GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Nisan 2023 Salı 19:57

Selçuk’ta son karar işçilerin… Greve yüzde 92 evet!

Selçuk Belediyesi’nde devam eden TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine Belediye İş üyesi işçiler oylama yaptı. İşçilerin yüzde 92’si greve çıkılmasından yana oy kullandı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Selçuk Belediyesi’nde çalışan kadrolu işçiler ile belediye şirketinde çalışan işçiler arasında örgütlü Türk-İş’e bağlı Belediye-İş İzmir Çevre Belediyeler Şubesi ile SODEMSEN arasında 3 aydır devam eden yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine sendika aldığı grev kararını geçtiğimiz günlerde belediye binasına asmıştı.

Grev kararının asılması ile birlikte 60 günlük grev süreci başlarken yetkili sendika bugün işçiler arasında grev oylaması yaptı. Yapılan oylamada işçilerin büyük bir çoğunluğu iradesini greve çıkılmasından yana kullandı. 320 civarında işçinin sadece 21’i belediyenin teklifini kabul ederken yaklaşık yüzde 92’si greve ‘evet’ dedi. 

ANLAŞMA OLMAZSA BAYRAM SONRASI GREV
Yeni bir teklif olmazsa grev kararını Ramazan Bayramı’nın ardından hayata geçirmeyi planladıklarını belirten Belediye-İş İzmir Çevre Belediyeler Şubesi Cumali Akay “Makul bir teklifle gelirse toplu iş sözleşmeyi bitirmekten yanayız. İşçilerin, emekçilerin talepleri karşılanana kadar geri adım atmayacağız. Bugünlerde belediye başkanı çözüm noktasında tekrar bir araya geleceğiz. Süreç uzarsa bayram sonrası grevi hayata geçireceğiz” dedi. 

BAŞKAN SENGEL’E '20 BİN TL' YANITI
Başkan Sengel’in ‘sendika 20 bin TL talep etti’ sözlerine de yanıt veren Başkan Akay “Belediye başkanı yanlış hesap yapıyor. 6 bin 500 TL üzerinden baz alıyor. Bir önceki yılın asgari ücretinin üstüne sendikal hakları baz alarak bir hesap yapıyor. Bugün gelinen noktada asgari ücret 8 bin 500 TL, bunun üzerinden yüzdelik hesaplama zorundaydı. Ve de belediye başkanımız yaptığı hesaplamalarda ikramiyeleri ve izin paralarını da ekleyerek bir algı yaratmaya çalışıyor. Kendince yüksek verdiğini beyan etmek için bu rakamları da içine ekliyor. Bizler her ay aylık anlamda alacağımız rakamlar üzerinde toplu sözleşme yapıyoruz ama ne yazık ki gideri fazla göstermek için böyle bir yola başvurmuş” şeklinde konuştu. 

SENDİKA’NIN TALEPLERİ!
Yaklaşık 320 işçiyi kapsayan toplu sözleşmede ekonomik maddelerde anlaşma sağlanamadı. Sendikanın aktardığına göre bütün sosyal haklarla birlikte net 16 bin TL talep etmelerine rağmen SODEMSEN’in son teklifi net 12 bin TL oldu. Sendika ayrıca ilk yıl ve ikinci yılın sonunda da enflasyon artı refah payı talep etti.