TOBB Genel Kurul Delegeliği ve SANAYİ KONSEYİ ÜYELİĞİ, EBSO’YU temsilen İYTE ve EGE ÜNİVERSİTESİ Teknopark YK üyeliği, BERGAMA OSB ,YK ve Müteşebbis Heyet Bşk.lığı, TİRE OSB YK Üyeliği, İZMİR Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (MODEL FABRİKA) YK Bşk.lığı. EBSO Bina ve Personel koordinasyon sorumlu Bşk.lığı, TİM Makine İhracatçılar Birliği YK Üyeliği ve TİM Genel Kurul Delegeliği. EBİLTEM  ve BAKANLIKLAR ile yapılan AB Projeleri Koordinasyon Bşk.lığı…

Yukarıda yazmış bulunduğum görevler devam etmekte olup, bunların dışında kurum içi kurum dışı bir çok görevler yaptım ve yapıyorum.

EBSO Meclis Başkanlığına seçilmeniz durumunda oda meclisi ile ilgili gerçekleştirmek istediğiniz projelerden söz eder misiniz? 

Oda Meclisini her zaman parlamenter sistemi düşündüğümüzde SANAYİCİNİN PARLEMENTOSU olarak düşünüp kabul etmişimdir.

Bu çerçevede değerlendirdiğimizde Odanın en güçlü organı MECLİSİ dir (PARLEMENTOSU). Meclis, Başkanını (Cumhurbaşkanı)(temsil makamı),Yrd, katip üyeyi ve YK Bşk’nını (Başbakan) ve üyelerini(Bakanları) seçer. (İcraat Makamı)

Parlamento iyi verimli çalışırsa, hükümetlerin de o derecede başarılı olacakları yadsınamaz. Örneklerini yaşamımızda hükümetlerin uygulamalarında görmüşüzdür.

Bu tespitlerim, deneyimlerim ve gözlemlerim neticesinde;

Meclisimizin Başkan ve üyeleri ile YK Başkan ve YK ile tam uyumlu çalışacak ortamı sağlamak.

Meclis kürsünü, oturumlarda üretken, değişik sektörel, genel ekonomi ve diğer konuların konuşulduğu ve konuşmacı sayısını artırarak çok sesli ve verimli hale getirmek…

Meclis üyelerinin üretkenliğini artırmak, motive etmek ve kaynaşmasını da sağlamak amacıyla (YK çalışma grupları ile koordinasyonu bozmayacak şekilde) belirli başlıklar halinde çalıştay masaları kurmak.

Çıkacak sonuçları YK ile paylaşarak, yıllardır çözülemeyen sektörel kronik sorunları çözme çalışmaları yapmak.

Her ay Meclis toplantılarına sektörel bazda komiteleri davet edip, düşüncelerini paylaşma imkanı vererek, komitelerin motivasyonunu da artırmak.

Meclis içi kaynaşmayı pekiştirmek için, periyodik sosyal aktivitelere bütçesini kendimiz yaratarak yapmak. (ailece kahvaltı, yemek, yurt içi, dışı gezi organizasyonları, vb gibi)

Tüm bu çalışmaları Meclis Başkanı, Bşk. Yrd. ları, Katip üye ile koordineli olarak gerçekleştirmek.

EBSOV VAKFI’nın bugünkü durumundan daha iyi yerlerde olabilmesi için gelirlerini  artıracak projeler üzerinde çalışacak bir çalıştay masasını kurmak. 

YK ile birlikte EBSO Merkez ve AOSB deki binalarımızı yapımını hızlı neticelendirecek çalışmaları gerçekleştirmek.

EBSO Meclisi, Yönetim Kurulu, EBSO Kadınlar Birliği ve EBSO daki tüm çalışanlar ile uyumlu, mutlu, yaptığı projeler ile ses getiren örnek bir kurum olmamız en büyük hedefim.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz de yıllar içinde pek çok ekonomik kriz yaşadı… Ancak bugün yaşanan ekonomik krizi nasıl adlandırırsınız? 

2020 yılında tüm dünyada yaşanan COVİD pandemisi ve buna bağlı olarak global tedarik zincirinin kırılması neticesinde dünya ekonomisi daha büyük krize girmemesi için tüm MERKEZ BANKALARI bu güne kadar dünyada eşi görülmemiş miktarda parayı piyasaya enjekte ettiler ve dağıtılan paralar dünyada ciddi şekilde ENFLASYON yarattı. 

Ülkemizdeki enflasyonun bir kısmı dünyadan ülkemize gelen ithal enflasyon. (Bunda ülkemizin bir etkisi yok)

Ama bizim ana  sebeplerimiz, ülkemiz uzun yıllar değişik şiddetlerde çeşitli krizler yaşadı ama  global dünyanın kabul etmiş olduğu genel ekonomi kuralları işletilerek, belirli süreçlerde krizlerden çıkarak, normal yaşamlara dönüldü.

2001 yılında geçirmiş olduğumuz ağır krizden sonra, yeniden yapılanmalar, reformlar neticesinde 2007 yılına kadar devam çok iyi ekonomik durum, çalışan sisteme müdahaleler, yap işlet devret, inşaat ağırlıklı büyüme yerine sanayi, üretim ağırlıklı büyümenin tercih edilmemesi, ihracatımızın yıllardır 1.2 USD/kg seviyesinde kalıp, katma değerli ürün miktarımızın çok az olması vb gibi  kriter bugünkü korkunç enflasyonu yaşamamızın etkenleridir.

Bu krizin, sektörünüz imalat sanayiine etkisi ne şekilde oldu?

Her kriz, önce sanayi  sektörlerini etkiler, tabii ki sanayi sektörleri kendi içinde çok çeşitlidir. Pandemi döneminde kimya, ambalaj, gıda, lojistik vb bazı sektörler genel ihtiyaç maddeleri olduğu için çok etkilenmemiş gözüküyor. Makine sektörü tüm sektörlerde bulunduğu için (Makinesiz bir sektör yoktur) Pandemi sürecinde ve sonrasında çok fazla etkilenmedi.

Rusya-Ukrayna savaşı da tüm Avrupa’nın Rusya’ya ambargo uygulaması ile makine gibi tüm sektörlerde talepler Türkiye’ye döndüğü için bu yılda negatif bir etkilenme yok… Ülkemizde yaşanan ciddi boyuttaki enflasyon ve ekonomik kriz yukarıda bahsettiğim pozitif tabloyu tamamen yok ediyor maalesef…

"Faizlerin bu kadar yüksek seyrettiği bir dönemde sanayicinin yatırım yapma şevki devam eder mi?" desem… Neler söylerdiniz? 

Ana sorun faizden önce enflasyon. Kanun olmasına rağmen iki yıl arka arkaya enflasyon toplamı %100’ü geçerse şirketlerin mali olarak “ENFLASYON MUHASEBESİ” sistemine göre bilanço yapmaları lazım ki kendi sermayelerini enflasyona karşı koruyup faaliyetlerine devam edebilsinler. Maalesef bu sistem yıllardır uygulanmadığı için bilançolarda ciddi sanal karlar oluşuyor ve çok yüksek vergiler ödüyorlar. Bunun neticesi şirketler enflasyon koruması olmadığı için “TEKNİK İFLASA” sürükleniyor. Bugünkü  krediye erişim zorlukları ve yüksek faizler ile yatırım şevki olmasa da sanayici her şartı zorlayarak, yaşamından fedakarlık yaparak yatırım düşüncesinden vazgeçmez.

Bilindiği gibi EBSO Meclis başkanlığı makamı bir temsil makamıdır ve EBSO yönetim kurulu ile meclis üyeleri arasında bir denge misyonu üstlenir. Bu konudaki görüşlerinizi paylaşır mısınız?

EBSO kurumunun, iç tüzük, yönetmelik, yönerge ve  geleneklerine uygun şekilde Meclis Başkanlık Divanı, Meclis Üyeleri, Yönetim  Kurulu, Vakıf  YK, Disiplin kurulu ve tüm çalışan çalışma arkadaşlarımız, Kadınlar Birliği, emeklilerimiz ile geçmişimizi unutmadan, gelecek vizyonumuzu belirlemeliyiz. Bunun için herkesin mutlu olacağı dengeyi kurabilecek bilgi, tecrübe ve deneyime sahip olduğumu düşünüyorum…

***

Sanayicilerin sağduyulu kararları ile, bu seçim sürecinin de en güzel şekilde neticeleneceğine yürekten inanan, yılların sanayicisi Sn. İbrahim Gökçüoğlu, EBSO Yönetim Kurulunda aralıksız üç dönem geçirdiği yılların tecrübesi ile Meclis Başkanlık makamına aday olduğunu ifade ediyor…

“Yeni başarılara birlikte imza atalım” sözleri ile çıktığı bu yolda… Seçim mottosunu; uyumlu, çok sesli, üretken, sosyal ve mutlu bir meclis hedefi olarak belirliyordu. 

Değerli dost Sn. İbrahim Gökçüoğlu’na çok teşekkür ediyor, kendisine bu süreçte başarılar diliyorum…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Diğer Röportajlar