GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
25 Mart 2016 Cuma 15:05

Süt üreticisine can suyu: Dökülmeyecek…

Yaşanan zor koşullar nedeniyle kar edemeyen ve sütünü yola döken üreticinin imdadına kooperatifler yetişti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bölgedeki süt birliklerinin ortaklaşa imzaladığı protokolle, üreticinin elinde kalan sütler, alınarak süt tozu imal edilecek.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Türkiye’de giderek zorlaşan üretim koşullarına karşı litresi 75 kuruşa kadar düşen süt fiyatları sonrası inekleri kesme noktasına kadar giden üreticinin yaralarını sarmak için İzmirli süt birlikleri Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile süt protokolü imzaladı.

Hükümetin seçimler sonrası yem fiyatlarında indirdiği KDV’nin ardından 2016 başında yaptığı zam sonrası üretici uygulamaya isyan etmişti. Yapılan zamma karşılık süt fiyatlarındaki üretim fazlası ve düşük fiyat, bölgedeki üreticilerin sütlerini, yola dökmelerine, bedavaya dağıtmasına neden olmuştu.

Yaşanan kriz sonrası Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Ankara’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile yaptığı görüşmelerde gündeme getirdiği süt tozu önerisi sonrası adım atıldı.

500 BİN TON SÜT ALINACAK
Piyasadaki süt fazlasını tüketiciye ulaştırmak ve üreticinin mağduriyetini sonlandırmak için Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü, Et ve Süt Kurumu ve bölgedeki süt üretici birlikleri bir protokol imzaladı.  Protokolle üreticinin elinde kalan sütler, bölgedeki süt kooperatifleri aracılığı ile alınacak. Kooperatifler aracılığı ile alınan sütler, Et ve Süt Kurumu tarafından süt tozuna dönüştürülerek piyasaya sürülecek. 

İmzalanan protokolle birlikte İzmir’de toplam 500 bin tonluk süt alınarak işlenecek. İmal edilecek süt tozlarının yurt dışına ihraç edilmesi bekleniyor.

ÜRETİCİYİ SÖMÜRÜDEN KURTARACAĞIZ
500 bin tonluk payda 100 bin ton ile üreticiye destek olan Tire Koop’un Başkanı Mahmut Eskiyörük, hayata geçen uygulamayı değerlendirdi. Eskiyörük, “Bakanlığımız aracılığı ile bu uygulamayı başlattık. Biz bu süt tozu önerisini daha önce dile getrdik. Geç kalınmış bir uygulamadır. Süt üretimi arttı. Fiyatlar 70 kuruşa kadar düştü. Bu projenin hayata geçmesi üreticimiz için önemli. Sütünü değerinde satamayan üreticiyi bu sömürüden kurtaracağız” şeklinde konuştu.