GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
25 Mart 2016 Cuma 14:28

İTO’dan Ankara çıkarması: 2 Bakanla İzmir zirvesi

İTO Ankara çıkarmasından sözlerle döndü: Kültür ve Turizm Bakanı, Turizm Çalıştayı için en kısa zamanda İzmir’e geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı, çek yasasını değiştiriyor.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirteş ve yönetim kurulu üyelerini kabul eden Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, İzmir’de turizmin ve sorunlarının çözülmesi için en kısa zamanda İzmir’de çalıştay yapılması talimatını verdiğini belirtirken, kruvaziyer gemilere de uçaklara verildiği gibi bir destek verilmesi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de çek yasasında önemli değişiklikler yapacaklarını söyledi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yönetim Kurulu Üyeleri Bekir Şahiner, Firdevs Gamze Örün, Meclis Üyesi Coşkun Beşok ve Genel Sekreter Duygu Mutluel, Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’yi ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a turizmle ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Demirtaş, turizmde 2016 sezonunu kurtarmak ve 2017 planlamasını yapmak için çok hızlı hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, pek çok kruvaziyer şirketinin güvenlik sorunları nedeniyle Türkiye’ye yaptıkları seferleri iptal etmesine karşın, asla Türkiye ve Akdeniz’den kopamadıklarını belirterek, “Daha yeni ABD’de kruvaziyer firmaları ile görüştük. Tekrar İzmir’e gelmek istiyorlar çünkü güneş burada. Turist getiren uçaklara verilen teşvik, kruvaziyer gemilerine de verilmeli.300 turist getiren uçağa 6 bin dolar veriliyorsa 3 bin yolcu getiren gemiye de rahatlıkla verilebilir. Ayakbastı paralarını da biz ödemeyi planlıyoruz, o zaman gemi başına 9-10 bin dolarlık teşvik olur ki bu da çok etkili olur” dedi. 

Demirtaş ayrıca, Agora ve Kadifekale kazılarına İzmir Büyükşehir Belediyesi ile destek verdiklerini bunların bir an önce başlamasını istediklerini belirtirken, Dalgakıran’ı cazibe merkezi haline getirmek için hazırladıkları yeni projeyi de onaya sunduklarını söyledi. İzmir’de gastronomi ve kongre turizmini de geliştirmek için yoğun çalışmalar yaptıklarını belirten Demirtaş, “Bir diğer hedefimiz de sağlık turizmi. Bunun için İnciraltı bölgesini planlamalıyız. Sayın Bakanım, tüm bu konuları görüşmek üzere daha önce ifade ettiğimiz turizm çalıştayının bir an önce yapılmasını bekliyoruz” dedi.

KRUVAZİYERLERE DESTEK ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ise İzmir’in turizmde çok büyük potansiyeli olan bir kent olduğunu belirterek, “İzmir’i turizmle birlikte rahatlıkla başka bir şehir haline getirebiliriz. İzmir’de turizmle ilgili yapmamız gereken çok şey var. Özellikle kültür turizmi açısından İzmir’i ele almalıyız. İzmir’de bir turizm çalıştayı yapılması için uzun süredir üzerinde çalışıyoruz.  En kısa sürede, bu çalıştayı yapmak için arkadaşlarıma talimat verdim” dedi. Kruvaziyerlere destek konusunun da gündemlerinde olduğunu belirten Ünal, bu konuyu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım başta olmak üzere Maliye ve Ekonomi Bakanları ile de görüştüklerini söyledi. Kruvaziyer turizmin çok gelir getiren bir turizm çeşidi olduğuna dikkat çeken Ünal, yabancı kruvaziyer şirketlerinin temsilcilerinin katılımıyla da bir toplantı yapacaklarını söyledi.

BURADAN GÜÇLENEREK ÇIKACAĞIZ
İzmir Ticaret Odası’nın Ege ve İzmir Mutfağını dünya markası yapmak için yaptığı çalışmaları takdirle izlediğini belirten Ünal, Türk mutfağının sadece dönerden ibaret olmadığını tüm dünyaya anlatmak istediklerini söyledi. Dalgakıran ile ilgili projeyi inceleyeceğini, Agora Kazıları için ise hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de İTO ile protokol imzaladıklarını ve çalışmaları hızlandıracaklarını belirten Ünal, İnciraltı’nın sağlık turizmi konusunda değerlendirilmesi için gerekli planların takip edilmesi için de bakanlık bürokratlarına talimat verdi.

Yaşanan terör olayları nedeniyle turizmde bazı sorunlar yaşadıklarını belirten Ünal, “Geçtiğimiz yıllarda plajlarında bombalar patlayan ama bu süreci atlatan İspanya örneğini inceledik, onlarla konuştuk. Bölücü terör örgütü ve pek çok kuruluş turizmde bizim aleyhimize çalışmasına karşın biz yine de buradan güçlenerek çıkacağız. Bu konuda yoğun çalışma yapıyoruz, tedbirleri alıyoruz” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ İÇİN ÖNÜMÜZÜ AÇIN
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'ye yapılan ziyaret sırasında ise İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in büyük bir kesiminin düzensiz yapılardan oluştuğunu ifade ederek, kentsel dönüşüm projelerinin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini ve bunun inşaat sektörü ile birlikte birçok sektörü canlandıracağını söyledi. Demirtaş, “Bu konuda belediyeler ve bakanlığımızın yanısıra üyelerimizin yoğun olduğu çarşılarda biz de kentsel dönüşüme destek olmak istiyoruz.  Odaların da kentsel dönüşümün içinde olması için önümüzü açmanızı talep ediyoruz" dedi. Demirtaş, İzmir’in pek çok yerinde konteynırların depolandığını bunun da sorunlar yarattığını belirterek, bu nedenle limana 20 kilometre mesafede bir lojistik merkez yapmayı planladıklarını, bu merkezde gümrüklü saha ve elleçleme için Bakan Tüfenkçi’den destek istedi. Demirtaş ayrıca kruvaziyer gemilerinin ayakbastı ücretlerini ödeyebilmeleri ile perakende ve çek yasasıyla ilgili üyelerinin yaşadıkları sorunları ve taleplerini de Bakan Tüfenkçi’ye aktardı.

ÇEK KANUNDA YENİ DÜZENLEME
İzmir’in kendileri için son derece önemli bir kent olduğunu ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, özellikle son yıllarda İzmir’e yapılan kamusal yatırımların da arttığını söyledi. Lojistik sektörünün İzmir’in gelişimi noktasında önem taşıdığını belirten Tüfenkci, "İzmir, altyapı ve ulaşım konusunda önemli bir merkez. Bunun değerlendirilmesi lazım. Sorunları çözme noktasında Bakanlık olarak kendi alanımız içindeki hususlarda gerekli incelemeli yaparak adım atarız inşallah" dedi. Tüfenkci, Çek Kanunu ile ilgili düzenlemeleri Bakanlık olarak tamamladıklarım dile getirerek, "Adalet Bakanlığımızla müşterek çalışarak önümüzdeki günlerde son halini verip, bu şekilde esnafın iyileştirme taleplerini de karşılamış olacağız. Aslında karşılıksız çeklerin toplam içindeki oranı çok az ama böyle bir algı oluşmuş durumda. Madem çeke güven zedelendi, bunu düzelteceğiz" dedi. Tüfenkci, şirket kurulu ve kapanışlarında bürokrasiyi de azaltmak için çalıştıklarını, kuruluş süresini ortalama 8 günden 3 güne, şirket kuruluş maliyetini de ortalama 3 bin liradan 750-800 liraya indireceklerini söyledi. Tüfenkci, ayrıca perakende yasasına ilişkin yönetmelikler üzerinde de çalıştıklarını ve yapacakları düzenlemede AVM’lerin çalışma saatlerinin belirlenmesinde meslek kuruluşlarından da görüş alınarak belirleneceğini söyledi. Tüfenkci, “Çünkü çalışma saatlerini sadece AVM’lerin insafına bırakmak hem çalışanlar hem de küçük esnaf ve tüccar için olumlu olmuyor” dedi.