GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Ocak 2016 Çarşamba 10:37

Başkan Piriştina konut planını yeşile çevirdi!

Buca Belediyesi İller Bankası’na ait Kaynaklar’da bulunan 30 dönüm araziyi konut alanından ağaçlandırılacak alana çevirdi. Belediye İmar Komisyonu’nun aldığı kararın ardından kurumun plan yapma yetkisini kullanması ya da Çevre Şehircilik Bakanlığı’na başvurması bekleniyor.

Fatih YAPAR / EGEDESONSÖZ - Buca Belediyesi planlama ilkelerinin aksine İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından konut imarına açılan İller Bankası’nın Kaynaklar’daki arazisini ağaçlandıracak alana çevirdi. İlçe belediyesi, yetki ve makam olarak kendisinden üstte olan Büyükşehir’in planına direnmiş oldu.

Konu, Buca Belediyesi İmar Komisyonu’nda değerlendirilerek karara bağlandı. Belediye meclisinde görüşülen fakat mecliste bekleyen maddeler arasında yer alan plan değişikliği talebinin arka planında ilginç süreç yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Nazım Plan Şube Müdürlüğü’nün 2012 yılında Kaynaklar Mahallesi, Hal Karşısı ve Civarı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planının uygulanmasından doğan sorunların giderilmesi ve planların 1/25000 ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı kararları ve plan uygulama hükümleri ile uyumunun sağlanması amacıyla hazırlanan yeni planı masaya yatırdı. Bu kapsamda,  Kaynaklar Mahallesi, Hal Karşısı Mevkii 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu, Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 2011 yılında onaylandı.  Daha sonra itirazların ardından son şekli ise 3 Mayıs 2012’de verildi.

Büyükşehir, planı İller Bankası’nın isteği doğrultusunda yaparken ilçe belediyesi tam tersine bir karar aldı. Bölgenin bitki örtüsü, ağaçlık karakteri, doğal- ekolojik yapısı ve yerinde yapılan tespitler göz önünde bulundurularak uygulama imar planı revizyonu önerisinde “gelişme konut alanı” olarak belirlenen yaklaşık 30 bin metrekare alan “ağaçlandırılacak” alan olarak belirlendi. Belediye imar komisyonu kararı oy birliği ile alırken kurumun bölgede konut yapmasının önüne geçildi.

BAKANLIĞA BAŞVURACAK
İller Bankası'nın talebi ilçe belediyesinden karşılık bulmazken kurumun plan yapma yetkisini kullanabileceği ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurabileceği öğrenildi. Plan esaslarının oluşmasını bekleyen kurum ilk olarak yetkili olan ilçe belediyelerine taleplerini iletti. Ret gelmesi durumunda yeniden değerlendirme yapılacak ve plan Ankara'ya götürülecek.