GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
13 Ocak 2022 Perşembe 08:08

Urla’da SİT alanına hançer... Şirketten koordinat oyunu!

İlk yaptığı başvuru bakanlık tarafından geri çevrilen maden şirketi koordinat oyunları ile aynı bölge için ikinci kez ÇED başvurusunda bulundu. Taş ocağı 2. ve 3. derece arkeolojik SİT alanında ve 1. derece arkeolojik SİT alanına ise sadece 10 metre uzaklıkta açılmak isteniyor. Proje dosyasında ÇED alanında yapılacak dinamit patlatma işlemlerinin arkeolojik SİT alanlarına zarar vermeyeceği de ileri sürüldü.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ – İzmir’in Urla ilçesindeki Zeytinler Mahallesi sınırlarında arkeolojik ve doğal SİT alanına kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kurmak için yaptığı ilk başvuruya bakanlık tarafından ‘ÇED olumsuz’ kararı verilen Cantürk İnşaat bir kez daha başvurudu bulundu.

Koordinatlarda ufak değişikler yapan ve ÇED alanını kısmen büyüten şirket ikinci kez proje tanıtım dosyasını bakanlığa sundu. Proje dosyasını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattığını duyurdu.

Proje dosyasında yer alan bilgilere göre 70,41 hektarlık ruhsat alanının 25,09 hektarlık alanında yıllık 800 bin ton kapasiteli kalker çıkarılması planlanıyor. Yine proje alanında yılda 400 bin ton kalkerin kırma, eleme, yıkama ve cevher hazırlama işlemlerine tabi tutulacak bir tesis de kurulacak.

ZEYTİNLİKLER YER ALIYOR
Projenin en dikkat çeken yönü ise ocağın açılmak istendiği alan. Dosyada yer alan bilgilere göre ocak ve tesis 2. ve 3. derece arkeolojik sit alanı üzerinde kurulacak. Ocak 1. derece arkeolojik SİT alanını da 10 metre mesafede olacak. Proje alanı aynı zamanda 3. derece doğal SİT alanında yer alıyor. Proje alanı 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı'na göre orman statüsüne de sahip. Gülbahçe ve İçmeler mahallelerinin de arasındaki ocağa en yakın yerleşim yeri ise kuş uçumu 600 metre uzaklıkta yer alıyor. Ocağın 3 kilometrelik yarı çapında ise zeytinlikler yer alıyor.

PATLATMALARIN OLUMSUZ ETKİSİ OLMAYACAKMIŞ
Açık işletme madenciliği yöntemi ile yapılacak olan faaliyet sırasında arazide delme ve patlatmalar gerçekleştirilecek. Faaliyet alanında patlayıcı madde olarak ANFO olarak bilinen Amonyum Nitrat ve Motorin karışımından oluşan madde kullanılması planlanıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından hazırlanan raporda “37.6 kg anlık patlayıcı kullanılarak gerçekleştirilecek üretim patlatmaları sonucu oluşan yer sarsıntısının (çevresel titreşim seviyesinin) sahanın yakınında 1. (birinci) derece Arkeolojik Sit Alanı bölgesine hiçbir olumsuz etkisi olmayacaktır” ifadeleri yer aldı.

İLK PROJE BAKANLIKTAN DÖNDÜ
Şirket ilk olarak bu bölge için geçtiğimiz haziran ayında ÇED başvurusunda bulunmuştu. ÇED çalışması başlama talebi bakanlık tarafından kabul edilirken, ÇED olumlu raporu için İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi'nden rapor istendi. Proje tanıtım dosyasını inceleyen İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi, ÇED olumsuz raporu verdi. Raporu inceleyen bakanlık, üniversitenin önerisi doğrultusunda ise ÇED sürecini sonlandırdı.

TAŞ OCAĞINA ÜNİVERSİTE VETOSU!

KUR ARTIŞI PROJEYİ DE VURDU
İlk proje dosyası ikinci proje dosyası arasında dikkat çeken en önemli değişikliklerden biri de proje maliyetindeki artış oldu. İlk projenin toplam maliyeti için 2 milyom 390 bin TL maliyet belirlenirken ikinci projenin maliyeti ise 7 milyon 223 bin TL oldu. İlk proje tanıtım dosyasında ÇED alanı 24, 61 hektar iken ikinci tanıtım dosyasında 25.09 olarak belirlendi.

ÖNCEKİ PROJEYE DE HALK SET KURDU
Cantürk İnşaat geçtiğimiz yıllarda Gülbahçe Mahallesi’nde taş ocağı ve kırma eleme tesisi açmak için çalışma yürüttü ancak bölge halkının yaptığı eylemlerden dolayı başarılı olamamış yeni yer arayışları içine girmişti.