GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Ocak 2016 Çarşamba 11:52

Sayıştay’dan şok Çiğli raporu: Konutlar, bilgisayarlar, telefonlar ortada yok!

Çiğli’nin 2014 yılı mali yapısını inceleyen Sayıştay raporunda birçok usulsüzlük tespit edilirken kooperatiflere kat karşılığı verilen arsalardaki belediye paylarının alınmadığı, kulüplere mevzuata aykırı yardım yapıldığı, ödeneği olmayan iş için ihaleye çıkıldığı gibi birçok konuya yer verildi.

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin kurumları mali açıdan denetleyen en büyük kurumu olan Sayıştay Çiğli Belediyesi’nin mali hesaplarını ve harcamalarını inceledi. Belediyenin 2014 yılı harcamalarının çalışması yılsonundaki son rakamlarla birlikte düzenlenerek tamamlandı.

Çiğli Belediyesi Meclis Toplantısı’nda da tartışmalara neden olan raporun ayrıntıları ortaya çıktı. AK Parti Grup Başkanvekili Mesut Demirkaya ve Belediye Başkanı Hasan Arslan’ı karşı karşıya getiren raporda birçok tespite yer verildi. Sayıştay, gereğinin yapılması üzerine raporu ilgili kurumlara gönderdi.

KONUTLAR ORTADA YOK!
Raporda ilk olarak belediyenin mülkiyetinde olan arazilerine yapılan konut projesine yer verildi. Çiğli eski Belediye Başkanı merhum Ensari Bulut döneminden bu yana tartışmalara neden olan kooperatif ve inşaatlarını inceleyen Sayıştay kat karşılığı belediye tarafından kooperatiflere verilen arsalardan kendi payına düşenleri almadığını tespit etti. Çamlıkent Konut Yapı Kooperatifi ile Şirintepe Konut Yapı Kooperatifinden belediyenin alacağı 173 daire ve 8 dükkanın alınmadığı belirlendi. Belediyenin kendi alacaklarını almadan yüklenici firmalara tapu vermesi de usulsüzlük olarak nitelendirildi.

MEVZUATA AYKIRI
Sayıştay, Çiğli Belediyesi’ne ait katı atık bedelinin İZSU Genel Müdürlüğü tarafından ödenmiş olmasını da inceledi. Yapılan incelemede belediyeye ait 2014 yılında 10 milyon TL’nin üzerinde bir bedelin ödendiği görülürken KDV tutarı olan 820 bin TL’nin ödenmediği ifade edildi.

LÜKS ARAÇ ALIMLARI DA İNCELENDİ
Kurum belediyenin harcama kaleminde önemli yer tutan spor kulüplerine yardım konusunu da inceledi.  Belediye spor kulübüne maddi yardımın yanında 10 adet binek araç alındığı, bu araçların bir kısmının belediye hizmetlerinde kullanıldığı ifade edildi.  Araçların, muhasebe kayıtlarında bulunmadığı ve ne tür işlemlerde kullanıldığının tespit edilemediği dile getirildi.  Araçların masraflarının belediye tarafından karşılandığı dile getirilirken bazılarının lüks araç sınıfına girdiği belirlendi. Belediye kasasından ödenen motorlu taşıtlar vergileri de zarar olarak gösterildi.

Sayıştay, belediyede kullanılan araçları da inceledi. Yapılan denetimde hibe edilen araçların bir bölümünün kayıtlarda göründüğü dile getirilirken bazı araçların kayıtlarının da olmadığı vurgulandı.  Birçok aracın hurdaya ayrılmadığına da dikkat çekildi.

BORÇLU OLANA HAK EDİŞ
Çiğli Belediyesi’nin hesaplarından aktarılan paraların trafiği de denetime tabi tutuldu. Buna göre Sayıştay, bazı ihalelerde yüklenici firmaların SGK borçları olmasına rağmen bunlara ödemeler yapıldığını tespit etti. Kurumun istemesi gereken ‘borcu yoktur’ evrakının sorulmadan işlemler yapılmasının da kanunlara uygun olmadığı dile getirildi.  Sayıştay ihaleleri tarih ve zaman olarak da açıklarken borcu bulunan şirketlere ödeme yapıldığının kanıtı olarak ise kaldırım yapılması işi, 7 adet park inşaatı, iki adet büyük çapta personel hizmet alım ihalesini gerekçe gösterdi. 

Yine denetimde ödeneği olmayan bir iş için ihaleye çıkıldığına vurgu yapılırken Sayıştay,  Çiğli Belediyesi’nin 901 personel ile yaptığı temizlik ihalesinin bütçesinin olmadığını belirtti. İhale bedeli 66 milyon TL olan iş için Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün 36 milyon TL bütçesi bulunduğuna da vurgu yapımdı.

DERSANELERE MEVZUATA AYKIRI ÖDEME
Sayıştay, dershanelere yapılan ödemeleri de mercek altına aldı. Buna göre raporda, “Muhtaç öğrencilere eğitim yardımı ve kültür sanat alanında eğitim verilmesi için nakdi yardım yapıldığı görülmüştür. Ödeme emirleri ve ekleri incelendiğinde ödemelerin belediye yetkilileri aracılığıyla öğrenci velilerine imza karşılığı yapıldığı görülmektedir. Ancak söz konusu belgeler yaptığımız incelemede gerçekle uyuşmamaktadır. Velilerle yapılan görüşmelerde hiçbirisinin elden para almadığı, imzaları dershane ve iki adet sanat merkezine ücretsiz gönderilmesi karşılığında attıklarını beyan etmişlerdir. Belediye kasasından çıkan paralar ile dershane sahiplerinin aldığı paralar arasında da fahiş fiyatlar tespit edilmiştir. Harcamalarda usulsüzlük vardır” denildi.

LİSE MEZUNU MÜDÜRLER
Sayıştay, belediyenin personel ve bürokratik yapısını da inceledi. Yapılan incelemede, lise mezunu altı kişinin müdür yapıldığı belirlendi. Özellikle teknik bilgi gerektiren imar müdürlüğünde meslek lisesi ağaç işleri bölümünden mezun kişinin görev yaptığı tespit edildi. Yine, muhasebe yetkilisinin encümene üye olarak katıldığı ve bunun da yanlış olduğu dile getirildi. Mali hizmetler biriminin amirinin encümende bulunması gerektiğinin de altı çizildi.

CEP TELEFONLARI YOK
Kurum, belediye tarafından alınan cep telefonlarının belediyede olmadığını da tespit etti. Buna göre, Nazmi Gözler ve Fikret Bozkurt gibi kişilerin üstüne kayıtlı birçok telefonun bulunamadığı vurgulandı. Yine belediye tarafından alınmış gibi gösterilen bilgisayarların da belediyede olmadığı ifade edildi.

İHALE BEDELİ ALINMAMIŞ
Sayıştay,  ambalaj atıklarının toplanması için imtiyaz hakkı verilen şirketten herhangi bir bedel alınmamasını da yanlış buldu. Belediyenin ihale yapmadan, rekabet koşulları oluşmadan bunu veremeyeceği ifade edildi. Yine, belediyenin tüm işler için yaptırması gereken sigortalama işlerinin de yapılmadığı dile getirildi.